NAGRADE

Đoković zaslužil 700 tisočakov več od Federerja

Objavljeno 02. oktober 2012 20.00 | Posodobljeno 02. oktober 2012 20.00 | Piše: R. T., STA

Srbski teniški igralec je bogatejši po nagradah na turnirjih, Švicar pa prednjači po skupnem zaslužku, saj ima bogatejše pokrovitelje.

Novak Đoković.

MONTE CARLO – Najboljši srbski teniški igralec Novak Đoković je letos izgubil mesto vodilnega v moški teniški karavani, vendar je zadržal mesto največjega zaslužkarja s turnirskimi nagradami. S turnirskimi nagradami je zaslužil 700.000 ameriških dolarjev več kot prvouvrščeni Švicar Roger Federer.

Đoković blizu 7 milijonov dolarjev s turnirjev

Po podatkih z lestvice Združenja profesionalnih igralcev tenisa (ATP) je Đoković od začetka leta zaslužil 6,972.423 ameriških dolarjev, medtem ko je Federer z nagradami na turnirjih na svoj račun vpisal znesek 6,261.241 dolarjev. Španec Rafael Nadal, nekdanja številka ena, je letos na račun težav s kolenom, zaradi katerih je izpustil večji del turnirjev v drugi polovici sezone, s turnirskimi nagradami zaslužil 4,997.448 ameriških dolarjev.

Pri ženskah je po podatkih Združenja poklicnih igralk (WTA) doslej z nagradami na turnirjih letos največ zaslužila prva igralka Belorusinja Viktorija Azarenka, medtem ko je ruska zvezdnica Marija Šarapova tretja na lestvici z zaslužkom od turnirskih nagrad 4,994.296 ameriških dolarjev.

Federer zasluži 54,3 milijona letno

Povsem drugačen je pogled na lestvico, upoštevajoč še bogate sponzorske pogodbe in nagrade pokroviteljev. Švicar Federer je v prepričljivem vodstvu in je najbolje plačani tenisač na svetu po podatkih ameriške revije Forbes. Federer je z letnim zaslužkom v višini 54,3 milijona ameriških dolarjev krepko v vodstvu.

Federer lahko velik del svojega zaslužka pripiše bogatim sponzorskim pogodbam (Nike, Gillette, Credit Suisse, Rolex, Mercedes-Benz), ki mu prinesejo kar 45 milijonov zelencev, medtem ko nagrade na teniških igriščih prispevajo le manjši delež k njegovemu skupnemu zaslužku.

Drugi na Forbsovem seznamu je z 32,4 milijona dolarjev letnega zaslužka Španec Rafael Nadal, tretja je s 27 milijoni v ZDA nastanjena Rusinja Marija Šarapova, levji delež dobi na račun pogodbe s proizvajalcem športne opreme Nike.

Srbski teniški as Đoković je na tej lestvici na četrtem mestu z nekaj manj kot 20 milijonov dolarjev zaslužka. Nole je edini v deseterici najbolje plačanih, ki je več denarja zaslužil s turnirskimi dosežki kot pa s sponzorskimi pogodbami.

Deli s prijatelji