DIRKA

Dragocena kopita v Celju

Objavljeno 08. maj 2016 18.17 | Posodobljeno 08. maj 2016 18.18 | Piše: D. P.
Ključne besede: konj jahanje

Na najprestižnejšem ekipnem tekmovanju v preskakovanju ovir za nacionalne ekipe v mestu ob Savinji bodo imeli Španci najdražje konje.

Praznoval je okrogli jubilej. Simbolična fotografija.

Celjski grofje še danes veljajo za najbolj znano in najpomembnejšo plemiško in vladarsko rodbino, ki je imela svojo matično posest na območju Slovenije. Gotovo bi bili grofje ponosni še danes, ko bi slišali, da prihaja v mesto ob Savinji konjeniška elita v preskakovanju ovir.

Celje med elito

Med 12. in 15. majem bo potekalo tekmovanje za pokal narodov, ki je najprestižnejše ekipno tekmovanje v preskakovanju ovir za nacionalne ekipe, sodelovalo bo 120 udeležencev iz 16 držav. Dogodek bo potekal pod patronatom in v organizaciji Konjeniškega centra Celje, ki velja za najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji. Letošnji dogodek je vsekakor stopničko višje, saj spadamo v Furusiyya ligo tekmovanj, pri čemer je samo še 19 tovrstnih kvalifikacijskih tekmovanj na svetu, kot bo to v Celju, povedo marljivi organizatorji.

Favoriti so Luksemburžani, ki so aktualni branilci naslova celjskega pokala narodov, kjer so bili najboljši že dvakrat. Med letošnjimi favoriti bi pa veljalo omeniti še ekipo iz Španije, ki je izredno močna v tem športu, saj pri njih tudi poteka finale Furusiyya lige v Barceloni. Z zelo močno ekipo prihajajo Avstrijci, na dober nastop pa računajo tudi Slovenci. Našo ekipo sestavljajo Tajda Bosio, Hana Bajrovič, Pato Muente in Robert Bombek. Največ obetata Pato Muente in Tajda Bosio.

Šport za bogataše

V Sloveniji se cene za najboljše konje, ki se bodo pomerili tudi na tekmovanju za pokal narodov gibljejo okvirno od 200.000 evrov ali več. Pa ti niso med najdražjimi. Španci jahajo na konjih, vrednih pol milijona evrov! »Omeniti velja, da se cene tudi zelo hitro spreminjajo, odvisno od rezultatov, ki jih dosežejo v sklopu aktualne sezone, tako lahko cene konj hitro narastejo za par sto tisoč evrov, v primeru ene večje zmage na evropskem ali večjih grand prix in nations cup tekmovanjih,« nam pove Hugo Bosio, ki bdi nad tekmovanjem. Ni pa skrivnost, da bo v Celju zbranih okoli 10 milijonov živali na štirih nogah!

Jahanje je šport ljudi, ki imajo precej pod palcem. Med najboljših 50 jahačev na svetu spada tudi Jessica Springsteen. Oče Bruce ji je pred dvema letoma kupil konja za dobrih šest milijonov evrov. Profesionalno se s tekmovanjem ukvarjajo tudi druga znana imena iz sveta bogatašev, kot so Jennifer Gates, Georgina Bloomberg, Charlotte Casiraghi, Athina Onassis in drugi. 

Deli s prijatelji