PLAVANJE

Dugonjić po pričakovanjih, Klinarjeva trikrat zlata

Objavljeno 06. junij 2013 22.21 | Posodobljeno 06. junij 2013 22.22 | Piše: STA, Mo. S.

V okrnjeni slovenski zasedbi Klinarjeva tokrat ni imela resne konkurence.

Damir Dugonjič.

RADOVLJICA – Plavalci so si na odprtem prvenstvu Slovenije v Radovljici razdelili 10 kompletov medalj. Med Slovenci je po pričakovanjih izstopala Anja Klinar z dvema posamičnima in štafetno zlato medaljo. Prvi dan je nastopil tudi Damir Dugonjić, ki je zanesljivo zmagal na 100 prsno.

V okrnjeni slovenski zasedbi Klinarjeva tokrat ni imela resne konkurence. Na 400 prosto je priplavala zanesljivo na prvo mesto, na 200 delfin pa z dosežkom 2:13,47 ni bila popolnoma zadovoljna, saj je v drugem delu proge za načrti zaostala dve sekundi. »Upala sem na boljši dosežek, a občutek enostavno ni bil pravi. Upam, da je kriva le utrujenost, sicer pa je tukaj težko plavati le z uro,« je prvi dan pokomentirala najboljša slovenska plavalka zadnjih let.

Pintarjeva z osebnim rekordom

Klinarjeva se je nato skupaj s Tjašo Pintar, Mino Kašco in zmage na 4 x 100 prosto. Zanimiv je bil predvsem nastop mladinke Pintarjeve, ki je z osebnim rekordom 1:10,61 zmagala na 100 prsno, v štafeti pa je kot prva plavalka osebni rekord na 100 prosto zgrešila za vsega sedem stotink. »Osebnega rekorda nisem pričakovala. Prsna tehnika je specifična, jaz pa vse do te tekme nisem imela pravega občutka v vodi,« je bila zadovoljna radovljiška mladinska reprezentantka. Na 50 hrbtno se je zmage veselila prva zvezdnica tekmovanja, dvakratna olimpijska podprvakinja Belorusinja Aleksandra Herasimenja, slovenski naslov je osvojila Celjanka Anemari Košak.

Dugonjić nezadovoljen

V moški konkurenci je bil v ospredju nastop Dugonjića, ki je z 1:02,57 prepričljivo ugnal tekmece na 100 prsno. »Nisem zadovoljen z izidom, plavanje pa je bilo takšno, kot sem si ga želel. Začel sem bolj napadalno, čutil sem zavesljaj, a to je bila tudi moja prva tekma v zunanjem bazenu letos in tukaj je težko plavati. Za trenutno pripravljenost je izid v redu. Škoda, ker ne bom nastopil še na 50 prsno, da bi videl, kako sem hiter.«

Z mislimi v Monaku

Dugonjić pa je bil zadovoljen s testom opreme Head, kjer mu je s stiki pomagal tudi ameriški alpski smučar Bode Miller. »Zame je to lepa priložnost, saj je ta znamka v plavanju nova in tudi sam vidim tukaj svojo priložnost,« je povedal Dugonjić, ki bo konec tedna nastopil že na tekmi serije Mare Nostrum v Monaku. »Tam bodo najboljši na čelu z Južnoafričanom Cameronom van der Burghom, Avstralci ... Zame bo to pomembna tekma, borba, obenem pa bo to dober trening, saj se bom od teh najboljših skušal kaj naučiti. Te težke tekme so najboljši trening.«

Med Slovenci je na 400 prosto z dosežkom 3:58,53 izstopal še Mariborčan Martin Bau, ki pa je moral v hudem boju za zmago najvišjo stopničko prepustiti devet stotink hitrejšemu Belorusu Viktorju Žiharovu. Podobno se je razpletlo na 200 delfin, kjer je Jauhen Curkin tesno ugnal Radovljičana Robija Žbogarja, na 50 hrbtno pa je zmagal še en Belorus, Viktor Staselovič, državni naslov pa je osvojil radovljiški mladinec Žan Pogačar.

Deli s prijatelji