ŠKANDALI

Dopingirane olimpijske igre?

Objavljeno 18. julij 2016 12.20 | Posodobljeno 18. julij 2016 12.21 | Piše: Rok Tamše

Slabe tri tedne pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru športni svet pretresajo nova odkritja o uporabi prepovedanih poživil v Rusiji.

Kip Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom, v ozadju stadion Maracana, ne more odgnati dopinških skrbi pred olimpijskimi igrami.

RIO DE JANEIRO – Ko bo danes kanadski odvetnik Richard McLaren objavil poročilo o preiskavi manipulacije Rusov z dopingom na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, v svetovni olimpijski družini verjetno nikoli več ne bo tako, kot je bilo. O tem je prepričanih tudi mnogo najvišjih funkcionarjev v Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), saj so med drugim vse glasnejše zahteve, da MOK z letošnjih iger v Riu de Janeiru, ki se začnejo 5. avgusta, izključi celotno rusko olimpijsko reprezentanco. Pa ne samo to, suspenz naj bi doletel tudi paraolimpijsko odpravo Rusije, ki jo tekmovanje v Braziliji čaka 7. septembra. Rusija naj bi tako plačala kazen za sistematično uporabo dopinga v vseh športih in njegovo prikrivanje pred Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in mednarodno javnostjo, kar naj bi do potankosti razkrilo McLarnovo poročilo. Če bo potrdilo tudi vpletenost ruskih državnih institucij v dopinško industrijo, bo godlja popolna in se verjetno ne bo več kuhala samo v športnih sferah.

Doping je iz središča pozornosti izrinil virus zika in kriminal.

Slabe tri tedne pred začetkom 31. poletnih olimpijskih iger, ki bodo prvič v Južni Ameriki, je glavna tema doping, ki je iz središča pozornosti svetovnih medijev izrinil tudi zloglasni virus zika, zaradi katerega se kar vrstijo odpovedi nastopov športnih asov, in grožnje o drznih kriminalcih na ulicah Ria de Janeira, ki so za prgišče denarja pripravljeni tudi ubijati. Nosilci dopinških afer pa niso zgolj Rusi. Že 24. junija je morala WADA zapreti osrednji protidopinški laboratorij na prizorišču iger, saj ni dosegal zahtevanih standardov. Zmeda je popolna, saj bodo morali od 5. do 21. avgusta sproti pošiljati vzorce krvi in urina na vse strani sveta, da bodo lahko karseda hitro preverili, ali so športniki tekmovali čisti. No, tega ne bo treba, če se ta teden izkaže, da so se razmere v laboratoriju popravile in da bodo lahko vzorce vendarle testirali v olimpijskem mestu. Tudi če se to zgodi, bo ostal velik sum, da tovrstno preverjanje vendarle ni bilo opravljeno povsem po pravilih. Zaupanje je že izgubljeno. Etiketa dopingiranih olimpijskih iger bi lahko še bolj kričeče odsevala v svet.

 

Deli s prijatelji