ŽELJA PO USPEHU

Doping dolga leta spremljevalec nizozemske kolesarske ekipe

Objavljeno 19. januar 2013 19.53 | Posodobljeno 19. januar 2013 19.57 | Piše: Ma. F., STA

Nekdanji kolesar Thomas Dekker: »Doping je del tega poklica«.

Kolesarji se na vsaki etapi potegujejo za številne privlačne denarne nagrade.

AMSTERDAM – Nizozemsko kolesarsko moštvo Rabobank je bilo v obdobju med 1996 in 2012 vpleteno v sistematični doping, poroča nizozemski časnik NRC Handelsblat. Neimenovani kolesar je za časnik med drugim povedal, da je nekaj tekmovalcev iz ekipe uporabljalo eritropoetin na prvi Dirki po Franciji te ekipe leta 1996.

Nekdanji kolesar Rabobanka Thomas Dekker, ki so ga pri zlorabi dopinga (eritropoetina) ujeli leta 2009, je omenjenemu časniku povedal: »Doping je bil del življenja za veliko mojih moštvenih kolegov in ljudi okoli mene. Trdo garaš, trdo treniraš, vse narediš za to, da ti uspe. Doping je del tega poklica.«

Kolesarji podlegli pritiskom

NRC Handelsblad še pojasnjuje, da so pogovori z različnimi ljudmi, vpletenimi v ta dopinški sistem, razkrili, da je moštvo delila na eni strani integriteta, na drugi pa želja po hitrem uspehu. Sponzor je želel publiciteto in zmage, tako da so bili kolesarji pod pritiskom, ki so mu podlegli.

Moštveni zdravniki so vedeli za dopinške aktivnosti, vodilni v ekipi pa so kolesarje tudi spodbujali k jemanju nedovoljenih substanc.

Glavni sponzor Rabobank je sicer lani zapustil to ekipo.

Deli s prijatelji