VROČINSKI VAL

Dodig: Mislil sem, da bom kar umrl

Objavljeno 16. januar 2014 22.53 | Posodobljeno 16. januar 2014 22.53 | Piše: M. U.

Vročina do 42 stopinj Celzija največja ovira za teniške igralce in igralke na odprtem prvenstvu Avstralije.

Medtem ko se severna zemeljska polobla zimsko ogreva za olimpijske igre v Sočiju, je na južni polobli poletje. Avstralija s svojim podnebjem in edinstvenim rastlinstvom ter živalstvom ponuja živopisnost kot nikjer na svetu, a ko gre termometer čez vsako mejo, se diha na škrge. Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu so igrišča kot razbeljene pečice, temperatura se povzpne tudi do 42,2 stopinje Celzija. Nič čudnega, da igralci in igralke trpijo in bentijo čez neznosno soparo. Drugega dne vročinskega vala se je tako vsulo predvsem iz ust Hrvata Ivana Dodiga, ki je po vodstvu z 2 : 1 v nizih, dobil je prva dva, Bošnjaku Damirju Džumhurju pri izidu 4 : 1 za slednjega v četrtem, zaradi krčev predal dvoboj 2. kroga. »Mislil sem, da bom kar umrl. Ni sprejemljivo igrati v teh razmerah, pol ure po dvoboju nisem mogel hoditi,« je povedal rojeni Međugorčan, ki živi v Zagrebu. Zahteval je tudi opoldanski premor. Kanadski tenisač Frank Dančević je, denimo, omedlel, Kitajka Shuai Peng je bruhala, pobiralec žogic pa se je kar sesedel. Poraba ledu in pijač je enormna, a kaj pomaga, Dodig je bil deseti primer, ki je predal svoj dvoboj, devet jih je bilo v prvem krogu. Devet odstopov pa je izenačitev negativnega rekorda na turnirjih za veliki slam. Prireditelji so pripomnili, da noben nastopajoči ni potreboval zdravniške pomoči in da igralne razmere niso bile tako ekstremno nevarne, da bi ustavili dvoboje.


Trije tedni premora za Hercogovo

Polona Hercog, najboljša slovenska igralka na lestvici WTA, je v prvem krogu Australian Opna v drugi igri prvega niza pri zaostanku z 0 : 1 zaradi poškodbe predala dvoboj Francozinji Alizé Cornet. Iz njenega tabora so sporočili, da gre za poškodbo v rebrnem predelu oziroma konkretno drugega rebra, ki jo je staknila že na koncu lanske sezone. Izkazalo se je, da gre za stresno frakturo, ki se je sicer zacelila. Tokratne težave pa so nastale zaradi edema, ki se je pojavil okoli mesta poškodbe in povzroča bolečine. Kakšno je trenutno stanje, bodo vedeli po nekaj dodatnih pregledih in ponovnem slikanju, kjer bodo tudi videli, ali se ni slučajno obnovila fraktura. Seveda upajo, da ne, domneva pa je počitek v dolžini treh tednov. 
 

Serena Williams je po svoji strani pripomnila, da je zaradi vročine že paranoična. »Zadnje noči sem se vseskozi prebujala. Popila sem veliko tekočine, da ne bi dehidrirala.« Škot Andy Murray je organizatorje opomnil, da zaradi prisile igranja v takšnih razmerah tvegajo tragedijo. »Moje telo se je cvrlo,« je dodal britanski igralec v dvojicah Colin Fleming, potem ko se je s pomočjo maserja ulegel ob rob igrišča. Temperature naj bi, po napovedih, ostale visoke tudi danes in jutri, v soboto pa naj bi se drastično spustile. V zgodovini turneje na igrišču med igranjem doslej ni še nihče umrl, vsi upajo, da se to ne bo zgodilo prvič med melbournskim turnirjem. Williamsova, številka ena svetovnega tenisa, se je sicer, po zmagi nad Srbkinjo Vesno Dolonc, uvrstila v tretji krog, izenačila je tudi rekord Margaret Court, 60 zmag na Australian Opnu. Novak Đoković je ugnal Argentinca Leonarda Mayerja, koraka pa po poti k prvemu v odprtem obdobju avstralskega turnirja, ki bi osvojil štiri zaporedne naslove.


Srebotnikova v drugi krog dvojic

Slovenska igralka Katarina Srebotnik je v Melbournu v ženskih dvojicah napredovala v drugi krog. Skupaj s Čehinjo Kveto Peschke sta četrti nosilki turnirja, v prvem krogu pa sta bili z 2 : 6, 6 : 3 in 6 : 2 boljši od nepostavljenih Romunk Alexandre Cadantu in Simone HalepAndreja Klepač pa je nastope v dvojicah končala že v prvem krogu. V paru s Hrvatico Darijo Jurak sta po slabi uri in pol igre s 3 : 6 in 6 : 7 klonili proti Avstralkama Monique Adamczak in Olivii Rogowski.
 

 

Deli s prijatelji