PRIPRAVE NA EVROPSKO PRVENSTVO

Do medalje na EP tudi s pomočjo Lorbka

Objavljeno 17. julij 2017 11.42 | Posodobljeno 17. julij 2017 11.42 | Piše: Drago Perko

Slovenija bo prihodnja dva meseca dihala s košarkarji, ki se bodo pripravljali na evropsko prvenstvo na Finskem in v Turčiji.

Igor Kokoškov se želi dostojno posloviti od klopi Slovenije. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V sredo se začenja novo poglavje v slovenski moški reprezentančni košarki. Pred nami je novo poletje upanja na prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Da le ne bo razočaranje preveliko, če se to ne zgodi. Selektor Igor Kokoškov bo zbral svojih 18 izbrancev in začel priprave na 40. jubilejno evropsko prvenstvo, ki bo potekalo med 31. 8. in 18. 9. v štirih državah. »V teh dneh sem pustil igralce na miru. Naj si odpočijejo v krogu svojih najbližjih. Recimo, da so tile dnevi zatišje pred burjo,« je opisal stanje selektor Kokoškov, ki je zadnja dva tedna z družino preživel v Beogradu. To bo njegova druga akcija v vlogi selektorja Slovenije. In hkrati zadnja. Zavoljo sprememb terminov kvalifikacij za SP, novembra in februarja, Kokoškov zaradi dela v ligi NBA ne bo mogel več sodelovati. »Tu sem zdaj, da pomagam ekipi do uspešnega nastopa na EP. Kako bo naprej, pa bo reševala Košarkarska zveza Slovenije (KZS),« pojasni srbski strokovnjak z ameriškim potnim listom.

Naslednje EP šele leta 2021

Zaradi sprememb v koledarju Fibe (Svetovna košarkarska zveza) bo naslednje evropsko prvenstvo šele čez štiri leta.

Prvič Dončić, zadnjič Dragić

Tudi sam je slišal, da je generalni sekretar KZS Rašo Nesterović napovedal odkrit lov na eno od treh odličij. »Moja naloga je, da vzpostavim dobro vzdušje in relacije med igralci. Kdo ve, kaj se še zgodi poleti in v kakem stanju gremo na EP. Nisem pa obremenjen z rezultatom,« pove Kokoškov. Kako bo Slovenija igrala, ne razpreda na dolgo in široko. Stavil bo na agresivno obrambo. Pravi, da je to Slovencem v genih, ter preprost, hiter in učinkovit napad. Pričakovati je, da se bo vse vrtelo okoli trojca Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph

40. evropsko prvenstvo košarkarjev bo na Finskem in v Turčiji.

Prvi končuje reprezentančno pot. To nam je potrdil ob snidenju na Rogli. Luka Dončić bo sploh prvič oblekel dres Slovenije na uradnih tekmah, Američan Randolph pa je nov naturaliziran igralec. »Želim si, da Luka ostane Luka, da tudi v dresu Slovenije uživa v košarki,« se Kokoškov veseli snidenja z biserom evropske košarke, ki bo imel ob sebi soigralca iz Reala Randolpha.

 

Brez Smodiša: Slovenija nima športnega direktorja, saj KZS januarja ni podaljšal pogodbe z Matjažem Smodišem.

 

 

»KZS je napravil veliko delo, da mu je uspelo angažirati Randolpha, ki nam daje novo dimenzijo,« pravi Kokoškov, ki je poudaril, da mu ni vseeno, ker je zaradi le enega prostega mesta za naturalizirane košarkarje odpadel Alen Omić, ki mu ni bilo vseeno, ker ni v prvem planu. »Poklical sem ga in mu poskušal pojasniti, zakaj sem se tako odločil in da osebno nimam nič proti njemu,« še doda Kokoškov. Ki bo moral tudi brez najsrčnejšega moža reprezentance Zorana Dragića. Lani je moral sredi kvalifikacij nazaj v Milano (tako so hoteli v njegovem novem klubu Olimpia Milano), letos je višja sila poskrbela, da ga imajo delodajalci ves čas na očeh. Zoki okreva po poškodbi kolena, ki jo je staknil februarja letos. Zaradi težav s hrbtom ni niti Jake Klobučarja.

V pričakovanju Erazma

Kokoškov ima v rokavu še enega aduta, predvsem zaradi igre po globini pod košem (v primerjavi z zunanjo linijo, kjer sta precejšnja gneča in koncentracija kakovosti), kjer prave konkurence skorajda ni. Tudi zato, ker se je igranju odpovedal Tomaž Bolčina. »En igralec lahko spremeni vse,« večkrat poudari selektor, v mislih pa ima Ljubljančana Erazma Lorbka, ki se v letu dni poskuša vrniti na košarkarski parket po težavah z gležnjem in kolenom. Ne pozabimo: Lorbek je bil svojčas najbolj cenjeni krilni center Evrope in član najboljše peterke evropskega prvenstva leta 2009 na Poljskem. »Cenim Erazma Lorbka. Zadnji mesec trenira po posebnem programu. Videli bomo, kaj zmore. Erazmu so vrata v reprezentanco vedno odprta!« selektor verjame, da bi lahko bil Erazem nared za 10–15 minut na tekmo.

Devet tekem

Slovenska moška članska reprezentanca bo v pripravah na evropsko prvenstvo odigrala devet pripravljalnih tekem. Pet tudi doma. Zbor ekipe bo 19. julija v Zrečah, kjer ostajajo do 22. julija. Po prostem dnevu sledi drugi cikel v Rogaški Slatini, kjer se trenira do 30. julija. Tretji cikel bo potekal med 1. in 10. avgustom v Zrečah in Mariboru. Temu bo sledil turnir v Opatiji (12. in 13. 8.) ter še turnir v Tel Avivu (18. in 19. 8.). Do 28. avgusta bo ekipa trenirala v Ljubljani, potem pa odpotovala na Finsko. V času priprav bo Slovenijo testirala ruska univerzitetna reprezentanca (30. 7.), Madžarska (4. 8.), Češka (6. 8.), Hrvaška (12. 8., 24. 8., 25. 8.), Ukrajina (13. 8.), Izrael (18. 8.) in Turčija (19. 8). ​Slovenija bo na EP igrala v skupini 1 v Helsinkih, kjer se bo merila s Poljsko (31. 8.), Finsko (2. 9.), Grčijo (3. 9.), Islandijo (5. 9.) in Francijo (6. 9.). V sklepno fazo (od osmine finala naprej v Carigradu) se uvrstijo po štiri ekipe. Osmina finala se v Turčiji začne 9. septembra. 

 


Lakovič namesto Kokoškova?

Selektorju Kokoškovu bodo asistirali Rado Trifunovič, Aleksander Sekulič in Jaka Lakovič. Prav 39-letni Ljubljančan Lakovič na začasnem delu v Barceloni bi bil lahko naravni naslednik Kokoškova, ki se po tej akciji poslavlja od slovenske klopi.



 

Deli s prijatelji