TRENER BELORUSKEGA PRVAKA

Deniča tudi v Minsku muči poraz z Belorusi

Objavljeno 10. oktober 2013 13.33 | Posodobljeno 10. oktober 2013 13.33 | Piše: Marko Uršič

Selektor slovenske rokometne reprezentance Boris Denič si klubski kruh služi pri Dinamu iz Minska.

Boris Denič spoznava belorusko življenjsko in rokometno stvarnost. Foto: Uroš Hočevar, Delo

MINSK – Beloruski šok in neuvrstitev na evropsko rokometno prvenstvo sta že nekaj časa za nami, selektor slovenske reprezentance Boris Denič pa si klubski kruh zdaj služi prav v Belorusiji. Dinamo iz Minska nastopa tudi v ligi prvakov, zato je nekdanji vratar z rokometnimi mislimi poklicno povsem v tekmovanju. A za začetek, kako je doživel kulturni in ekonomski skok v belorusko stvarnost? »V redu, nimam nobenih težav. Edina razlika je v tem, da je hladnejše,« je začel Denič. Kaj pa prehod na, v nasprotju s slovenskim, nižji beloruski standard? »Ne bi rekel, da je nižji. V nekaterih stvareh je višji. Minsk je res velemesto, kjer imaš vse in je vse tudi ekstremno drago. Dražji je od Ljubljane. Razen goriva, liter je po 50 centov, in cigaret, za škatlico odšteješ en evro, človek ne bi rekel, da je standard v Sloveniji kaj višji. To je utopično razmišljanje,« je selektor ocenil življenjske razmere v beloruski prestolnici. Pa se da kje ceneje preživeti ali je tako le v Minsku? »V drugih mestih še nisem bil. Ampak za Minsk se ne more reči, da je poceni. Hrana in gostinske storitve so dražje kot v Ljubljani. Razen v restavracijah, kamor grem na kosilo ali večerjo, drugje še nisem bil. Tudi nimam časa, da bi šel denimo v muzeje ali na koncerte. Ampak tisto, kar vidim, je približno kar primerljivo z Ljubljano. Nekatere stvari so tukaj pač dražje,« je opisal slovansko stvarnost.

Kako je zadovoljen z začetkom v skupini C lige prvakov; Dinamo je v gosteh izgubil s Paris Saint-Germainom in doma premagal skopski Vardar? »Pomembno je, da smo prebili led, da smo premagali Vardar. Ni bilo lahko, tekma je bila živčna. V Parizu smo odigrali korektno, njihova individualna vrednost je proti koncu tekme tehtnico prevesila njim v prid. Ne morem reči, da sem zadovoljen, ker smo izgubili. Vseeno menim in vedno bom, da smo šli na zmago, ne glede na to, kdo tam igra. Zdaj imamo doma Wacker iz Thuna, tu bomo morali že pokazati neko stalnost. To bi bili pomembni domači točki, a v ligi prvakov ne moreš vnaprej reči, da boš tekmo dobil, tu ni nič naključno. Treba bo odigrati dobro in vzeti domači točki,« je menil. Švicarje je seveda treba absolutno premagati, ker se borijo za uvrstitev med štiri v skupini in s tem v osmino finala. »Tako je. Najprej je treba Thun premagati doma, da bomo lahko razmišljali o tem, da ga uženemo v gosteh. Jaz pa grem tako ali tako iz tekme v tekmo,« je racionalen Denič.

Tudi osebnostno korak naprej

Skupina je tudi zelo zanimiva, v njej nastopa slabega pol ducata slovenskih rokometašev. Sta govorila z Matjažem Brumnom, ko je Vardar gostoval v Minsku? »Pozdravila sva se, za pogovor pa niti ni bilo časa.« Kako pa je zadovoljen z igralskim prispevkom treh Slovencev v Dinamu, reprezentantov Deana Bombača, Uroša Bundala in Davida Miklavčiča? »Zagotovo sem zadovoljen. Vsak ima v ekipi svojo vlogo in jo maksimalno, korektno in profesionalno izpolnjuje. Upam samo, da bodo tako nadaljevali in da bodo igralsko naredili korak naprej. Normalno, tega bodo morali narediti tudi osebnostno. Če tega ne narediš osebnostno, potem tudi igralsko ne moreš,« je dejal razmišljajoče.

Po reprezentančnem porazu z Belorusijo, ko ste vse prespali, kakšni so zdaj občutki, s pogledom za nazaj in tudi naprej, proti kvalifikacijam za svetovno prvenstvo 2015 v Katarju? »Moram priznati, da se tekme z Belorusijo kar dostikrat spomnim. Preprosto še zdaj iščem odgovor za ta poraz, glede na to, da je prišel ob najslabšem času. Tekma je bila odločilna za uvrstitev na evropsko prvenstvo, a ta dan nismo bili pravi. Za SP pa imamo najprej predkvalifikacije, prvo tekmo s Švicarji, drugo z Ukrajino. Vsaka je pomembna, le prvi gre naprej. Tako ali tako nisem človek, ki bi se skrival. Tu preprosto moramo biti prvi, če želimo uresničiti cilj. Zastavili smo si, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo v Katarju. Pot bo veliko težja, a ne moremo zdaj razmišljati, kaj bo lahko, kaj pa težko. Preprosto moramo odigrati prave tekme in se kvalificirati na SP,« je sklenil Boris Denič.

Deli s prijatelji