EVROBASKET

Divje zabil za sprostitev

Objavljeno 09. avgust 2013 09.20 | Posodobljeno 09. avgust 2013 09.20 | Piše: Drago Perko

Luka Lapornik hoče na prvenstvo, a ne kot gledalec, temveč kot dejavni košarkar.

Luka Lapornik, na fotografiji si čestitata z Goranom Dragićem, bo v prvem delu EP igral blizu domačega kraja. Foto: Drago Perko

CELJE – Celje bo prvi del evropskega prvenstva (EP) v košarki drugi dom slovenskih košarkarjev, domačini imajo radi vse slovenske reprezentante. A Celjanke in Celjani ne bi imeli nič proti, še več, želijo si, da bi imeli v izbrani vrsti Celjana. To se ne bo zgodilo, saj center Matej Krušič malce nepričakovano ni prišel v ožji izbor, zato čast Celja in okolice rešuje Šentjurčan Luka Lapornik. Družina Lapornik iz Šentjurja je bila vedno tesno povezana s košarko: Peter Lapornik, ponosni oče Dejana in Luke, je bil vrsto let predsednik kluba Tajfun iz Šentjurja, vrsto let pa je s svojim podjetjem Kemoplast financiral šentjursko košarko. Tudi v sezoni, ko so se prebili v prvo ligo. Prav tu se je košarkarske abecede učil sin Luka, ki se je vnovič znašel med povabljenci na priprave. Pred dvema letoma je izpadel, prvenstva v Litvi ni videl, letos upa in si želi, da bo drugače.

V Celju je 24-letni košarkar na turnirju Skupine Laško dobil minute proti Srbom in Turkom, dvakrat pa tako divje zabil, da se je košarkarska konstrukcija tresla še v torek, dva dni potem, ko so košarkarji zapustili Celje. »Malce sem bil nervozen, potem sem se le sprostil, sem pa potreboval dve takšni akciji,« je pojasnil, zakaj je šel tako silovito na koš. Izkazal se je tudi z igro v obrambi, kjer tekmecu ni pustil dihati: »Dobil sem minute, vesel sem, poskušal pa sem jih kar se da dobro izkoristiti. Menim, da sem odigral kar solidno.« Tudi on se je še pridušal nad razmerami v Celju, ko so se košarkarji v vroči dvorani podili za žogo: »To so bile neprimerne razmere za igranje, a smo se dobro znašli in pokazali solidno košarko.«

Do zadnjega atoma moči

Pohvale za Lapornikovo igro so kar letele z vseh strani, kar pa so dodatne sladke skrbi za selektorja Božidarja Maljkovića, ki bo moral po Jaki Brodniku odpisati še tri igralce, ki ne bodo videli EP. »Nervoze ni, vsak trening želim maksimalno izkoristiti. Takšen je tudi moj pristop, saj hočem selektorju dokazati, da sem ravno jaz tisti, ki si zasluži prostor v ekipi. Še naprej se bom boril do zadnjega atoma moči,« kar kipi od samozavesti in odločnosti ta 195 centimetrov visoki košarkar, ki je že leto in pol zaljubljen v Celjanko Saro.

Lapornik je športno pot začel v Šentjurju, od koder se je preselil v Laško, po dveh letih pa spet menja klubsko sredino. Pretekli mesec je postal član državnega prvaka novomeške Krke, s katero ga čaka nastop v pokalu evropskega izziva (Eurochallenge). Klica iz Novega mesta je bil vesel, selitev v tabor prvaka je zanj izziv. Godi mu tudi dejstvo, da ga je v ekipo hotel trener Aleksandar Džikić, ki mu bo namenil pomembno vlogo. »Nisem veliko razmišljal, ko so se javili iz Novega mesta,« prizna, da mu godi, da so si ga želeli v Krki, v novi sezoni pa želi upravičiti vsak vanj vloženi evro. Najprej pa hoče na evrobasket, pa ne kot gledalec, ampak kot aktivni košarkar. Prva priložnost za dokazovanje bo turnir v Beogradu, kamor je reprezentanca včeraj odpotovala z avtobusom, jutri pa jo čaka obračun s Turki. Bo Luka stresel tudi košarkarsko konstrukcijo v beograjski Areni?

Deli s prijatelji