BREZ PREDAJE

Daleč od tega, da bi na EP odšle z belo zastavo

Objavljeno 09. junij 2016 13.41 | Posodobljeno 09. junij 2016 13.42 | Piše: Marko Uršič

Slovenske rokometašice so se po šestih letih spet uvrstile na evropsko prvenstvo.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo še petič nastopila na EP. Foto Leon Vidic

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je po šestih letih, skupno pa petič, spet uvrstila na evropsko prvenstvo. Nazadnje je igrala na starocelinskem prvenstvu na Norveškem in Danskem, zdaj bo spet igrala v Skandinaviji, na decembrskem EP na Švedskem. Slovenska dekleta so se kot najboljša tretjeuvrščena v vseh kvalifikacijskih skupinah na evropsko prvenstvo prebila skozi jugorešeto. V skupini je namreč zmagala Črna gora pred Hrvaško, Slovenija se je na mestu tri prav tako prebila naprej, na dnu pa je ostala Makedonija. Žreb skupin za EP bo jutri v Göteborgu, slovenske rokometašice pa so v četrtem jakostnem bobnu, iz katerega bodo vlekli sestave skupin. Ključna za uvrstitev varovank selektorja Uroša Bregarja na Švedsko je bila zmaga, prva po desetih letih, nad Hrvaško v Celju, to je bil tudi dokaz, da je vodstvo Rokometne zveze Slovenije s postavitvijo Bregarja za selektorja, mesec pred začetkom izločilnih bojev, zamenjal je Marto Bon, dobilo svoj dokaz za pravo odločitev. Uroš Bregar pa se je ozrl tudi na prehojeno pot izločilnega sita. »Uvodno tekmo proti Hrvaticam v Umagu smo odigrali slabo, proti Črni gori na domačem igrišču pa je bila naša igra že na visoki ravni. Verjeli smo v to, da smo na pravi poti, kar je najbolj pokazala celjska tekma s Hrvaško. Vsem smo dokazali, da smo resna ekipa in da bomo popolnoma zasluženo nastopili na evropskem prvenstvu na Švedskem,« je na svoje delo in rokometna dekleta ponosen slovenski selektor Uroš Bregar.

Sistem, ki deluje

Tudi Tamara Mavsar je za konec sezone, po kateri se bo klubsko iz Krima preselila v skopski Vardar, strnila reprezentančne vtise, in kaj je bil odločilen dejavnik, ali tudi več njih, ki jih je pripeljal v decembrsko Švedsko. »Dejstvo je, da smo z Bregarjevim načinom dela veliko pridobili, a to niso bile neke drastične spremembe. Tega niti ne bi izpostavljala, dejstvo je, da smo se na treningih in tekmah resnično dobro povezale, iz vsake igralke se je izvlekel maksimum. Poznalo se je tudi, da ima večina igralk vodilne vloge v tujih klubih, in menim, da smo se naposled zasluženo uvrstile na evropsko prvenstvo,« je povedala levokrilna igralka. O pričakovanjih pred petkovih žrebom pa dodala: »Nekako se z žrebom ne obremenjujemo, kogar koli bomo dobile, na vsakega se bomo pripravile isto, kot smo se pripravljale do zdaj. Vemo, da skupina zagotovo ne bo lahka, a daleč od tega, da bi na prvenstvo odšle z belo zastavo, čeprav smo se sicer nanj znova uvrstile šele po šestih letih.«

Na drugi strani napada pa krilni položaj zavzema Neli Irman. »Uvrstitev na EP je kombinacija vsega, kar se nam je zgodilo v zadnjem letu. Tu je bila še velika želja glede na to, da se že dolgo nismo prebile na kakšno veliko tekmovanje. Zavedale smo se, da smo v zadnjem letu vse imele pomembne igralne vloge v svojih klubih, vse je dobro povezal Uroš Bregar, veliko vlogo pa so odigrale tudi izkušnje. Že od začetka smo verjele v to, da se lahko na prvenstvo uvrstimo kot najboljša tretjeuvrščena ekipa. To nas je vodilo naprej. Glede žreba je dejstvo, da lahkih nasprotnic zagotovo ni. Je nekaj ekip, s katerimi bi se želele srečati na začetku, nekaj pa tudi takšnih, s katerimi se ne bi. Skušale bomo nadaljevati to, kar smo začele, s sistemom, ki smo ga vzpostavile, saj se je izkazal za dobrega,« je navrgla članica Budućnosti Neli Irman, kot nekdanjo rokometašico Zagorja pa jo je tudi zelo razveselilo, da so Zasavke naposled postale državne prvakinje.

Bobni za žreb skupin EP

Prvi boben: Norveška, Nizozemska, Švedska, Črna gora; drugi boben: Francija, Madžarska, Rusija, Srbija; tretji boben: Španija, Danska, Romunija, Nemčija; četrti boben: Poljska, Hrvaška, Češka, Slovenija.

Deli s prijatelji