SPREMEMBA

D‘Antoni novi trener Lakersov

Objavljeno 12. november 2012 12.35 | Posodobljeno 12. november 2012 12.35 | Piše: R. T., STA

Po seriji porazov na začetku nove sezone v ligi NBA so kalifornijski košarkarji dobili novega šefa.

LOS ANGELES – Mike D'Antoni je postal novi trener moštva Los Angeles Lakers, druge najuspešnejše ekipe severnoameriške košarkarske lige NBA. Igralci Lakersov so doslej osvojili 16 naslovov prvaka, enega manj od ekipe Boston Celtics, vendar so letošnjo sezono začeli porazno.

Zmagovali brez Browna

Vodstvo kluba je zato 9. novembra po le eni zmagi ob štirih porazih na uvodu sezone odslovilo trenerja Mika Browna, ki je bil na čelu moštva 18 mesecev. Le nekaj ur za tem so igralci v domači dvorani Staples Center visoko, s 101 : 77 premagali Golden State, začasni trener Bernie Bickerstaff pa je ekipo popeljal še do druge zaporedne zmage v dvoboju s Sacramentom (103 : 90).

Jackson ostaja v pokoju

D'Antoni, ki je podpisal štiriletno pogodbo, je dobil prednost pred legendarnim Philom Jacksonom, ki je ekipo že vodil do petih naslovov prvaka lige, sicer pa ima skupaj že 11 šampionskih prstanov. Po pogovorih z Jacksonom in D'Antonijem so se odločili za slednjega, ki je bil med drugim pet let trener ekipe Phoenix, v kateri je igral Steve Nash, eden najboljših podajalcev v zgodovini lige. Ta je podpisal za Lakerse, vendar si je že na drugi prvenstveni tekmi v losangeleškem dresu poškodoval nogo, tako da je vprašanje, kdaj bo spet nared za trde boje pod obroči NBA. D'Antoni je zadnje tri sezone treniral moštvo New York Knicks, službo v New Yorku pa je izgubil marca letos.

D'Antoni tudi zlati olimpijec

Mike D'Antoni je kot igralec in trener nastopal tako v NBA kot tudi v Evropi, kjer je igral za Milano in klub tudi treniral. Doslej je lovorike osvajal le na stari celini, za italijansko reprezentanco pa je kot Američan italijanskega rodu nastopil na evropskem prvenstvu leta 1989. Kot pomočnik trenerja Mika Krzyzewskega je z ekipo ZDA osvojil bron na svetovnem prvenstvu leta 2006 in zlato na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu.

Deli s prijatelji