SEZNAM

Denič bo dobil utrujene,
 a upa, da bodo zdravi

Objavljeno 16. december 2014 12.46 | Posodobljeno 16. december 2014 12.46 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Boris Denić

Slovenski selektor je objavil seznam vabljenih rokometašev na priprave za SP.

Miladin Kozlina se bo v reprezentančnem dresu spet ruval v obrambi. Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu so se že merili nogometaši in košarkarji, čas je za rokometaše. V evropski (ne)zimi se bodo zbrali v Katarju in od 15. januarja do 1. februarja med seboj odločili, kdo je najboljši in komu bodo za vrat obesili srebrno in bronasto odličje. Slovenija je bila na zadnjem globalnem tekmovanju četrta, torej bo treba braniti pridobljeni ugled. To za uvod v predtekmovalni skupini A ne bo težko, tekmeci so namreč Španija, Belorusija, Brazilija, Čile in gostitelji. V osmino finala se uvrstijo prve štiri reprezentance iz prav toliko skupin, v katerih se bo žogalo v Perzijskem zalivu.

Slovenski selektor Boris Denič je v glavi za začetek premlel, koga bo povabil na priprave za veliko tekmovanje. Širši seznam 26 rokometašev je znan, brušenje igralskega materiala pa se bo začelo 22. t. m. v Zrečah. A vsi ne bodo od prvega dneva dihali klenega gorskega zraka, ki veje z Rogle. Francoski in nemški legionarji se bodo priključevali po božiču in praznikih, ko bomo koledar obrnili na januar 2015.

Cilj olimpijske kvalifikacije

Na reprezentančnem seznamu ni poškodovanih Boruta Mačkovška in Nenada Bilbije, oba sta leva zunanja igralca, zato pa je tu znova Miladin Kozlina iz nemškega kluba Minden. Z leve zunanje strani bosta mreže z desno roko rešetala Klemen Cehte in Kozlina, ta 115 kilogramov težki orjak bo s svojo postavo še največ pomagal v obrambi. Enaindvajset igralcev za sklepne priprave za katarsko igranje bo Denič, po napovedih, določil v prvih dneh novega leta. »Fantje so načeti, izčrpani; ne le eden, več od njih. Tu bi izpostavil Vida Kavtičnika. Naši igralci imajo v klubih pač vodilne vloge. Za fante iz Francije vem, da bodo prišli utrujeni, a upam, da bodo prišli zdravi,« Denič ve, da štirje slovenski fantje v Montpellieru garajo. Mačkovšek pa ne zaigra in zaigra, saj ga koleno še vedno muči. »Cilji na svetovnem prvenstvu so vezani za olimpijske igre leta 2016. Prvotni cilj je preboj v kvalifikacije za OI. To je tudi cilj mojega mandata in tisti Rokometne zveze Slovenije. Pokazati želimo tisto kot na zadnjem prvenstvu v Španiji, konje za dirko imamo. Upam, da bomo imeli ritem, naša igra je hitra. Da bodo fantje prikazali formo iz klubov, da bo to igra presežkov, vrhunski sodobni rokomet,« še načrtuje Denič.

Slovenija se bo za SP pilila na pripravljalnih tekmah 27. in 28. decembra v Celju; najprej se jim bodo zoperstavili faraoni iz Egipta, dan pozneje še rokometne puščavske lisice iz Alžirije. Od 9. do 11. januarja bo turnir Totalkredit na Danskem; če bodo Deničeve v savinjski prestolnici čakali Arabci, jih bodo na severu Evrope Skandinavci. To bo vikinški paket Dancev, Švedov in Islandcev.
 

Perzijski zaliv vabi

Šestindvajset vabljenih rokometašev na priprave za svetovno prvenstvo v Katarju so – vratarji: Gorazd Škof, Primož Prošt, Matevž Skok in Klemen Ferlin; leva krila: Luka Žvižej, David Špiler in Simon Razgor; levi zunanji: Klemen Cehte, Sebastian Skube, Miladin Kozlina in Mitja Nosan; srednji zunanji: Uroš Zorman, Marko Bezjak, Dean Bombač in Staš Skube; desni zunanji: Jure Natek, Jure Dolenec in David Miklavčič; desna krila: Dragan Gajić, Vid Kavtičnik, Gašper Marguč in Mario Šoštarič; krožni napadalci: Miha Žvižej, Matej Gaber, Uroš Bundalo in Blaž Blagotinšek

Deli s prijatelji