POLETNI TABORI

Dragić pokazal trike, Sagadin garaško, 
Ačimović ne dovoli telefonov in tablic

Objavljeno 04. julij 2016 14.50 | Posodobljeno 04. julij 2016 14.51 | Piše: Drago Perko

Poletje za najmlajše ni samo obdobje brezdelja, saj mnogi v različnih taborih nadgrajujejo športno znanje.

Goran Dragić je s svojo ekipo nadobudne košarkarje gostil na Rogli. Foto: KK Goran Dragić.

Počitnice so se začele, a otroci ne ždijo doma. Dokaz za to so tudi številni športni tabori, ki jih organizirajo asi slovenskega športa. Ti so aktivno vključeni v dnevne aktivnosti.

Več kot 1500 metrov nad morjem je dom našel košarkarski kamp Gorana Dragića, minuli teden ga je z ekipo pripravil že tretjič. Prvi je bil leta 2014 in vsi do danes so bili namenjeni vsem osnovnošolskim ljubiteljem košarke. Otroci so po navadi stari od 6 do 15 let. Cena je letos znašala 390 evrov. Vanjo so bili zajeti bivanje, prehrana (zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja), dva treninga na dan, animacija in aktivnosti, Adidasova oprema (torba, žoga, dres, majica, kapica, nogavice, brisača). Gogi je na kampu aktivno sodeloval pri treningih, udeležencem je pokazal precej zanimivih vaj in trikov, v prvi vrsti pa je vse udeležence spodbujal pri vadbi. Prav tako je Goranova naloga, da preveri, ali so sobe pospravljene, v jedilnici pa, ali so otroci pojedli kosilo oziroma večerjo. Strokovni vodja je bil novi trener novomeške Krke Dejan Mihevc. »Za organizacijo sem se odločil, ker bi rad nekaj vrnil okolju. V veselje mi je, ko na kampu vidim nasmejane in srečne otroke. Ti so tako sproščeni in navihani, da to svojo dobro voljo in navihanost prenesejo tudi na trenerje in vzgojitelje,« pravi 30-letni Goran, ki ne skriva, da mu je košarka dala ogromno. Ko je bil sam otrok, pa se ni udeležil nobenega kampa, saj so poleti s starši hodili na morje in k sorodnikom.

Tudi Vilfan in Nachbar

Včeraj se je kamp začel tudi v Strunjanu, kjer Peter Vilfan s svojo ekipo organizira že 23. tabor za mlade. Med 17. in 23. julijem pa bo že jubilejnega, desetega, pripravil Boštjan Nachbar. Prav tako včeraj se je v Kranjski Gori začel tudi košarkarski kamp Mihe Zupana. Najboljši gluhi košarkar na svetu bo s sodelavci teden dni gostil dekleta in fante med 8. in 17. letom starosti, kamp je namenjen tudi gluhim in naglušnim.

Rokometna elita na obisku

Že devetič je rokometne nadobudneže zbral kapetan reprezentance, 36-letni Uroš Zorman, ki je v Savudriji organiziral svoj tradicionalni tabor. V tednu dni so pod strokovnim vodstvom trenerjev Patrika Lebana, Petra Marušiča, Mladena Staniča, Tamare Zavec, Sergeje Stefanišin in Bratislava Stojemnovića vpijali novo rokometno znanje in izkušnje. »Novim rodovom z velikim veseljem predajam znanje, ki sem ga pridobil v karieri. Mislim, da so znanje in izkušnje neprecenljivi, zato poskušam udeležencem tabora vselej pokazati, da se nikoli ne nehamo učiti,« pravi Zorman, ki je izpustil uvodna dva dni, potem pa s 60 udeleženci preživel prijetne dni. Poleg rokometa sta bili na sporedu plavanje in kopanje, treninge pa so popestrili še družabni večeri ter obiski znanih športnih gostov (Neli Irman, Tamara Mavsar, Miha Zarabec, Mario Šoštarič, Vid Poteko, Jure Dolenec ter trenerja Uroš Bregar in Bojan Čotar). »Tudi sam se učim vsako sezono znova in vsak poletni tabor znova. Vesel sem, da me otroci poslušajo in mi radi postavljajo nešteto vprašanj. Predvsem pa je lepo videti, kako radi imajo rokomet,« je še dodal Uroš po še eni epizodi na morski obali. Vsi udeleženci so delček časa namenili domovinski vzgoji in patriotizmu, skupaj so praznovali rojstni dan države Slovenije. »Čeprav imam letos res malo časa za počitnice, so me v tem tednu otroci napolnili z dodatno energijo. Hvala jim,« je sklenil Zorman.

Brez elektronike pri Miletu

Letos se je med tiste, po katerih tabori nosijo ime, vpisal nekdanji nogometni virtuoz Mile Ačimović. »Med zimskimi počitnicami moja sinova nista imela kaj delati, 10 dni sta bila doma, v Ljubljani pa ni bilo nobene organizirane vadbe. Takrat sem se zaobljubil, da med temi počitnicami nekaj naredimo,« pove Ačimović, ki je v KMN Olimpija in Hajru Rizviću našel pravega partnerja za kakovostno organizacijo. Tabor poteka v dveh izmenah, prva je v Kranjski Gori bivala in trenirala prejšnji teden, druga pa od danes do sobote. Precej trenirajo, na obiske pa prihajajo igralci – v četrtek sta bila v Kekčevi deželi Miha Zajc in Matic Fink. »V našem kampu so prepovedani telefoni, ipadi, iphoni in podobna elektronika! Če so otroci v Ljubljani, se zdi, da niti trenutek ne morejo brez tega, tukaj pa so ves teden. Dobro jim je šlo. S starši smo dogovorjeni, da jih pokličejo, če bi bilo slučajno kaj narobe,« Mile še razkrije zanimiv detajl iz Kranjske Gore, kjer za 300 evrov na teden otrok učijo nogometa med zabavnim druženjem.

Sedem ur na igrišču

Košarka se je vrnila v Posočje, natančneje v Tolmin. Tamkajšnji klub Tolmin je minuli teden v sodelovanju z Centrom za šolske in obšolske dejavnosti – CŠOD SOČA in s podporo občine Tolmin ter ameriške ambasade pripravil kamp, ki ga je vodil Zmago Sagadin. Več kot 100 otrok je treniralo teden dni, na terenih pa so preživeli po sedem ur na dan. »To je bil tipičen delovni kamp, ne pa počitnice,« je bil jasen Sagadin, ki je v Posočje zvabil 12 trenerjev, med njimi štiri iz ZDA, enega pa iz Španije. Mednarodna je bila tudi udeležba med mladimi, poleg Slovencev so prišli še Italijan in Čehi. »Pripravil sem tudi trenersko kliniko,« je še pristavil Sagadin. Prosti čas, ni ga bilo veliko, so mladi izkoristili za ogled naravnih znamenitosti, v prvi vrsti reke Soče. »Vsi so v to krasno reko pomočili prst, kopali so se le tisti najpogumnejši,« je v smehu dejal Sagadin, ki je v Tolmin povabil tudi Primoža Brezca. Tokrat je bil gost, v prihodnje pa bosta s Sagadinom tesneje sodelovala.

Izjemna tradicija KZS

Letos častitljivi 40. rojstni dan slavi tabor Košarkarske zveze Slovenije, ki ga pripravljajo v Postojni. Na njem je sodelovalo 138 otrok, z njimi pa je delalo 27 trenerjev, peterica osebja je skrbela za logistiko, za masaže in blaženje poškodb pa sta bila zadolžena fizioterapevta. Zveza je poskrbela za številne obiske znanih košarkarjev, za konec pa je vse zbrane pozdravil tudi slovenski članski selektor in član strokovnega vodstva NBA-moštva Utah Jazz Igor Kokoškov.

Kopi in Raza 
z akademijo

Edini slovenski NHL-zvezdnik Anže Kopitar bo skupaj s Tomažem Razingarjem na Bledu pripravil hokejsko akademijo, kjer bosta vzporedno potekala programa za tiste, ki predznanje že premorejo, za začetnike pa so pripravili amatersko akademijo. Potekala bo v dveh terminih (med 4. in 9. julijem ter med 11. in 16. julijem). V šestih dneh bosta Kopi in Raza vadila z mladimi, pripravili bodo tudi vadbo za vratarje. Celotedenski paket s spanjem stane 570 evrov. Udeležbo kopice nadarjenih hokejistov iz socialno šibkejšega okolja bo financirala ameriška ambasada v Ljubljani.

V Kranjski Gori se danes začenja prvi odbojkarski kamp Tineta Urnauta. Trajal bo do 9. julija, namenjen pa je igralkam in igralcem med 12. in 16. letom starosti. »Že v mladosti sem bil nad odbojko tako navdušen, da sem si jo želel igrati vsak dan. Ko sem bil še v osnovni oziroma srednji šoli med poletnimi počitnicami ni bilo kampov za dvoransko odbojko. S svojim želim prispevati k večji priljubljenosti odbojke v Sloveniji in tako tudi nekaj vrniti okolju, iz katerega izhajam. To mi je navsezadnje omogočilo profesionalno kariero,« pravi Urnaut, ki mladim omogočiti, za kar je bil sam prikrajšan. Odbojkarski kamp stane 280 evrov.

 

Deli s prijatelji