PROPAD KLUBA

Denič o bankrotu Dinama: Sem jezen, da boli glava!

Objavljeno 01. marec 2014 14.06 | Posodobljeno 01. marec 2014 14.06 | Piše: Marko Uršič

Rokometni selektor Boris Denič ter igralci Bundalo, Bombač, Miklavčič in Mačkovšek čez noč na suhem.

Borisu Deniču je Belorusija pustila grenak priokus, zdaj se bo osredotočil na SP z reprezentanco. Foto: Leon Vidic/Delo

Beloruski športniki in športnice so na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju briljantno nastopili in osvojili kar pet zlatih in eno bronasto odličje. A vrnitev v stvarnost bele Rusije je kruta. To lahko potrdijo slovenski rokometni legionarji iz Dinama iz Minska, ki so čez noč ostali brez službe. Negativni in žalostni trend propada klubov se nadaljuje: koprski Cimos, Ciudad Real, Atlético iz Madrida, Portland San Antonio... trener Boris Denič, Dean Bombač, Uroš Bundalo, David Miklavčič in nazadnje pridošli Borut Mačkovšek se bodo s slabimi mislimi spominjali beloruske avanture. Oddahne pa si lahko član Celja Pivovarne Laško Sebastian Skube, ki se je načeloma že dogovoril za prihod v belorusko prestolnico v naslednji sezoni.

Padec v brezno se je začel, ko se je nova uprava Belneftehima, beloruskega naftno-kemičnega koncerna, odločila, da ne kani spoštovati pokroviteljske pogodbe pretekle, sezonski proračun kluba pa je bil pet milijonov evrov. Če ni denarja, tudi ni (rokometne) muzike. Včeraj smo v Minsk poklicali selektorja slovenske rokometne reprezentance in zdaj že nekdanjega Dinamovega prvega stratega Deniča in že takoj je bilo razvidno, da mu, zaradi nastalega položaja, po glavi roji marsikaj. »Tu nimam več kaj dodati,« je bil kratek za uvod. Ob vprašanju o moralnem mačku – slovenske fante je nagovoril na prestop v Belorusijo, zato mu tudi s te strani ni lahko – pa je nato v jezi navrgel: »Poglejte, nekdo daje na cesto tisoče ljudi, pa nima moralnega mačka, mene pa sprašujete za štiri. Da, imam moralnega mačka! Zato, ker imam dušo. Sem tako jezen, da boli glava!«

Pa je zaprtje pipice državnega naftnega koncerna povezano tudi s tem, da se Dinamo ni uvrstil v osmino finala lige prvakov? »Poglejte, ali je ali ni, ne bi vedel. Nihče ni ničesar povedal, položaj je zelo nejasen. Preprosto smo tukaj v informacijski blokadi. Tavamo v megli. Ne vemo ničesar, na papirju nismo dobili sklepa, da se klub zaklepa, niti da ne bo več deloval. Pred štirimi dnevi smo dobili podatek, da bo vse v redu, takoj naslednji dan pa, da se klub ugaša. Ko pogledamo na klubsko internetno stran, Dinama ni več, izstopil je iz lige. Ne plačuje več stanovanj igralcem, ničesar. Niti enega individualnega pogovora ni bilo. Preprosto le to, pojdite domov. Logično je razmišljanje, da so se preprosto hoteli znebiti tujcev. Če je to cena tega, da se zaklene Dinamo, potem je to z njihove strani pirova zmaga. Tisti fantje, ki so našli klube, so že šli, upam, da bodo vsi, kaj bo naprej, pa bo pokazal čas,« je Boris Denič podoživel dogodke. »Smo neprespani, vse je prišlo na hitro, preprosto moram se spet sestaviti,» je dodal. »Na žalost sem še v Minsku. Najprej moramo še urediti nekatere stvari; ko imaš takšne pogodbe, kakršne imamo mi, ne moreš reči, pojdite domov, se vidimo v naslednjem življenju. Tako vseeno ne gre,« je sklenil Denič, ki je izgubil klubsko službo, ostal pa bo slovenski selektor.

Trojica v Celje

Mačkovšek, Bundalo in Miklavčič so si napeljali pot, da bi preostale mesece sezone igrali v Celju Pivovarni Laško, zato je za selektorja Deniča tudi pomembno, da bodo fantje v pogonu pred junijskima obračunoma dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2015 z Madžarsko. »Kaj je bolje, je zdaj relativno. Glavno je, da so fantje našli klub, ali se imenuje Celje ali kateri koli drugi klub, to, kar se tiče zadev s tega stališča, sploh ni pomembno. Pomembno je, da imajo trenažni proces in tekmovalni ritem.« Medijski predstavnik Celja Pivovarne Laško Miha Pantelič je, ko smo ga poklicali, potrdil, da so se z nekdanjim igralcem Mačkovškom ter Bundalom in Miklavčičem dogovorili za prestop, urediti pa je treba papirologijo, in to je bilo opravljeno včeraj do polnoči, ko je potekel rok za nove registracije.

Deli s prijatelji