POTAPLJANJE

Daić neuspešen v prvem poizkusu

Objavljeno 06. september 2014 21.28 | Posodobljeno 06. september 2014 21.28 | Piše: STA, Mo. S.

Njegov cilj je globina 113 metrov, kar je meter bolje od dosežka Nemca Andreasa Güldnerja.

Jure Daić.

ŠIBENIK – Slovenski rekorder v potapljanju na vdih, Jure Daić, je bil danes na morju pred Šibenikom neuspešen pri poizkusu, da doseže svetovni rekord. Dosežek je Daiću onemogočila tehnična težava in slovenski potapljač bo skušal rekord doseči še v nedeljo. Daićev cilj je globina 113 metrov, kar je meter bolje od dosežka Nemca Andreasa Güldnerja.

Pri današnjem poizkusu se je zapletla vrv na čolnu in slovenski potapljač se je moral zaustaviti pri globini 94 metrov.

S posebno tehniko

Skandalopetra je prvotna oblika globinskega potapljanja na vdih, ki so jo uporabljali potapljači v antični Grčiji pred več kot 4000 leti. Takrat so s to tehniko nabirali spužve, kasneje pa so na podoben način iskali dragocena izgubljena sidra večjih ladij. Zvrst potapljanja je dobila ime po kamnu, ki ga potapljač drži v rokah, da se lažje potopi. Kamen je običajno iz marmorja ali granita in tehta med 8 in 14 kg.

Pri tekmovalnem potapljanju s skandalopetro je naloga potapljača čim globlji potop in varna vrnitev na površino, in to le s pomočjo lastnega vdihnjenega zraka, kamna, ki ga potegne v globino, ter pomočnika, ki ga s pomočjo vrvi povleče nazaj na površino. Zaradi ohranjanja tradicionalnega načina potapljanja potapljaču ni dovoljena uporaba sodobne potapljaške opreme, kot so maska, plavuti ali potapljaška obleka.

Deli s prijatelji