JURE DOLENEC

Dolencu že ugajata francoska igra in kuhinja

Objavljeno 02. november 2013 17.08 | Posodobljeno 02. november 2013 17.09 | Piše: Marko Uršič

Novopečeni očka je s slovensko reprezentanco začel pot proti rokometnemu SP.

Juretu Dolencu rokometno in kulturno prija na francoskem jugu. Foto: Igor Zaplatil/Delo

VELENJE – Tlakuje se pot proti novemu svetovnemu prvenstvu. Slovenska rokometna reprezentanca, četrta na zadnjem SP, je za kvalifikacijski uvod v Velenju ugnala Švico s 33 : 30, Jure Dolenec pa je na položaju desnega zunanjega igralca dal svoj prispevek k maščevanju za nedavni poraz slovenskih nogometašev z isto državo. Po beloruskem šoku je bilo pač na tej stopnji kvalifikacij treba začeti s Švico. Na žalost se ne more pobegniti od tega. »Ja, seveda, je, kar je. To moramo zdaj pozabiti, imamo nove tekme, nove izzive in nov cilj, svetovno prvenstvo v Katarju. To bomo pač poskušali doseči. Začeli smo z dvema točkama, ne bom rekel, da z briljantno igro, ampak točke so tiste, ki štejejo. Lahko pokažemo še veliko veliko boljše predstave, in če je to dovolj za zmago nad neko Švico, menim, da se ne smemo bati za prvo mesto v tej skupini. A pod pogojem, da bomo svojo igro tudi dvignili nazaj na neko raven, kjer smo že bili,« je Ločan zaokrožil reprezentančno oceno.

V tej sezoni se je moral najprej privaditi na nov klub Montpellier v Franciji. »Ja, iz kroga v krog gre na bolje. Na začetku sem, seveda normalno, imel nekaj težav, nova liga, nov sistem, nov način. Vedno več igram, vedno bolje igram, tako da moram reči, da sem zelo zadovoljen. Menim, da je bila to prava odločitev, da je bil prestop v pravo smer. Upam, da bomo tako nadaljeval tudi kot ekipa, smo iz kroga v krog boljši in na takšen način, kot smo igrali v zadnjih dveh krogih, smo nevarni vsakemu.« A tu je močno okrepljeni Paris Saint-Germain. »Tudi PSG ni nedotakljiv, problem je v teh majhnih tekmah, ki se jih ne sme izgubljati. En kiks smo si že privoščili, na žalost, a sezona je še dolga in tudi to lahko še nadomestimo. Verjamem, da imamo možnosti, tako ali tako pa je naš cilj, da dosežemo vsaj drugo mesto,« se je ozrl na svoj klub, ki je po sedmih krogih na tretjem mestu francoskega prvenstva.

Kvartet Slovencev

Dolenec se na francoskem jugu ni dobro znašel samo v igralskem pogledu. »Montpellier je super mesto, v bližini obale, lepo vreme, vse imaš na dosegu roke, ni preveliko. Tako da kar se tega tiče, ni nobenih težav, tam smo štirje Slovenci, se počutiš praktično kot doma. Kar se tega tiče, za odhod v tujino, skoraj ne bi moglo biti boljših pogojev,« pravi nekdanji Gorenjev član, ki v Franciji igra z Vidom Kavtičnikom, Draganom Gajićem in Matejem Gabrom. Zaradi normalne komunikacije v klubu se je moral lotiti tudi učenja francoskega jezika. »Ah, seveda, seveda. Francoščine se je treba naučiti. Obiskujemo tečaj, z Gabrom že kar nekaj razumeva. Pač, da bova tekoče govorila, pa bova še potrebovala nekaj časa. Ampak vse to je normalno.« Francozi so znani po gastronomiji, dobri hrani in vinu. »Seveda smo šli tudi na kakšno dobro večerjo, so odlični kuharji, zelo dobra vina imajo. Vse je tako, kot se govori. Smo zadovoljni tudi s tem vidikom življenja v Franciji,« je Jure pohvalil tudi to plat.

Nogometaši Montpelliera so bili v sezoni 2011/12 državni prvaki. Vemo, kako tam slovi rokometni klub. Kateri pa je zdaj najbolj priljubljeni šport? »Ne vem, ni nekega velikega rivalstva. Tam se tega ne čuti, vse ekipe praktično največ podpira isti sponzor. Verjetno je najbolj priljubljen nogomet kot povsod po svetu.« Kako se pa v klubu še čutijo posledice tiste razvpite stavne afere? »Ne vem, sam je ne čutim, res ne.« Pa pri starejših članih moštva? »Ne, ne,« je končal Jure Dolenec, ki pa na jutrišnji drugi tekmi z Ukrajino ne bo igral, saj se je vrnil v Francijo, ker je postal novopečeni očka sina.

Deli s prijatelji