SLOVAŠKI KLUBI

Dokazati se želijo na Slovaškem

Objavljeno 09. avgust 2015 09.22 | Posodobljeno 08. avgust 2015 23.11 | Piše: Drago Perko

Kar več slovenskih nogometašev igra v slovaških klubih, največ v Vionu, ki ga trenira Milko Djurovski.

Alen Ploj želi pokazati, kaj zmore.

Včeraj se je začelo državno nogometno prvenstvo Slovaške, kjer ima svoje predstavnike tudi Slovenija. V ekipi Vion Zlate Moravce igrajo Marko Ranilovič, Alen Ploj in Marko Kovjenič, v Košicah pa Ajdin Redžić. Kot fizioterapevt bo pri Vionu deloval tudi Matija Majcen.

Ni dobil priložnosti

Zadnji se je slovenski koloniji v moštvu Vion pridružil 23-letni Ploj, ki je šel prvič na tuje. Ta obetavni napadalec je veljal za up vijoličastih, a po sezoni 2012/2013 (29 nastopov, 7 golov, igral je za Maribor in Muro) ni več dobil prave priložnosti. Nazadnje je bil posojen Celju, minulo sezono je igral v B-ekipi Maribora.

»Ne vem, kaj je manjkalo, mogoče malo sreče in zaupanja. Iz kluba sem odšel v dobrih odnosih, tako da se nikoli ne ve, kaj bo prinesla prihodnost,« Alen ne obžaluje let v Mariboru. Zdaj je začel novo poglavje v karieri. V mestu ga je pričakal nekdanji mariborski vratar Marko Ranilovič, vijoličasta pa je pri srcu tudi trenerju slovaške ekipe. Julija letos je trener postal legendarni Milko Djurovski. Z Alenom še nista sodelovala, a to ne bo ovira.

»Trener pričakuje od mene, da bom dal vse od sebe in pomagal ekipi,« je jasen Alen, ki pa se zaveda, da si bo moral najprej prigarati mesto v prvi postavi. »Potem pa bi rad dosegel čim več golov,« napove v slogu pravega golgeterja. Z novo pogodbo za eno leto z možnostjo podaljšanja je miren in osredotočen na delo. Da si zasluži priložnost, je moral dokazati na treningu. »Mislim, da sem jih prepričal s svojim profesionalnim odnosom, trdim delom in značajem,« Alen poudari svoje atribute. V klubu so poskrbeli za stanovanje in hrano, zato je njegova edina skrb trening. »Na lestvici si želimo čim višje. Jaz bi bil zadovoljen, da bi preživel čim več minut na igrišču, se izkazal ter se izognil poškodbam.« FC Vion Moravce je bil ustanovljen leta 1995. Igrajo na mestnem stadionu, ki sprejme 3787 gledalcev. V lanski sezoni so zasedli 10. mesto v prvi slovaški ligi. Lahko se pohvalijo, da so bili leta 2007 pokalni prvaki. Glavno besedo v klubu (ob lastniku Viliamu Ondrejki) ima kot operativec Dušan Đurić, ki ga je pred leti slovenski reprezentant Sebastijan Cimerotić obtožil izsiljevanja ob prestopu v Južno Korejo. Obtožbe niso bile dokazane, Đurić pa je bil oproščen.

 

Nogometna legenda

Trener Viona Milko Djurovski je nogometna legenda. Rodil se je leta 1963 v makedonskem Tetovu, kjer je v Teleksu začel kariero. Sledila je selitev v Čukarički, potem pa je v letih 1980–1990 igral za beograjska giganta – Crveno zvezdo (1980–1986) in Partizan (1990–1996). Sledila je pot na zahod. Najprej na Nizozemsko (Gröningen in Cambuur). V dresu Maribora je leta 1994 dosegel osem golov, potem je igral še za francoski Nimes, mariborski Železničar in NK Ljubljana (v sezoni 2005/06 dva nastopa). V sezoni 2007/08 je bil tudi trener Maribora.

 

Deli s prijatelji