EP V PLAVANJU

Do odličja še ni prišel v tako slabi formi

Objavljeno 25. avgust 2014 09.16 | Posodobljeno 24. avgust 2014 21.33 | Piše: Marko Uršič

Damir Dugonjić je na evropskem plavalnem prvenstvu na 50 m prsno kljub premalo vadbe izvlekel bronasto odličje.

Novo odličje v Dugijevi zbirki.

BERLIN – Slovenski atleti in atletinje se z evropskega prvenstva v Zürichu niso vrnili okinčani z medaljami, plavalci so na EP v Berlinu popravili vtis. Damir Dugonjić je na 50 m prsno iz sebe iztisnil bronasto plavanje, branil je sicer naslov prvaka iz Debrecena, slovensko plavanje pa je k temu dodalo še štiri finalne nastope.

Bazen v okvari

»V športu veš, kdaj se moraš malce spočiti. Garal sem za olimpijske igre, garal sem tudi lani, in težko bi bilo, da bi to nadgradil tudi letos in nato še dve leti. Morda je bilo malce nenamerno, a telo tudi samo ve, kdaj se mora spočiti. Letos nisem delal toliko kot lani, a tudi zaradi spleta okoliščin. V ZDA smo imeli okvaro bazena, na drug bazen pa sem se vozil uro in pol v eno stran, zato je bil obseg treninga manjši,« je po medalji v Berlinu povedal Damir Dugonjić.

Na petkrat deset metrov je zmagal svetovni rekorder iz polfinala, Britanec Adam Peaty (točno 27 sekund), Litovec Giedrius Titenis je bil drugi (27,34), Dugi se je cilja dotaknil v času 27,48. Dugonjić je imel po zadnjem zaveslaju vsega dve stotinki prednosti pred Srbom Čabo Silađijem ter pet pred Rusom Andrejem Nikolajevom in Italijanom Andreo Toniatom, ki sta si razdelila peto mesto. »Te medalje sem res zelo vesel. Zdi se mi, da je bila najtežje osvojena, in v tako slabi formi do medalje še nisem prišel. Seveda je dobro, da jo lahko osvojim, tudi če nisem stoodstoten, a vesel sem, da so se medalje obrnile meni v prid,« je dejal Korošec in priznal, da si je kolajno priboril šele z zadnjim zavesljajem, saj se mu je zdelo, da je Silađi že pred njim. Dugonjić je po tekmi še enkrat priznal, da je že na Ravnah vedel, da za 100-metrsko razdaljo ni povsem pripravljen, evropsko prvenstvo pa je pokazalo, da tudi na 50-metrski ni blizu lanskim dosežkom. »Živčnost je bila zato velika. Veliko bolj si suveren, če veš, da lahko plavaš 27,0, poznaš tekmece in veš, kaj lahko plavajo. Tokrat sem imel tremo, saj sem vedel, da sem lahko tudi osmi, in res smo bili vsi skupaj. V vodi sem nato res dal vse od sebe in osvojil kolajno.«

Plavalec je takoj po tekmi napovedal sestanek s trenerjem Matijo Medveškom. »Zdaj je čas, da se usedeva, in moj trener bo Matija Medvešek. V ZDA bom še odšel na priprave, a 90 odstotkov treninga me bo vodil Matija,« je še dejal 26-letni Ravenčan. »Super, da je glede na sezono dobil medaljo. Z moje strani je bila to bolj želja kot pričakovanje, da sezono reši. Časovno sicer ni bilo ne vem kaj, vse skupaj je bila bolj živčna vojna in enkrat je on odnesel tiste stotinke. Verjetno je bil tudi najmanj živčen med finalisti in čas zdaj ne igra nobene vloge, tretje mesto je le tretje mesto,« pa je povedal Dugonjićev trener Medvešek.

Nehvaležna četrta

Tjaša Oder je osvojila četrto mesto na 1500 m prosto. Razdaljo je preplavala v času novega slovenskega rekorda 16:11,17. Zmagala je Španka Mireia Belmonte Garcia pred Madžarko Boglarko Kapas in Italijanko Martino Rito Caramignoli. V tekmi je bilo vnaprej jasno, da sta glavni favoritinji Španka in Madžarka, nepričakovano močni pa sta bili v uvodu tekme Italijanka Caramignolijeva in druga Španka Martina Rita Vilas. Odrova je v skladu s taktiko začela nekaj počasneje, a se po 400 metrih že prebila na peto mesto, po 700 metrih pa na četrto, saj je Vilasova do takrat že popustila.

V napetem drugem delu je Caramignolijeva zdržala podoben tempo kot Odrova in obdržala razliko, Belmontejeva in Kapaseva pa sta povečali hitrost in medalje so bile razdeljene. »Prvih 500 metrov smo bile kar skupaj, čeprav druge strani nisem videla. Po 500 metrih sem potegnila, ujela drugo Italijanko na sosednji progi, a so nekatere tekmice bolje stopnjevale in mi ušle naprej. Na koncu sem seveda iz sebe potegnila vse, kar sem mogla,« je ocenila Odrova. »Izid je res zelo dober. Res pa je, da je četrto mesto morda malce nehvaležno, a izid 16:05 in medalja zame tokrat nista bila povsem realna. Menim, da je tudi to vrhunsko, saj četrtega mesta nisem pričakovala,« je dejala 20-letna Korošica in dodala, da se pozna, da je v ZDA malo več delala za hitrost. »A zelo pomembno je, da sem tudi tukaj v zadnjih mesecih z Gorazdom Podržavnikom naredila veliko za vzdržljivost.« 

 

Deli s prijatelji