EUROBASKET

Dragića zelo motivira moskovska zgodba

Objavljeno 21. avgust 2015 13.08 | Posodobljeno 21. avgust 2015 13.09 | Piše: Drago Perko

Eden glavnih mož slovenske košarkarske reprezentance mirno pričakuje eurobasket.

Zoran Dragić bo od danes do nedelje igral na pokalu adecco v Kopru. Foto: Ljubo Vukelič

Malaga, Phoenix, Miami, Boston, Moskva. To je seznam eminentnih destinacij in vozni red, ki bi ga mnogi zavidali svetovnim popotnikom. A tole še zdaleč ni dnevnik kakšnega popotnika, ampak mesta, kjer domujejo klubi, ki so ali pa še bodo rezali kruh 26-letnemu košarkarskemu reprezentantu Zoranu Dragiću. Pred dobrim tednom je uradno za dve leti postal član moskovskega Himkija, ki bi rad tudi z Dragićevo pomočjo stopil na veliko sceno, naveličan nenehnega capljanja v senci mestnega rivala CSKA. Himki je bil ustanovljen leta 1997, doslej je osvojil dva evropska pokala, naslov v ligi VTB in domači pokal. Poleg Dragića so letos iz NBA pripeljali domačega košarkarja Alekseja Šveda.

»Vesel in ponosen sem, ker sem postal član Himkija,« Zoran ne skriva navdušenja, da bo spet (po sezoni 2013/2014) zaigral v evroligi, kjer bo imel v skupini B za tekmece tudi Real Madrid, Fenerbahče in Crveno zvezdo. Ko govorimo o teh imenih, se mu kar zaiskrijo oči. Pri njem je še vedno videti neizmerno željo po dokazovanju. »Skupina je super! Veselim se gostovanja v Beogradu. Jaka Blažič mi je dejal, da me bo pokrival, pa sem rekel, da nima možnosti,« v šaljivem slogu nadaljuje Zoran. V zadnjih treh tednih je imel precej skrbi. To je vešče skrival, ves čas pa verjel, da se bo tudi zanj našel klub, ki ga bo spoštoval. Miami ga je odpisal brez vsake sentimentalnosti, v načrtih Bostona tako in tako ni bil nikoli. Za mlajšega od bratov Dragić sta se po odpisu nemudoma ogrela Sacramento iz lige NBA in Himki. »Verjel sem, da bo moj agent Rade Filipović našel klub, ki mi bo po meri. Zadovoljen sem z izbiro,« Dragić pohvali delo svojega zastopnika, ki je doslej bdel (in tudi pošteno služil na račun provizij) nad karierami skorajda vseh slovenskih asov – Jake Lakoviča, Matjaža Smodiša, Raša Nesterovića.

»Nisem se sekiral ali obremenjeval. Slej ko prej se bo tudi zame našlo mesto v ligi NBA. O tem sploh ne dvomim. Odhod v Evropo pa ni korak nazaj,« Zoran zavrača tezo, da je moral iz ZDA, da bi se dokazoval v Evropi. »Mislim, da se bom v Moskvi dobri znašel. Ustreza mi tudi način igre, ki jo goji Rimas Kurtinaitis,« pristavi Zoran, ki bo moral v teh dneh še v rusko prestolnico na zdravniški pregled. Upa, da bo to čim prej, da se potem povsem osredotoči na reprezentanco, ki danes začenja nastop na pokalu Adecco v Kopru. Prvič na teh pripravah bodo Zdovčevi odigrali tri tekme zapored. »Tekmeci so pravi, idealni za ta čas. Vsi vemo, kako močna je Ukrajina (danes ob 20.05, op. p.), Fincev (jutri ob 20.05) ne gre podcenjevati, Italija (v nedeljo ob 20.05) pa je sploh sestavila najboljšo ekipo v zadnjih letih,« Dragić spoštljivo govori o konkurenci, ki bo na Obali že dala prve jasne odgovore, kaj in koliko zmore Slovenija na prihajajočem evropskem prvenstvu. »Kar koli si kdo misli o nas, za vsakega bomo neugoden tekmec,« Zoran za konec sporoča vsem nejevernim Tomažem, ki odpisujejo slovensko reprezentanco, preden se je evropsko prvenstvo sploh začelo.

Prvorojenec in dober zaslužek

Za Zorana Dragića je bila selitev v Evropo finančno zelo ugodna. Ker je imel v ligi NBA zagotovljeno plačo, v Miamiju in Bostonu pa so se mu odpovedali, mu pripada 1,6 milijona evrov bruto. Zajeten kupček evrov bo zaslužil tudi s pogodbo v Moskvi, kamor bo odšel sam. Njegova žena Svetlana bo namreč oktobra rodila prvorojenca. »Upam, da bom dobil kakšen prost dan, da bom zraven,« se veseli Zoki, njegovi starši Mojca in Marinko pa bodo dobili še tretjega vnuka. 

Deli s prijatelji