PRIPRAVE

Denič v evropski zimi osvežuje za vroči Katar

Objavljeno 27. december 2014 08.50 | Posodobljeno 27. december 2014 08.51 | Piše: Marko Uršič

Selektor Boris Denič bo nekatere varovance odpočil, Miladina Kozlino pa muči rame.

Dean Bombač je vesel, ker je spet v družbi starih rokometnih prijateljev. Foto: Uroš Hočevar

Slovenija v arabski družbi. Ne sicer politično, a sestava rokometnega turnirja v Celju, v Zlatorogu se bo žogalo danes in jutri, razodeva slovansko-arabsko sodelovanje. Izbranci Borisa Deniča se bodo v pripravah za svetovno prvenstvo v Katarju, to bo v drugi polovici januarja, drevi ob 19. uri najprej sestali z Egiptom, jutri ob 20.00 pa še z Alžirijo. No, poleg severnoafriških Arabcev pa na turnirju sodeluje še Savdska Arabija. Zanimivo, da bo Slovenija v začetku januarja povsem spremenila svoje rokometno stališče: na turnirju na Danskem se bo namreč spopadla z vikinškim paketom, v katerem so gostitelji, Švedska in Islandija.

Denič je svoje (utrujene) borce za Katar zbral v ponedeljek v Zrečah, med vpoklicanimi za domovinsko dolžnost in privilegij pa ni igralca Gorenja Mitje Nosana; ima težave s palcem na nogi. Francoski legionarji Vid Kavtičnik, Dragan Gajić, Miha Žvižej in Gorazd Škof ter kapetan Celja Pivovarne Laško Luka Žvižej sicer vadijo, proti faraonom in rokometnim puščavskim lisicam pa jih ne bo v moštvenem kadru, saj si morajo opomoči po napornem urniku tekem. Po novem letu pa v Zreče pridejo še Nemci Marko Bezjak, Primož Prošt, Jure Natek in Miladin Kozlina ter danski Trebanjec Sebastian Skube.

Morajo uživati

»Pomembno je, da smo v tekmovalnem ritmu. Nekaterim tekme manjkajo, bili so poškodovani, drugi so jih imeli preveč. Potreben je način, da igralce zadržimo v formi, a da jih, tiste bolj obremenjene, tudi osvežimo. Naša igra je polna ritma, teka, fantje morajo v rokometu uživati. Če to hočemo, moramo biti tudi pravšnje pripravljeni,« je dejal Boris Denič, rokometni hedonist. Miladin Kozlina se je z vpoklicem vrnil v reprezentanco, a ga muči poškodba ramena, za nemški Minden na zadnji tekmi ni stopil na igrišče. »Če bo v Nemčiji odigral zadnji krog, bo v redu. Če ne, pa bomo videli; magnetna resonanca namreč ni pokazala težje poškodbe,« Denič upa, da bo v obrambi lahko računal tudi na Kozlinovih 198 cm višine in 115 kilogramov teže.

»S tekmama v Celju se poskušamo pripraviti na igro reprezentanc z drugih celin, ki igrajo specifičen rokomet, se pravi takšen z globokimi obrambami ter več ali manj lovljenjem po igrišču. Nekaj takšnih in podobnih akcij smo že pripravili. Največ dela bo, da se uigramo, tekme pa nam pridejo prav, saj bi drugače v Katar odšli brez odigranih srečanj. Vzdušje na pripravah pa je super. Vsi smo veseli, ko pridemo domov, seveda še posebno igralci, ki si kruh služimo v tujini,« je Dean Bombač, srednji zunanji igralec madžarskega Szegeda, razložil igralno brušenje v najbolj rokometnem mestu v Sloveniji in nostalgične občutke, ko je z madžarske ravnine prišel pod Alpe. O prilaganju na tako imenovani indijanski rokomet pa dodajmo še to, da Slovenija na SP v Katarju sicer igra v skupini A v družbi Španije, Belorusije, gostiteljev ter južnoameriških Brazilije in Čila. Latinskoameričani pa so divji že v nogometu, kaj šele v rokometu, kjer še niso povsem taktično izbrušeni. Deničevi sicer na SP branijo četrto mesto z zadnjega mundiala, v Perzijskem zalivu pa je želja takšna uvrstitev, ki pelje na kvalifikacijski turnir za brazilske OI; recimo sedmo mesto. 

Deli s prijatelji