ODPRTO PRVENSTVO AVSTRALIJE

Đoković je imel težave z Aljaževim servisom

Objavljeno 21. januar 2015 11.18 | Posodobljeno 21. januar 2015 11.18 | Piše: R. T.

Slovenija je ostala brez moškega predstavnika na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu.

Prvi igralec sveta Novak Đoković, desno, je aljaža Bedeneta pohvalil za njegov začetni udarec. Foto: Reuters

Aljaž Bedene je bil po nedavnem finalu v indijskem Čenaju poln samozavesti in moči za dvoboj s prvim igralcem sveta, Srbom Novakom Đokovićem, v 1. krogu odprtega prvenstva Avstralije. Ker je imel na drugi strani št. 1 svetovnega tenisa, je požel precej več pozornosti, kot bi je sicer. Petindvajsetletni Ljubljančan, ki čaka na izdajo britanskega potnega lista, da bi lahko potem dokončno konkuriral za mesto v otoški reprezentanci, je v prvem nizu tekmecu povzročil kar nekaj težav. Đoković je dva tedna preboleval gripo, tako da prvega turnirja za grand slam v sezoni ni začel stoodstotno pripravljen. »Začel sem malo slabše, tekmec je imel nekaj priložnosti za break, tako da bi se lahko dvoboj zasukal tudi v drugačno smer po prvem nizu. Nikoli še nisem igral proti Bedenetu, le enkrat sem ga gledal, in moram priznati, da me je presenetil. Imel sem kar nekaj težav pri razvozlavanju njegovega začetnega udarca. A slabosti z začetka dvoboja sem prebrodil in nato precej lažje nadaljeval,« je dejal Đoković, ki je 116. igralca sveta premagal po uri in 49 minutah igre z izidom 6:3, 6:2, 6:4. Tretji slovenski predstavnik v moškem delu turnirja (že v ponedeljek je izpadel Blaž Kavčič) Blaž Rola je izgubil proti Francozu Adrianu Mannarinu s 6:7 (9), 3:6 in 2:6.

Prvega od sedmih največjih turnirjev, ki jih je osvojil, je 27-letni Đoković dobil prav v Melbournu leta 2008, potem pa je tam spodaj slavil še trikrat zapored, od 2011. do 2013. Njegov zmagoviti niz v Melbournu je trajal kar 25 dvobojev, lani ga je v četrtfinalu prekinil poznejši zmagovalec, Švicar Stanislas Wawrinka. »Vesel sem, ker sem spet v Avstraliji. Ta turnir mi je posebno pri srcu, saj sem imel na njem največ uspeha. Nekatere svoje najboljše partije sem pokazal prav na teh igriščih,« navdih iz zgodovine črpa Beograjčan, ki se bo v drugem krogu pomeril z Rusom Andrejem Kuznjecovom. Sicer pa srbski zvezdnik napoveduje, da bodo on, Švicar Roger Federer, Španec Rafael Nadal in Britanec Andy Murray tisti, ki bodo odločali o zmagovalcu turnirja. Prvi korak k ubranitvi naslova je uspešno naredil tudi Wawrinka; četrti nosilec je gladko opravil s Turkom Marselom Ilhanom, zdaj ga čaka Romun Marius Copil. Od najvišje postavljenih igralcev so bili uspešni še petopostavljeni Japonec Kei Nišikori, osmopostavljeni Kanadčan Miloš Raonić in deveti nosilec, Španec David Ferrer.

V ženskem delu turnirja je svoje delo po pričakovanju opravila prva igralka sveta, Američanka Serena Williams. Belgijko Alison Van Uytvanck je ugnala s 6:0 in 6:4, zdaj jo čaka Rusinja Vera Zvonareva. Uspešne so bile tudi četrta nosilka, Čehinja Petra Kvitova, šesta nosilka, Poljakinja Agnieszka Radwanska, in osmopostavljena Danka Caroline Woznicaki. Spodletelo je 13. nosilki, Nemki Andrei Petkovic, ki je s 7:5, 6:7 (4) in 3:6 izgubila proti Američanki Madison Brengle. Danes je spet na igrišču Polona Hercog, v 2. krogu je njena nasprotnica Čehinja Lucie Hradecka.

Deli s prijatelji