ROKOMET

To, da niso v formi, voda na njihov mlin

Objavljeno 23. september 2016 09.20 | Posodobljeno 23. september 2016 09.21 | Piše: M. U.

Rokometaši Celja Pivovarne Laško jutri začenjajo boje v novi sezoni lige prvakov.

Zlatorog bo Celjane proti rokometašem Zagreba spet nosil na navijaških krilih. Foto: Leon Vidic

Po hokejski in nogometni se bo začela tudi rokometna liga prvakov. Edini slovenski predstavnik Celje Pivovarna Laško nastopa v skupini B, družbo pa mu bodo delali evropski prvak Kielce, Rhein-Neckar Löwen, Pick Szeged, Zagreb, Meškov iz Bresta, Vardar in Kristianstad. Uvod v elitno evropsko klubsko tekmovanje pa bo v Zlatorogu ognjemetovski. Jutri v celjski rokometni hram, začetek tekme bo ob 18.30, namreč prihaja stari znanec Zagreb; trenira ga slovenski selektor Veselin Vujović, zanj pa od letošnje sezone igrajo Vujovićevi reprezentančni varovanci Matevž Skok, Darko Cingesar in David Miklavčič. Večna tekmeca iz Slovenije in Hrvaške sta doslej v ligi prvakov odigrala šestnajst dvobojev, šestkrat so zmagali Celjani, enkrat sta tekmeca zaradi remija brez polnega izkupička zapustila igrišče, devetkrat pa je slavil klub iz purgerske prestolnice. Le dvakrat se je dogodilo, da je eden od klubov v isti sezoni zmagal dvakrat; to je Zagrebu uspelo v sezoni 2008/09 in v pretekli. Zagrebčani so tako kot Celje nekdanji klubski prvaki stare celine, Hrvatom je to uspelo v letih 1992 in 1993, fantom z bregov Savinje leta 2004.

V letošnji sezoni se bosta kluba iz knežjega mesta in hrvaške metropole sicer dvakrat srečala še v regionalni ligi SEHA, za jutri pa je pivovarski klub svoje navijače pozval, naj vsi pridejo na dvoboj v rumenih majicah. Zlatorog bo torej rumen kot hmeljeva pijača glavnega pokrovitelja, celjski rokometaši pa bodo podporo gotovo potrebovali, če želijo zmagati in storiti prvi korak k uvrstitvi v osmino finala lige prvakov. Tja se bo namreč prebilo šest najboljših moštev iz skupin A in B.

Niso še optimalni

Trener Celjanov Branko Tamše seveda dobro pozna tekmeca z južne strani meje. »Zagreb je dobra ekipa, sicer letos nekoliko spremenjena. V svoj mozaik so dodali štiri zelo pomembne igralce, glavna okrepitev je zame Igor Vori, ki je zapolnil mesto krožnega napadalca, kjer je bil Zagreb v prejšnji sezoni morda nekoliko tanjši. Trije slovenski reprezentanti so lepo zaokrožili tisto, kar je Zagreb dogradil v lanski sezoni. Gre za kompaktno, močno in disciplinirano ekipo, ki ve, kaj hoče, ima izjemno željo, pričakujem, da bo takšna tudi na igrišču Zlatoroga. Želim si petdeset minut igre Celja, kot je bila v zadnji sezoni na prvi tekmi z njimi, dobro obrambo, zadetke iz nasprotnih in polnasprotnih napadov. To so glavne smernice, ki nas peljejo v to tekmo. Verjamem, da igralci iz dobro znanih razlogov komaj čakajo dvoboj z Zagrebom. Maksimalno bodo morali biti zbrani prav vseh šestdeset minut, potrpežljivi, upoštevati bodo morali vsa navodila, ki jih bodo dobili,« je menil Tamše. »Naša ekipa v tem trenutku zaradi nastopanja štirih igralcev na olimpijskih igrah še ni v optimalnem stanju, a gre z majhnimi koraki naprej in na bolje. Tekma z Zagrebom je takšna, ki lahko privede na plan rezerve v kakovosti, ki jih premorejo moji fantje,« je sklenil trener CPL Branko Tamše. Reprezentančni vratar Celjanov Urban Lesjak pa je kritično dodal: »Zagotovo moramo biti malce samokritični in priznam, da v prejšnjih tekmah nismo prikazali najboljše forme, a to nas ni še nič stalo. Tiste tri tekme v ligi SEHA, ki smo jih morali dobiti, tudi smo. To, da trenutno nismo v dobri formi, mora biti voda na naš mlin, da vsi fantje vsak dan razmišljamo o tem, kako dvigniti sebe in ekipo, da bomo v soboto tisti pravi. Da bomo, ko se bo začutil adrenalin, ko bomo videli polno dvorano, res na ravni tekme lige prvakov. Ne smemo objokovati tega, da je tekma z Zagrebom že zdaj, da bi si je, ko bi se malce dvignili, morda želeli čez 14 dni.« 

Deli s prijatelji