RELI

Dakar: stara šampiona in nove smrtne žrtve

Objavljeno 21. januar 2013 14.20 | Posodobljeno 21. januar 2013 14.21 | Piše: R. T.

Slovenskega motorista Mirana Stanovnika je ustavil pesek v motorju, poslovil se je v peti etapi.

Zmagoviti Peterhanslov mini s spremstvom helikopterja. Foto: Reuters

Konec je dvotedenskega mučenja na dvo- in štirikolesnikih. Vzdržljivostni reli Dakar 2013, ki je letos dirkače vodil skozi Peru, Argentino in Čile, je ponovno potrdil, da je to preizkušnja za najbolj prekaljene za volanom in na motociklih. Po več kot 8000 kilometrih avanture po vročini, mrazu, blatu, pesku, skalah in še kje sta po 14 etapah zmagala stara šampiona, oba Francoza. Lanski naslov sta ubranila Stephane Peterhansel med avtomobilisti in Cyril Despres v konkurenci motoristov. Peterhansel je imel s svojim minijem na koncu dobrih 42 minut prednosti pred Južnoafričanom Ginielom De Villiersom v toyoti, na tretjem mestu pa je Rus Leonid Novicki prav tako z minijem zaostal že za slabo uro in pol. Peterhansel si je zaradi ogromne prednosti (44 minut) pred zadnjo etapo v soboto privoščil lagodno vožnjo do cilja v Santiagu.

Za 47-letnega Francoza je to že peti uspeh na reliju v vlogi avtomobilista, najboljši je bil že v letih 2004, 2005, 2007 in 2012, šest zmag pa ima tudi med motociklisti (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998). S petimi avtomobilističnimi zmagami je izboljšal četrt stoletja star rekord Finca Arija Vatanena, doslej s štirimi zmagami najuspešnejšega udeleženca dirke na štirih kolesih. »Zame je ta trenutek nekaj posebnega. Po 15 dneh dirkanja, čustev in pritiska je nenadoma vsega konec. Tokrat se mi je prvič zgodilo, da nisem imel prav nobenih težav s tehniko. To je najboljši avto, kar sem jih kdaj vozil. Zmaga ni bila lahka, toda lahko sem se osredotočil samo na vožnjo,« je bil z doseženim zadovoljen Peterhansel.

Šaljivo stokanje zmagovalca

Lansko zmago je na dvokolesniku potrdil tudi Peterhanslov rojak Despres. Pred Portugalcem Rubenom Fario si je prevozil slabih 11 minut naskoka, Čilenec Francisco Chaleco Lopez na tretjem mestu pa je zaostal za slabih 19 minut. Vsi trije so tekmovali z dvokolesniki KTM. Za 37-letnega prebivalca Andore je to peta zmaga na Dakarju po letih 2005, 2007, 2010 in 2012. »Ko sem se bližal cilju in videl vse navijače, ki so me spodbujali, je bilo jasno, da sem zmagal. Če mi bo zmagovanje postalo prelahko, bom nehal dirkati na Dakarju, a v tem trenutku je to še zelo daleč. Dirka je preprosto preveč zahtevna, da bi bila zmaga lahka. In na težki dirki je zmaga vredna toliko več,« je po petem uspehu razmišljal francoski tekmovalec in dodal, da ni nobenega pametnega razloga, da bi nekdo več kot 14 dni preživel na takšnem tekmovanju. »Predolgo traja, včasih je prevroče, spet drugič te zebe, vstajati moraš ob nemogočih urah, izkopati se moraš iz peščenih pasti v Čilu in Peruju, motijo te skale in nazadnje ti pot prekrižajo še kaktusi v Cordobi,« se je pošalil Despres.

Med udeleženci ene najtežjih preizkušenj na svetu je bil tudi letos motorist Miran Stanovnik. Potem ko je lani dirko predčasno končal zaradi poškodbe, tudi letos ni pripeljal do cilja. Tokrat je bila usodna tehnična okvara, zaradi katere je moral odstopiti po peti etapi, tako da se je predčasno vrnil domov. Vzrok odstopa je bil droben pesek, ki je prodrl v motor in kljub dvema urama in pol trdega dela so bili vsi poskusi, da bi ga spravil v tek, zaman.

Deli s prijatelji