PRESTOP

Dolgovi so pozabljeni

Objavljeno 04. november 2013 08.31 | Posodobljeno 04. november 2013 08.31 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometni reprezentant Uroš Bundalo se je iz bankrotiranega Cimosa Koper letos preselil v Belorusijo.

Uroš Bundalo priznava, da je v Belorusiji drugače, a domače družbe mu ne manjka. Foto: Aleš Černivec, Delo

MINSK – Velika večina kakovosti slovenske rokometne reprezentance prihaja iz tujih klubov. Med legionarji je od nove sezone tudi krožni napadalec Uroš Bundalo, ki je slovensko obalo in Koper zamenjal z beloruskim Minskom. S soigralci je prejšnji teden opravil uvodno dvojno nalogo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, doma so sprejeli Švico, včeraj pa še gostovali v Ukrajini. »Najpomembnejše je, da smo dobili tekmo s Švico. Vse drugo mora čim prej v pozabo, tokrat nismo igrali, kot znamo,« je Bundalo po obračunu s potomci Wilhelma Tella v Velenju ocenil prvo tekmo novega zbora četrtouvrščene reprezentance z zadnjega svetovnega prvenstva v Španiji.

Ljubljančan v minskovskem Dinamu igra z reprezentančnimi soigralci Deanom Bombačem in Davidom Miklavčičem, igro udeleženca lige prvakov pa s klopi dirigira slovenski selektor Boris Denič. Zanimalo nas je, kako se je znašel v Belorusiji in Minsku. »Odlično. Trener mi je namreč ponudil veliko vlogo glede na to, da se je poškodoval en krožni napadalec. Vse tekme tako rekoč igram po 60 minut, sem v tekmovalnem ritmu in tudi tokrat mi je dal veliko priložnosti. Na vsaki tekmi dam vse od sebe, da pomagam reprezentanci,« je opisal belorusko in sodelovanje v izbrani vrsti s trenerjem Deničem.

Vodi jih slovenski selektor

S selitvijo je storil tudi kulturni preskok. »Gotovo je drugače kot pri nas. Imajo svoja pravila, svoje, kako bi rekel, vedenje, državo. Čim prej se bo treba privaditi, vživeti, in menim, da nam gre za zdaj kar v redu.« Pomaga mu tudi dejstvo, da so v klubu kar štirje Slovenci. »Gotovo. Pomaga tudi to, da je tam še nekaj Slovencev in nekaj Balkancev, tako se nam je bilo veliko lažje prilagoditi. S prilagoditvijo nismo imeli toliko težav,« je Bundalo opisal južnoslovanske povezave v slovanski državi. V Belorusiji, za Brest iz Meškova, igra še en slovenski rokometni reprezentant David Špiler. »Da, Špiler je bil tudi na obisku v Minsku, vidimo se v beloruskem prvenstvu, kjer igramo drug proti drugemu. Slišimo se tudi po telefonu.« Ali ga beloruski soigralci kaj zbadajo zaradi tistega poraza v Stožicah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo? »Ne, vsi smo profesionalci. Menim, da to ne pride v poštev. Kvečjemu je to bilo na začetku v kakšni šali, vendar se zdaj to ne čuti. Nimamo kaj, takrat smo tekmo izgubili, lahko jim samo čestitamo in zaželimo srečo na prvenstvu,« je še navrgel Bundalo, ki mu je nekdanji klub Cimos Koper ostal dolžan še nekaj denarja, a zaradi tega ni najel odvetnika. »Kar se mene osebno tiče, je ta zgodba pozabljena. Vsi dolgovi so zame pozabljeni. Ta klub mi je res veliko dal, dve leti sem se odlično počutil, na koncu je bil zaradi takšne usode grenak priokus. Novoustanovljenemu klubu Koper 2013 in trenerju Zoranu Jovičiću želim srečo, zame pa je ta zgodba zagotovo v vseh pogledih končana,« je Uroš Bundalo za konec še namenil besede rokometni preteklosti in sedanjosti v Kopru.

 

Deli s prijatelji