ZMAGA

Derbije iz zlatih časov spoznali prek TV

Objavljeno 02. december 2013 13.55 | Posodobljeno 02. december 2013 13.55 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v starem dobrem derbiju lige prvakov po 13 letih premagali Zagreb. To je bil poseben dogodek predvsem za starejše v celjskem klubu, pri obeh sicer ni denarja, je pa talent.

Sebastian Skube meni, da bosta Celje in Zagreb spet prišla na najvišjo evropsko raven. Foto: Tomi Lombar

CELJE – Tekmo so poimenovali kar balkanski el clásico. Niso namreč igrali nogometaši madridskega Reala in Barcelone, ampak rokometaši Celja Pivovarne Laško in Croatia osiguranja Zagreb. A pustimo pridevek balkanski, reka Savinja je med Celjem, prestolnico slovenskega rokometa, in Laškim, kjer je sedež glavnega pokrovitelja, res prečudovita, da bi jo obdarili s tem nazivom.

Celjani in Zagrebčani so se tokrat, v ligi prvakov, udarili štirinajstič; do sobote so petkrat zmagali rokometni knezi, enkrat ni bilo sklonjenih glav na nobeni strani, Zagreb je bil boljši sedemkrat. V Zlatorogu so na sobotni večer slavili domači fantje, 26 : 20 je bilo, in s tem naredili velik korak k uvrstitvi v osmino finala. Povrhu pa imajo zdaj tudi možnosti, da se v skupinskem delu okitijo s tretjim mestom. Za kremo krem pa služi podatek, da so Celjani premagali Zagreb po dolgih 13 letih. Toliko zvezdnikov je v preteklih letih igralo v obeh moštvih, da bi potrebovali telefonski imenik, da bi jih vse izbrskali iz spomina. Tudi kakovost rokometa je bila takrat na višji ravni, tokrat Zlatorogovo žoganje ni prineslo estetskega presežka. A vseeno je zanimivo slišati, kako mlajši rodovi rokometnih znalcev doživljajo stari dobri derbi med savinjsko in hrvaško prestolnico. Domače barve je pri mnenju zastopal Sebastian Skube. »Tekma je bila živčna, veliko je bilo pritiska na nas in njih. Menim, da smo ga dosti bolje zdržali. Mlajši smo ta derbi bolj ali manj spremljali po televiziji, nekaj teh čustev je še ostalo. Se pa vidi, predvsem pri starejših in igralcih in članih uprave, da jim je to nek poseben dogodek. Tako da so verjetno tudi oni veseli te zmage in hvala tudi njim,« je povedal. A zaradi finančnega položaja tako Celja kot Zagreba to niso več tisti derbiji iz zlatih let, ko sta bila oba evropska klubska prvaka. Kdaj bi se bilo morebiti spet lahko veseliti obračunov, ki bi odločali o vrhu na stari celini?

»Se strinjam, da finance verjetno tega ne omogočajo. Balkan je malce padel, ampak menim, da kažemo talent, dobre predstave. Navsezadnje, lani smo v Zlatorogu tudi premagali Kiel. Če ne drugega, bo kar nekaj igralcev iz obeh ekip verjetno postalo vrhunskih in igralo v takšnih moštvih. Sčasoma pa menim tudi, da bosta oba kluba prišla na najvišjo evropsko raven,« so bile Skubetove misli. Na drugi strani pa je misli strnil hrvaški reprezentant Zlatko Horvat. »Pričakovalo se je, da bo to pravi boj. Končnih šest zadetkov razlike ni realno, tu nekje sta dva, tri. Poskušali smo iti na vse ali nič, zato je to tako. Ta derbi je ena velika izkušnja. V zlatih časih so bili derbiji pravi, sem jih gledal po televiziji,« je Skubetu pritrdil Horvat. Celje in Zagreb bi potrebovala tudi več denarja za ponovitev nepozabnih starih predstav. »Ne mora ravno biti tako, no, dobro, normalno, in Celju in nam je potrebno več denarja. A to ni to. Imamo takšno politiko kot Celje, da imamo mlade igralce, ki kažejo potencial. Verjamem, da bomo čez nekaj let blizu njim, upam, da bomo takšni in eni in drugi. Igralnega materiala pa na Hrvaškem ne manjka,« je mnenje zaokrožilo desno krilo.

Deli s prijatelji