ROKOMET

Deničevi le ukrotili hitre, divje Korejce

Objavljeno 15. januar 2013 08.20 | Posodobljeno 14. januar 2013 21.40 | Piše: Marko Uršič

Slovenska rokometna reprezentanca je na španskem SP dosegla še drugo zmago.

ZARAGOZA – Brez Azijcev ne gre. Po Savdski Arabiji in zmagi z 32 : 22 je slovensko rokometno reprezentanco na zboru svetovno najboljših v Španiji včeraj v skupini C čakala južnejša od obeh Korej. Kulisa v zaragoški dvorani pa ni bila spodbudna za presežno igranje. Nogomet je kralj športnih iger v Španiji, če pa v rokometu ne igra domača furija, potem tribune zevajo prazne. Tekma med Slovenci in Korejci pa ni bila tipična. Za nizke in hitre Azijce se je vedelo, da bodo igrali tako imenovani indijanski rokomet. V napadu in obrambi so švigali, tudi brezglavo, kakor da bi lovili divje konje. V kaotičnem žoganju pa so naleteli na slovenski obrambni zid 6-0 z razpoloženim Gorazdom Škofom na vratih. Ta je nabiral obrambe, kakor da bi iz Rumenega morja pobiral ribe. Izbranci Borisa Deniča so prek nasprotnih napadov ter korejskih napak v obrambi in posledično sedemmetrovk v hipu dosegli visoko vodstvo s 6 : 0. Dragan Gajić je zadeval iz najstrožjih kazni, tako je bilo za uvod kar štirikrat. Korejski južnjaki so prvi zadetek dosegli šele ob izteku desete igralne minute.

A indijanski slog igre lahko s svojo taktično neurejenostjo in hitrostjo v naglici tudi zmede tekmece. Slovenski nasprotniki so v hipu izid znižali na 7 : 5. Nato so se na dveh zadetkih razlike držali skoraj do konca polčasa, z dvema lepima akcijama pa se tudi približali na 11 : 10. Da, težko je s takšnim slogom igre. Proti Rusom, Poljakom te čakata rovovska bitka in težko topništvo, tile Korejci pa letijo in švigajo kot božji veter ali kamikaze. Taktično bolj urejeni in racionalni Srednjeevropejci so tako azijske prvake še držali na kratki razdalji. Gajić pa je, kot bi bil na treningu v Montpellieru, vadil streljanje sedemmetrovk. A žilavi Korejci so Deničevim ob polčasu pustili le zadetek prednosti (14 : 13). Enajst Škofovih obramb in stoodstotni slovenski nasprotni napadi (5 : 5) so se izpostavili v premoru zaragoške igre.

Maček in cepelina

Slovenski rokometaši so za začetek drugega polčasa šli v korejski mlin. Hitra in brezglava igra z napakami. Na Kavtičnikov strel in zadetek s tal so Korejci odgovorili z azijskim cepelinom. A ta ni vedno preletel slovenskega zračnega prostora. S pomaknjeno obrambo šestih mož proti sredini in ubijalsko kontro so si Deničevi priigrali 22 : 18. A padel je, v slovenska vrata, še en korejski cepelinček. Rdeče Korejce je s štirimi zadetki razžalostil še mladi maček Borut Mačkovšek. Slovenci so le lahko mirneje predli, tudi Škof je branil škofovsko, zbral je 20 obramb. Najučinkovitejši strelec je bil Gajić z desetimi zadetki. Končni semafor je pokazal 34 : 27, dve novi točki sta le pristali v mošnji Deničevih fantov. In hvala bogu, preživeli smo šestdeset minut divjaškega rokometa v zaragoškem paviljonu princa Felipeja. Drevi proti Poljakom (potem še v četrtek z Belorusijo in v soboto s Srbijo) bo druga pesem; starokopitni, srednjeevropejski rokomet visokih, mišičastih in s kilogrami opremljenih fantov. Namesto da bi brzeli kot vlak seulske podzemne železnice, bo to sopihanje stare lokomotive.

Tunizija blesti

Na svetovnem prvenstvu rokometašev sta se največji presenečenji do zdaj zgodili v skupini A. Argentina je namreč v prvem krogu ugnala Črno goro z 28 : 26, v drugem pa je Tunizija, ki se je za uvod odlično upirala Francozom, premagala Nemčijo s 25 : 23.

Deli s prijatelji