NAŠLA SKUPNI JEZIK

Dobili Bena Udriha, 
ostali brez Lorbka?

Objavljeno 02. april 2015 15.46 | Posodobljeno 02. april 2015 15.48 | Piše: Drago Perko

Šempetrski košarkar je našel skupni jezik s selektorjem Juretom Zdovcem.

Beno Udrih bo pomemben adut zasedbe Jureta Zdovca. Foto: Roman Šipič/Delo

Če bi vest o Benu Udrihu in njegovi vrnitvi v slovensko reprezentanco objavili včeraj, bi jo ljubitelji košarke ob pogledu na včerajšnji datum sprejeli z nejevero. A dileme ni, selektor Jure Zdovc in Šempetrčan sta našla skupni jezik, Zdovc pa je Udrihu že poslal načrt priprav za evropsko prvenstvo, ki se začnejo 18. julija. »Vse pogovore vodi, kot smo dejali že nekajkrat, izključno Jure Zdovc,« je direktor reprezentance Matej Avanzo potrdil, da je bil dialog z Udrihom v povsem selektorjevi domeni. Očitno pa se je vse skupaj izteklo pozneje kot takrat, ko je delegacija Košarkarske zveze Slovenije v postavi Rašo Nesterović, Avanzo in Gregor Grilc v ZDA obiskala brata Dragić. »Zdovc še ni dal zelene luči,« je takrat dejal generalni sekretar Nesterović, ki na Zdovca ni hotel pritiskati, naj z Udrihom sklene dogovor za njegovo vrnitev. Po drugi stani pa ni bila skrivnost, da si je vrh KZS želel, da Zdovcu v misiji uspe. »Želim si, da bi Beno Udrih Hrvatom nasul 15 točk, mi zmagamo ter pozabimo na vse, kar je bilo v preteklosti,« je tudi predsednik Matej Erjavec zagovornik pogleda v prihodnost, ne pa človek, ki bi pogreval stare zamere na relaciji Beno Udrih-KZS.

Pričakovati je bilo, da se bo vse rešilo pozitivno, razlogov za to pa je več. V prvi vrsti je Udrih danes modrejši, kot je bil pred leti. V enem letu se mu je življenje obrnilo na glavo, ločil se je od žene Michelle in zaživel na novo. Predvsem pa na Slovenijo in dogajanje pod Triglavom gleda s precej večjo naklonjenostjo, kot je to bilo med zakonsko zvezo z bajno bogato Američanko. Udrih je mir našel tudi v igralskem pomenu: igra v ekipi Memphisa, ki je med najboljšimi v ligi NBA, za nameček ima pomembno vlogo, zasedba pa se spogleduje z bojem za sam vrh v končnici, ki se začne čez slabe tri tedne. Edina ovira za njegovo vrnitev v dres Slovenije bi bile lahko kronične težave z desnim gležnjem. A glede na poznavanje odnosa Zdovc-Udrih (prisotno je globoko medsebojno spoštovanje) sta štajerska rojaka to zagotovo dorekla. Udrihu v prid je tudi politika lige NBA, ki natančno določa, koliko dni lahko na pripravah preživijo igralci klubov severnoameriške lige. Po tej računici bi utegnil imeti Udrih dovolj časa za redne terapije pri fizioterapevtu Sašu Vogrinu iz Lenarta.

Erazem ne vadi

Ožji seznam kandidatov za eurobasket bo znan v drugi polovici maja ali v začetku junija, na njem zagotovo ne bo Saše Vujačića. Vprašanje pa je, ali bo na njem Erazem Lorbek, svojčas ključni igralec Barcelone, danes pa po poškodbi gležnja in kolena rekovalescent. Ali bo lahko pomagal reprezentanci, še ni jasno, tega se zavedajo tudi na zvezi. »Erazmu Lorbku smo že med pripravami na svetovno prvenstvo 2014, ko je postalo jasno, da je njegova poškodba težja, tako kot vsem reprezentantom v takšnih primerih, ponudili vso medicinsko pomoč. Enako je bilo tudi po prvenstvu. Trenutno pri svojem fizioterapevtu opravlja terapije, sta se pa nekajkrat srečala z Matejem Avanzom,« pojasnijo na KZS. Predsednik Erjavec nam je ob tem potrdil informacije, da Lorbek v tem hipu ne vadi, svoj čas namenja temeljitemu počitku, ki ga njegovo telo po letih odrekanj, napornih tekem in priprav preprosto potrebuje in zahteva. Ni pa izključeno, da Zdovc tvega in na priprave, čeprav je že eno leto brez tekem, vzame zdravega Erazma. Znanje pri Lorbku tako ali tako ni bilo nikoli sporno. Mojster ostane mojster. Podobno pa gre zapisati tudi pri Udrihu, ki se bo lepo dopolnjeval z Goranom Dragićem, ob njiju pa se bo kalil (vsaj pričakovati je tako) Aleksej Nikolić.

Deli s prijatelji