ŽREB

Disneyland srečen kraj za slovenske košarkarje

Objavljeno 09. december 2014 14.08 | Posodobljeno 09. december 2014 14.08 | Piše: Drago Perko

Junaki v skupini C z Nizozemsko, Grčijo, Hrvaško, Gruzijo in Makedonijo.

Bo Zdovc Ljubljani pomahal v slovo?

Spet so oživeli upi na prvo slovensko kolajno v moški članski košarki na evropskih prvenstvih. Nanjo čakamo od leta 1993, včerajšnji žreb skupin za eurobasket 2015, ki ga bodo gostile štiri države, pa se zdi več kot samo ugoden za slovensko reprezentanco. Pot do odličja bo težka, začela se bo v Zagrebu, kjer bo Slovenija od 5. septembra nastopala v skupini C – poleg Hrvatov bodo naši tekmeci še Grki (evropski prvak iz let 2005 in 1987), Makedonci (4. mesto na EP v Litvi 2011), Gruzijci (na treh uradnih tekmah jih je Slovenija vsakič ugnala) ter Nizozemci (na evropskem letu so prvič po 1989., na poti na eurobasket so izločili Črnogorce).

V skupini A, igralo se bo na Azurni obali v Montpellieru, se bodo borili Rusija, BiH, Finska, Francija, Poljska in Izrael. V Berlinu bo skupina B ter zasedbe Islandije, Turčije, Španije, Srbije, Italije in domače Nemčije, na Baltiku v Rigi bodo igrali Latvijci, Estonci, Litovci, Ukrajinci, Belgijci in Čehi. V izločilni del, torej v osmino finala (igralo se bo v francoskem Lillu), se uvrsti 16 najboljših ekip – po štiri najboljše iz vsake skupine.

Žreba v pravljičnem Disneylandu v bližini Pariza se je udeležila petčlanska slovenska delegacija: predsednik KZS Matej Erjavec, podpredsednik Gregor Griljc, generalni sekretar Rašo Nesterović, direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo in selektor Jure Zdovc. Nesterović je bil poleg Dejana Bodiroge, Patricka Femerlinga, Gunte Basko-Melnbarde, Antoineja Rigaudeauja ter Gordana Girička že drugič zapored tudi eden izmed šestih, ki so delili srečo najboljšim evropskim košarkarskim ekipam.

Prvenstvo leta 2015 bo posebno. Sprva ga bi morali gostiti Ukrajinci, toda nemiri na vzhodu države in vojaški spopad z Rusijo so bili dovolj velik razlog za premestitev turnirja. Ta je bil dodeljen Franciji, Hrvaški, Nemčiji in Latviji, ki bodo predtekmovanje gostili v Montpellieru, Zagrebu, Berlinu in Rigi. Vsaka od gostiteljic si je izbrala eno od držav, ki jo želi gostiti – Hrvati so si kajpada zaželeli armado slovenskih navijačev.

Zdovc: Dober žreb!

Selektor Jure Zdovc je bil včeraj zadovoljen: »Žreb je dober, dobili smo dve zelo kakovostni ekipi, a ne pozabimo, da danes vsi igrajo košarko. Naš prvi cilj je, da se prebijemo v osmino finala. Igramo tako rekoč doma, imeli bomo bučno podporo naših navijačev, veselim se tega. Naša naloga je, da zberemo dobro reprezentanco ter da se vabilu vsi odzovejo. Upam, da bodo reprezentanti zdravi.« Direktor Matej Avanzo je dodal: »Želimo si tja do četrtfinala, potem pa ciljamo na vsaj 6. mesto. V tem času smo v Parizu sklenili nekaj pomembnih dogovorov, v Sloveniji bomo spet odigrali nekaj vrhunskih pripravljalnih tekem, med drugim bo pri nas gostovala tudi Srbija.«

Deli s prijatelji