PROJEKTI

Daneu poziva k enotnosti, na Jesenicah dela stojijo

Objavljeno 12. november 2012 22.35 | Posodobljeno 12. november 2012 22.37 | Piše: Drago Perko

Ambasadorji EP 2013 verjamejo, da bo Slovenija pripravila vrhunsko košarkarsko prvenstvo.

Ni še jasno, kdaj bodo na Jesenicah spet zabrneli stroji (foto: Leon Vidic).

»Skupaj s Stanetom Dolancem sva hodila od direktorja do direktorja in zbirala denar za svetovno prvenstvo. A danes se tako ne da več, so povsem drugi časi,« 296 dni pred začetkom evropskega prvenstva v košarki opozarja legenda slovenske in svetovne košarke Ivo Daneu, eden od treh ambasadorjev največjega športnega dogodka v moderni dobi Slovenije. 24 držav se bo od 4. do 22. septembra borilo za 38. naslov prvaka stare celine.

Kaj bo s 3,5 milijona evri?

Organizatorji v teh dneh dihajo bolj plitvo in mirno, pospešeno pa le zavoljo zahtevnega žreba, ki bo v nedeljo v Postojnski jami. Glavnino skrbi je odgnala Vlada Republike Slovenije, ki je jeseni tudi finančno podprla tekmovanje s plačilom obroka tako imenovanega Hosting Agreementa (tri milijone). Med Slovenijo in evropsko košarkarsko zvezo je ostalo nerešeno le še vprašanje 3,5 milijona (Partnership Agreement). Naš vir pripomni, da bo zdaj nekoliko lažje (za skupni nastop vlade in KZS), ko je Fiba Europe dobila novega generalnega sekretarja. »Bilo je precej težav, a sta se le našla kompromis in dovolj razuma, da bo Slovenija to tekmovanje le gostila,« je nad potezo in podporo vlade navdušen Peter Vilfan, drugi izmed ambasadorjev, pri neformalnih pogovorih z vlado letos poleti pa morda kar ključni pogajalec. Tega ne obeša na veliki zvon, ampak že opozarja, da je treba s prvenstvom seznaniti navadne smrtnike: »Zdaj so ključni trenutki, ko je treba evropsko prvenstvo prenesti med ljudi, da se tudi ti začnejo zavedati, kaj pomeni ta dogodek za državo.« Na to opozori tudi Daneu, ki pohvali izbor maskote Lipka: »Želim pa si, da bi Slovenci spet stopili skupaj, da bi se pozabile vse razprtije.«

Dolenjci hočejo 150 tisočakov

Ptuj in Novo mesto sta prav tako želela gostiti evropsko prvenstvo, a jima to ne bo uspelo zaradi neizpolnitve pogojev. Kljub temu ideja o gradnji dvoran v obeh mestih še živi. »Za izgradnjo športne dvorane smo že pridobili gradbeno dovoljenje od Upravne enote Ptuj. Gradnje pa se še ni začela, ker smo ostali brez tretjega vira sofinanciranja projekta koncesije za energetsko napajanje objekta (sredstva iz proračuna MO Ptuj in države so bila zagotovljena). Do Košarkarske zveze Slovenije nimamo nobenih neizpolnjenih zahtev, pogodba z nami pa še vedno ni bila podpisana,« pojasni Stanko Glažar z MO Ptuj. V Novem mestu bi radi zadevo z zvezo rešili po mirni poti, želijo pa si, da jim podjetje EP 2013, d. o. o., vrne 150.000 evrov, kolikor so nakazali za kotizacijo. »MO Novo mesto je pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo dvorane oz. kompleksa, kot je bil prvotno načrtovano. Načrtujemo prijavo na razpise, potem pa bo jasno, kako bo gradnja potekala, po fazah ali v celoti,« izvemo na Dolenjskem. Direktor Eurobasketa Aleš Križnar pojasni, da bo o tem (korakih in pogajanjih z občinama Ptuj in Novo mesto) odločal izvršni odbor KZS.

Na Jesenicah dela stojijo

Tekmovanje bo v prvi krogu potekalo po skupinah v Kopru, Ljubljani (Tivoli), Celju in na Jesenicah, sklepni del bo v Stožicah. Novih dvoran ne bo, štiri bo treba obnoviti. Dela še niso stekla oz. so ustavljena. V Kopru in Celju ter Tivoliju večjih posegov ne bo, izvzemši menjave parketa, dograditve tribun in prenove slačilnic. Zapletlo se je na Jesenicah, kjer gradbena mehanizacija prisilno miruje. »Obnova športne dvorane trenutno stoji, in sicer zato, ker še vedno poteka postopek izbire strokovnega nadzora pri obnovi športne dvorane. Državna revizijska komisija je namreč odločila, da mora naročnik (torej Mestna občina Jesenice) postopek izbire ponoviti. Izvedba na Jesenicah pa ni ogrožena,« hitijo zatrjevati na Gorenjskem. »Večjega strahu za zdaj ni,« miri situacijo Aleš Križnar, prvi operativec prihajajočega prvenstva. »Nisem tako podrobno seznanjen s težavami, kot mnogi mislijo, da sem. A sem prepričan, da bodo tudi na Jesenicah to rešili in da ni več ovire, ki bi preprečila odlično izvedbo dogodka,« ostaja optimist Vilfan, po rodu sicer iz Maribora, ki je to pot ostal brez gostiteljstva. To ni spravilo v dobro voljo niti Iva Daneua: »Seveda mi ni vseeno, a tako pač je. Imeli so to smolo, ker so kandidirali za evropsko prestolnico kulture in univerzijado, čeprav vsi dobro vemo, koliko in kaj je Maribor dal slovenski in jugoslovanski košarki.«

Lorbkove težave

Slovenska reprezentanca bo na prvenstvu naskakovala eno od medalj. Če bo le v popolni postavi, kar pa na zadnjem prvenstvu v Litvi ni bila. Velik glavobol selektorju Božidarju Maljkoviću povzroča Erazem Lorbek s poškodovanim stopalom. Ni še jasno, ali bo moral Lorbek na operacijo. Reprezentanca bo v vsakem primeru na domačih tleh pod (dodatnim) pritiskom. Daneu ima recept, kako se spopasti z njim: »Pritiska nisem nikoli čutil. Več jih je bilo proti nam, bolj so bili glasni, boljše sem se počutil. Vsi smo želeli zmagovati. Vse se je na koncu odločalo v glavi.« Tretji ambasador evrobasketa Rašo Nesterović upa, da bodo vsi reprezentanti začeli dobivati večjo minutažo v igri, da bi tekmovanje pričakali v pravšnji formi, med prvenstvom pa bodo morali po njegovem vsi igralci, od prvega do zadnjega, podrediti osebne interese reprezentanci. »Žreb je tu, prvenstvo prav tako. Želim si, da se Slovenija izkaže na parketu, hkrati pa pokažimo svetu, da smo tudi dobri organizatorji,« sklene Nesterović, ki kljub težavam na Jesenicah ter pri reševanju vprašanja drugega dela kotizacije za Fiba Europe ostaja optimist.
 

Deli s prijatelji