AMBICIJE

Dugi hoče medaljo v Londonu in Riu

Objavljeno 11. maj 2016 09.20 | Posodobljeno 11. maj 2016 09.21 | Piše: Drago Perko

Damir Dugonjić hoče s kolajno okrepiti samozavest pred olimpijskimi igrami.

Damir Dugonjić je slovenski adut na 50 in 100 m prsno. Foto: Blaž Samec

London bo med 16. in 22. majem gostil evropsko plavalno prvenstvo, kjer bo nastopilo 15 slovenskih plavalk in plavalcev. Naše barve bodo branili Gaja Natlačen, Janja Šegel (obe Fužinar Ravne), Peter John Stevens, Špela Bohinc, Nika Karlina Petrič (vsi Triglav Kranj), Nastja Govejšek (Velenje), Robert Žbogar, Tjaša Pintar, Anja Klinar (vsi Gorenjska banka Radovljica), Anže Tavčar (Ljubljana), Martin Bau in Grega Popovič (oba Branik Maribor), Tjaša Vozel (Zvezda Kranj) ter Ravenčana Damir Dugonjić in Tjaša Oder. »Počutim se dobro, spočit sem. To je dobra podlaga za dobro pripravo. V London odhajam mentalno močan,« je slab teden pred začetkom prvenstva dobro razpoložen 28-letni Damir Dugonjić. Plavalec s Koroške komaj čaka, da skoči v bazen. Prevelike filozofije ni. »Na startu moram eksplodirati, sicer ne bo rezultata. V slabi minuti moram dati vse od sebe,« začne naš sogovornik, ki ga motivira že sama misel na prvenstvo. Da gre tja po medaljo, mu ni v breme. »Bilo pa bi, če bi mislil, da do odličja ne morem,« Dugonjič napove, da bi rad vsaj ponovil zadnje prvenstvo stare celine. V Berlinu je bil leta 2014 bronast.

Trening na soncu

Pripravljen je dobro, del priprav so opravili v Republiki Južni Afriki, na svežem zraku. »Vse leto treniramo pod balonom, kjer je slab zrak. Ker ni oken, niti ven ne vidiš,« se Dugi priduša nad treningom v domačem bazenu. V pripravljalnem obdobju je popravil tudi svojo vzdržljivost, hitrost pa mu je bila tako ali tako položena v zibel. »Več vlagam v nastop na 100 m prsno, na 50 m pa bo šlo za borbo stotink, treba bo imeti tudi malo sreče in dobro dnevno formo. Rad bi videl, kje so še rezerve za nastop na olimpijskih igrah, kaj se še da popraviti v dobrih dveh mesecih,« je o pričakovanjih v luči avgustovskih olimpijskih iger povedal prvi as slovenskega plavanja. Nastop na evropskem prvenstvu bo Damirjev sploh prvi v tej sezoni. Konkurence se ne boji, ve, da bodo doma nevarni Angleži. V preteklosti se je večkrat zalotil, da je precej spremljal tekmece. »Če mi je kdo pobegnil, sem se sekiral, poskušal sem ga ujeti. Zato sem pogosto porušil svoj ritem, danes plavam v svojem tempu,« še izvemo. Dobri izidi na Otoku bi mu še okrepili samozavest za vrhunec sezone – olimpijski nastop.

Sloveniji ni obrnil hrbta

»Evropskega prvenstva ne bom vzel le kot priprave na olimpijske igre, saj bo v Londonu skoraj vsa evropska elita. Več možnosti, da pridem do medalje, imam normalno na 50 m prsno, ampak bolj kot to si želim dober rezultat na še enkrat daljši disciplini,« je jasen Dugi. Slovenskemu plavanju je že veliko dal. Ne bi pa imel nič proti, če bi imeli plavalci boljše razmere. »No ja, saj smo se kar navadili na vse skupaj. Vemo, da plavanje v Sloveniji ni tako popularen šport, kot bi si želeli. Vemo, da živimo v alpski državi. Plavanje ni na ravni smučanja. Zato smo včasih kar malce ljubosumni, ko vidimo, v kakšnih razmerah dela konkurenca. Borimo se proti ekipam, ki imajo po tisočkrat večje proračune,« opozarja Dugonjić, ki si želi, da se izboljšajo razmere za prihajajoče plavalne generacije. »Sloveniji nisem obrnil hrbta, čeprav bi lahko dobil ameriško državljanstvo. Slovenija mi je precej pomagala od mladih nog naprej,« Dugonjić ne skriva hvaležnosti za vse, kar mu je dala domovina. Tudi v Londonu bi se ji rad oddolžil z medaljo.

 

Deli s prijatelji