ŽREB

Denič: Ali lahko trdimo, da je Brazilija slaba?

Objavljeno 22. julij 2014 09.13 | Posodobljeno 22. julij 2014 09.14 | Piše: Marko Uršič

Slovenskim rokometašem je rojak Leon Kalin prinesel srečo na žrebu za SP 2015.

Slovenija nima možnosti! Najprej jih bo premagal Čile z Alexisom Sanchezom na čelu, nato Španija z Diegom Costo, nato bo boljša Brazilija z Neymarjem. Kaj pravite, svetovno nogometno prvenstvo je že mimo..., a tokrat gre za rokometni mundial!! No, dobro, žreb za katarsko SP v rokometu je bil za slovensko reprezentanco ugoden. Skupina A ji bo ob bok in nasproti postavila Španijo, gostitelje, Belorusijo, Brazilijo in Čile. V evropski zimi bo prijalo posedati in igrati na toplem Arabskem polotoku; prvenstvo bo od 15. januarja do 1. februarja.

Ples kroglic na žrebu v prestižnem hotelu Ritz Carlton v bogataški Dohi je vodil kar slovenski rokometni birokrat Leon Kalin, predsednik tekmovalne komisije Mednarodne rokometne zveze IHF. Ta ima veliko masla na glavi; zaradi denarja in tržnih interesov je z mundiala vrgla reveže iz Avstralije, in v Katar s posebnim povabilom pošilja igralsko šibke in denarno močne Nemce, ki jim je klecnilo v dodatnih kvalifikacijah proti Poljski. Nad uvrstitvijo Germanov na globalni rokometni praznik pa so se pritožili tudi Islandci. Prve štiri reprezentance iz vsake od skupin katarskega SP se uvrstijo v osmino finala, Slovenci bodo branili četrto mesto izpred dveh let v Španiji, z enim očesom in pol pa bodo škilili tudi na uvrstitev na olimpijske igre leta 2016 v Riu de Janeiru.

Denič: Vse je na nas

Slovenski selektor Boris Denič je v svojem pragmatično filozofskem slogu ocenil žreb in pogledal tudi proti skupini B (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Avstrija, Tunizija, Iran), s katero se v izločilnih bojih, če bodo uspešni, križajo njegovi varovanci. »Kaj bi povedal? Tako, kot sem že vsakič. Preprosto žreb je takšen, kakršen je. Lahko smo zadovoljni, imamo Čile in Brazilijo, ki sta za nas neznanki, Belorusijo, za katero vemo, kakšna reprezentanca je, imamo Špance, svetovne prvake. Skupina je kakovostna, ko pa potem pogledamo še na skupino B, s katero se križamo, vidimo, da so tam štiri evropske reprezentance. Kaj vem, pomembno je, da bomo zdravi, da se dobro pripravimo, tako ali tako je vse na nas,« je za uvod Denič razčlenil dejstva. Skupina B je lahko tudi (balkanski) bananin olupek, na katerem se lahko spodrsne? »Gotovo je, da je ta skupina v narekovajih balkanska, je pa kakovostna. Danes vsi igrajo rokomet, ne vidim niti enega slabega nasprotnika. Brazilija... Ali lahko trdimo, da je slaba? Tako tudi za Čile. Tudi tam igrajo rokomet, sta kakovostni reprezentanci, tako da je vsako tekmo treba odigrati stoodstotno. Ne glede na to, ali imamo v glavi, da je nekdo velik ali da je majhen,« se selektor Denič že pripravlja na obračune z nogometnimi, ne pa rokometnimi nacijami.

Velik izziv so OI

Kapetan Uroš Zorman je moral odločilna dvoboja v dodatnih kvalifikacijah proti Madžarski zaradi kazni odgledati prek televizijskega zaslona oziroma s tribune v Velenju. »Kakor koli obrnemo, je bil žreb za nas kar ugoden. Tudi glede skupine B, s katero se nato križamo, če pogledamo, kakšne ekipe so denimo v skupini C in D. Glede na rejting moramo zasesti eno izmed prvih dveh mest v skupini. Kakor smo že rekli, pa je pred nami velik izziv, poskušali si bomo izbojevati kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre,« meni izkušeni poljski legionar. »To mora biti cilj, vsak športnik bi rad odšel na olimpijske igre. Upam tudi, da ne le to, da bomo poskušali narediti odmevnejši rezultat, branimo četrto mesto z zadnjega svetovnega prvenstva. Bomo videli, kako nam bo to mesto na SP uspelo obraniti oziroma morda narediti še kakšen korak več,« je kapetan Deničevih rokometašev strnil misli po katarskem žrebu.

 

Deli s prijatelji