KOPITAR

Dobro jutro Slovenija! Gremo nazaj v kletko!

Objavljeno 30. april 2014 22.08 | Posodobljeno 30. april 2014 22.08 | Piše: Marko Uršič

Anže Kopitar z zadetkoma udaril piko na i zmage kraljev nad San Josejem v končnici NHL.

Anže Kopitar je z goloma v razmiku minute in 15 sekund pribojeval sedmo tekmo v kletki morskih psov. Foto: Usa TodaySports

Risi so na svetovnem prvenstvu divizije 1 v korejskem ledenem gozdu ulovili elitni plen, njihov selektor Matjaž Kopitar pa je iz Seula neposredno odpotoval v Los Angeles, da bi svojega starejšega sina Anžeta pospremil v nadaljevanju dvobojevanja v prvem krogu končnice v zahodni konferenci National Hockey League. Losangeleški kralji, prvaki lige NHL oziroma osvajalci pokala Stanley v sezoni 2011/2012, so proti morskim psom iz prav tako kalifornijskega San Joseja v zmagah zaostajali že z 0:3. A so se vrnili in v šesti tekmi v domačem Staples Centru hokejske morske pošasti pokorili s 4:1 in skupno serijo v končnici poravnali na 3.

A zgodba dneva je tudi, da je Anže Kopitar k zmagi prispeval dva zadetka in podajo, mrežo ameriškega vratarja San Joseja Alexa Stalocka pa je zatresel v odločilni zadnji tretjini. Hrušičan je najprej v 52. minuti podal za gol Justina Williamsa, sodniki so morali za potrditev zadetka pogledati počasen posnetek, Kingsi so takrat povedli z 2:1. Nato pa je Kopi v razmiku minute in petnajstih sekund (54. in 55. minuta) s svojima streloma, ki sta končala v mreži, potrdil slavje kraljev. Vse se je torej odločilo iz štirih strelov v razmiku dveh minut in 46 sekund! Hokejisti iz angelskega mesta so šele deveto moštvo v zgodovini NHL, ki se je v končnici po zaostanku z 0:3 vrnilo na 3:3, na sedmi tekmi v noči na četrtek v dvorani SAP Center v San Joseju, pa lahko ponovno pišejo zgodovino in napredujejo. Toronto Maple Leafsom leta 1942, New York Islandersom 1975. in Philadelphii Flyersom leta 2010 je uspelo tudi s četrto zaporedno zmago udariti piko na i neverjetnim prevratom. Če monarhom uspe podvig, pa jih v drugem krogu končnice čaka še eno kalifornijsko moštvo, celo sosedi iz Los Angelesa, rački iz Anaheima.

Branik Quickie

»Dobro jutro Slovenija!!! Sedma tekma je tukaj! Zaradi LA Kingsov! Gremo nazaj v kletko!!!« je Anže Kopitar po tekmi zapisal na svoji facebook strani. »Nismo se hoteli posloviti kar tako, brez boja. Misli smo zdaj usmerili v še ta zadnji korak, vemo, da bomo morali odigrati svojo najboljšo tekmo v končnici. Na polovici šeste tekme sem pogledal na semafor, koliko časa je še preostalo, in bilo ga je še dosti. V tistem trenutku je bilo pomembno, da poskušamo priti do strelov na vrata in jim ne dovoliti, da si plošček podajajo skozi naš trikotnik igralcev. Branilca Drew Doughty in Willie Mitchell sta opravila veliko delo, ko sta nasprotniku pri strelih zastrla pogled na vrata. Drugače pa je bil pripravljen Quickie. Prepričan sem, da bodo na sedmi tekmi motivirani do konca. V dvorani bo bučno, pripravljeni moramo biti na to,« pa je nato medijem onkraj luže navrgel edini slovenski član najmočnejše lige v najhitrejšem ekipnem športu na svetu. »Vsi strokovnjaki so dejali, da bomo igrali še sedmo tekmo. To so menili, še preden se je serija v končnici začela. Resda je malce nenavadno, kako smo do tega prišli, a tukaj smo. Zdaj bo šlo spet od 0:0. Čaka nas nova šestdesetminutna tekma, tako je to,« je zanimivost omenil vratar Los Angelesa, ta ima najboljšo obrambo v NHL, Jonathan Quick, ki je na zadnji tekmi ubranil 25 strelov tekmecev, skupaj pa 55 od 56 v zadnjih dveh dvobojih. 

Deli s prijatelji