BOJI NA DIVJIH VODAH

Drugim ne privošči napak in za uspehe jim ni nevoščljiv

Objavljeno 01. junij 2017 12.59 | Posodobljeno 01. junij 2017 13.00 | Piše: Marko Uršič

Odštevanje se je končalo, danes se v Tacnu z boji na divjih vodah začenja EP v slalomu.

Peter Kauzer tacensko progo pozna kot lasten žep, a vseeno ta še premore pasti. Foto: Igor Mali

V sodobnem življenju je že skoraj vse izumetničeno, tudi v slalomu na divjih vodah prevladujejo umetne proge, ki jih, če imate kot Arabci dovolj denarja, lahko zgradite tudi kar sredi puščave. Vsaj tako je v Al Ainu v Združenih arabskih emiratih, to je tudi vadbeni tabor slovenske reprezentance, na severnem robu Ljubljane pa je denimo tipičen srednjevropski pejsaž. Pod hribom, ki pretenciozno nosi ime (Šmarna) gora, se v rečni strugi v južnejše kraje vije Sava, na njenih brzicah pri Tacnu pa se danes s kvalifikacijami začenja evropsko prvenstvo v slalomu za divjevodaše. V boj se bo tako popoldne podal tudi olimpijsko srebrn junak iz Brazilije Peter Kauzer, s Savo pa se bosta spopadla tudi druga domača kajakaša Žan Jakše in Martin Srabotnik. Dekleta se bodo v izločilnih veslanjih merila v zanje sveži disciplini kanuju (Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak so slovenske udeleženke), v kanuju dvojcu pa bosta svoj tekmovalni labodji spev dorekla Luka Božič in Sašo Taljat. Jutri bodo še kvalifikacijske vožnje za kanuiste, slovenski trio mušketirjev je Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, ter za kajakašice, med katerimi se bodo brzic odločno lotile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak.

Nima česa izgubiti

Da bodo Slovenci in Slovenke s svojimi aduti napadli kolajne, čivkajo že vrabci na tacenskih strehah, vsa odličja, ki so jih slovenski reprezentanti doslej osvojili na velikih tekmovanjih, tudi tista od letošnjih udeležencev EP, pa bi lahko primerjali z zakladi s kakšne španske galeje. A te so kdaj potonile, česa podobnega pa si vsi udeleženci in udeleženke prvenstva stare celine, ne le slovenski, na savski deroči vodi nikakor ne želijo. »Dobro sem vadil, tudi poškodbe so me pustile pri miru. Počutje je v redu, povsem sproščen sem,« je Peter Kauzer začel v zdravstveno-psihološkem besednjaku. »V Tacnu veslam že dvajset let, a kot na kateri koli drugi progi na svetu se tudi na specifični tacenski spreminja voda, kajakaštvo je zelo odvisno od tega. Na evropskem prvenstvu bom najprej razmišljal in šel le od vožnje do vožnje, torej z začetkom v kvalifikacijah, v finalu pa tako in tako na koncu nimaš česa izgubiti. Do finala je namen počasi stopnjevati ritem, tam pa pokazati približno podobno vožnjo, kot sem jih lani v tekmi za svetovni pokal v Tacnu, na EP v Liptovskem Mikulašu, na olimpijskih igrah in še na marsikaterem tekmovanju prej,« je dodala hrastniška raketa, ki je na lanski tacenski preizkušnji poletela do prvega mesta. »Ne vidim razloga, da nam denimo ne bi uspelo tudi v ekipnih vožnjah. Čeprav je sestava drugačna kot lani ali leto poprej, sta si Jakše in Srabotnik zaslužila mesto v ekipi, pokazala sta dobre vožnje, se pravi, da sta konkurenčna in na koncu nam mora vsem trem le lepo steči čoln, dobro se moramo ujeti, imeti nekaj sreče, in to je to.« Pa 33-letnika kdo od mlajših kdaj vpraša za kakšen nasvet? »Bolj ne kot nasprotno. Večkrat kaj vprašajo tujci,« se je zasmejal. »Tako je, če me kdo kaj vpraša, mu z veseljem svetujem, nimam ničesar za skriti. Tudi najhujšemu konkurentu bom z veseljem pomagal. Nisem privoščljiv, če bi kdo drug storil napako, ali nevoščljiv zaradi uspehov drugih. Vsi trenirajo zato, da bi bili najboljši, namen je, da sam storim to, kar znam, in drugi morajo narediti to, kar znajo sami,« je sklenil Peter Kauzer, posamični evropski prvak iz leta 2010.

Komaj čakal na EP

Tudi kanuist Benjamin Savšek je že bil evropski prvak pri posameznikih, pred dvema letoma je bilo to. »Evropsko prvenstvo v Tacnu je pomembna tekma in rad bi dobro tekmoval. Vsekakor pa se pred domačo publiko čuti malce več pritiska, spet je pozornost bolj usmerjena na domače tekmovalce. A nastopil sem že na toliko tekmovanjih, da sem se nekako že navajen soočiti z omenjenim pritiskom. Posvetiti se je treba svoji vožnji in poskušati dati maksimum. Konkurenca ni maloštevilna, v kanuju je treba dobro tekmovati, da lahko prideš na vrh. Počutim se dobro, saj mi je na treningih šlo dobro. Na izbirnih tekmah sem kazal dobro formo in že kakšen mesec komaj čakal na evropsko prvenstvo,« je omenil Beni Savšek, ki sodeluje tudi s psihologinjo Katjo Čavničar iz Nove Gorice, torej sta sproščanje pred tekmovanji in vizualizacija proge del njegovih priprav. »Glede ekipnih voženj smo bili v isti sestavi, torej z Božičem in Berčičem, že evropski prvaki, tako da imamo visoka pričakovanja,« na žlahtno kovino meri najboljši slovenski kanuist. Kajakašica Urša Kragelj pa je lanska evropska podprvakinja. »Po izbirnih tekmah sem se poskušala dobro odpočiti, v zadnjih dveh tednih je bilo več treninga, količino tega pa sem malce zmanjšala pred evropskim prvenstvom. Želim si namreč ostati sveža za tacensko tekmovanje,« smo slišali od prvega ženskega aduta slovenske reprezentance.
 

Številne priložnosti za odličja

Program evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu je: danes od 14. ure (prva vožnja) in od 16.40 (druga) bodo kvalifikacije v disciplinah C-2, C-1 za ženske in v kajaku za moške. Jutri ob 9. uri se s prvo vožnjo začnejo kvalifikacije za kajakašice in kanuiste, druga vožnja bo ob 10.40. Popoldne ob 13.05 bodo ekipne vožnje za kolajne v razredu C-2 in C-1 za dekleta, ob 15.05 pa za K-1 za moške in ženske ter C-1, seveda moški. V soboto bodo polfinali, začetek ob 11.05, za K-1, moški, C-1, ženske, in C-2, ob 15.05 pa za vse discipline še finale. V nedeljo sledita še polfinalni tekmi za kajakašice in kanuiste, ob 11.35 bosta, finale pa bo ob 15.05. 

Navijaške poti vodijo v Tacen

Vstopnice za evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah so bile v predprodaji na voljo do današnjega začetka EP, zdaj bo nakup možen le še pri vhodu na prizorišče v Tacnu. Paket za štiri tekmovalne dni stane 15 evrov, cena vstopnice na dan tekmovanja je 5 evrov. Otroci do 15. leta starosti imajo brezplačen dostop do tacenske proge.

 

Deli s prijatelji