V BAZENU

DD na dan D brez nagrade

Objavljeno 06. avgust 2015 10.37 | Posodobljeno 06. avgust 2015 10.39 | Piše: M. U.

Damir Dugonjić je na plavalnem SP v Tatarstanu osvojil peto mesto na 50 m prsno. Po Barceloni se tako niti v Kazanu ni žlahtno okronal na globalnih tekmovanjih.

Damir Dugonjić je na SP kot peti odprsal 50 metrov.

Damirju Dugonjiću se na njegov dan D na svetovnem plavalnem prvenstvu v Kazanu ni izšlo. V finalu na 50 m prsno je osvojil peto mesto, ura se je ustavila pri času 27,23. Za 27-letnega Ravenčana tako ni bilo prvega odličja na svetovnih prvenstvih v velikih bazenih in DD po dveh četrtih mestih na zadnjem globalnem tekmovanju v Barceloni znova ni žlahtno okronal svojega plavanja. Zlato odličje na 50 m prsno v Tatarstanu je dobil Britanec Adam Peaty (26,51), srebro je s časom 26,66 osvojil branilec naslova iz Barcelone Južnoafričan Cameron van der Burgh, bronasto plavanje pa je uspelo Američanu Kevinu Cordesu, imel je čas 26,86.

Parada šampionov na 50 m v prsnem slogu se je začela že v kazanskem predtekmovanju. Južnoafriški as Cameron van der Burgh je s časom 26,62 postavil svetovni rekord, svojega starega je izboljšal za pet stotink, Dugonjić pa je v isti skupini stari svetovni rekord zgrešil za tri stotinke sekunde. S časom 26,70 je bil tri minute celo evropski rekorder, to je tudi tretji najboljši čas v zgodovini, rekordno slovensko znamko pa je tako ali tako podrl. A je v Tatarstanu že zlati na 100 m prsno Britanec Adam Peaty v zadnji kvalifikacijski skupini plaval 26,68 in spet prevzel časovni primat na stari celini. Van der Burghov izid 26,62 je že lani na evropskem prvenstvu v Berlinu sicer dosegel tudi Peaty, a zaradi težav z merjenjem časa ta ni bil nikoli priznan. Dvajsetletni mladenič iz Uttoxeterja je nato v polfinalu letošnjega SP spet pokazal, da je prvi plavalec sveta v tem slogu, saj je odprsal nov svetovni rekord 26,42.

V slovenskem taboru so z nestrpnostjo pričakovali Ravenčanov finale na 50 m prsno. »Domenjena sva, da bo nastopil sproščeno, kar je najbolj pomembno. Prav od tega je veliko odvisno. Damir v finalu lahko zmaga, a je lahko tudi zadnji. Ničesar ne želim napovedovati, saj smo se že prevečkrat opekli,« je pred sklepnim dejanjem povedal Dugonjićev trener Matija Medvešek. Damir je tako na koncu pristal v sredini konkurence, tudi peto mesto na svetu je vrhunski rezultat in velik uspeh.

Deli s prijatelji