ROKOMET

Cvijič: Celjani so favoriti

Objavljeno 22. maj 2015 11.17 | Posodobljeno 22. maj 2015 11.18 | Piše: Marko Uršič

Celje Pivovarna Laško in Gorenje jutri odpirata finale za naslov rokometnega prvaka.

V finalu državnega prvenstva bomo spet slišali zimzeleno rokometno melodijo med Celjani in Velenjčani. (Foto: Aleš Černivec)

Tako, kot se to počne v košarki ali hokeju, se tudi o letošnjem državnem prvaku v rokometu odloča v končnici. Polfinale je prinesel mukotrpen boj med Gorenjem in Mariborom, ose so se v tretji tekmi z zmago s 37:34 le prebile v finale, Celje Pivovarna Laško pa je mimo Trebnjega brez težav rokometno prevozilo dolenjko. Savinjsko moštvo bo jutri v domačem Zlatorogu začelo obrambo naslova prvaka in je počivalo vse od 13. maja, medtem ko so Velenjčani ob mučenju z vijoličnimi odigrali še sklepni turnir pokala evropske rokometne zveze. A zdaj bo ritem tekem peklenski, v dvanajstih dneh jih je možnih kar pet, saj se finale igra na tri dobljene dvoboje.

»Finalna serija bo težka tako za nas kot za Velenjčane. Vsi imamo svojo računico, vsi si želimo končne zmage. Želim si, da bi odigrali tako, kot smo celotno sezono in kakor se tudi pripravljamo. Le tako se lahko nadejamo uspeha. Finalni sistem s petimi možnimi tekmami v dvanajstih dneh je takšen, kot je, enak je za obe ekipi. Tista, ki je bolje pripravljena, ki se bo na sistem bolje prilagodila, bo postala državni prvak, a kot prvo je treba gledati tekmo po tekmo. Vsako srečanje je enako pomembno in šteje v skupni izkupiček. Vsak dvoboj bo treba odigrati maksimalno, le tako lahko prideš na cilj, ki si ga želimo tako mi kot oni,« je razmišljal trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše, ki je sicer prvak že zadnje tri sezone, uvodni dve je bil z Gorenjem. »Finale se začenja z enakega izhodišča za obe moštvi in znova moraš dokazati, da si boljši od nasprotnika. Čaka nas boj za tri zmage in verjamem, da smo sposobni še naprej igrati v takšnem ritmu in na način, kot smo ga prikazovali do zdaj, ter da smo sposobni uresničiti cilj, ki smo si ga zadali,« je Luka Žvižej kapetansko strnil celjsko bistvo.

Dostojni nasprotnik

Gregor Cvijič je po Gorenjevem porazu v pokalnem finalu proti Celju na šaleški klopi zamenjal Ivana Vajdla. V vlogi favoritov pa vidi Savinjčane. »Imamo težave s poškodbami kot tudi z napornim urnikom tekem. Celjani so gotovo favoriti, sami pa upamo, da bomo njihov dostojni nasprotnik. V napornem ritmu srečanj smo že od začetka maja, tako da je teh možnih pet tekem v dvanajstih dneh velik napor. A to je pač cena profesionalizma, fantje bodo morali to vzeti kot šolo,« se dejstev zaveda trener moštva iz Rdeče dvorane.

Mario Šoštarič bo za šaleško moštvo napadal z desnega krila, a se zaveda, da je prišel sezonski trenutek, ki bo pritisnil piko na i. »Gotovo je, da smo že malce načeti, a vemo, kaj nam finale prinaša. Skozi celotno sezono smo garali zanj, v finale smo zagotovo prišli po najtežji poti, a ne glede na to imamo svojo računico, svoje želje. Zagotovo so trenutno Celjani bolj spočiti in menim, da imajo v tem tudi največjo prednost,« pravi levoroki igralec. Velenjska načetost se kaže tudi v poškodbah. »Že vso sezono nas pestijo manjše in tudi večje poškodbe. Počasi se vrača Staš Skube, ki pa še vedno igra z zelo načeto mišico. Tudi vratar Klemen Ferlin še ni stoodstotno pripravljen, zdaj zgolj v igralnih padcih zamenja Benjamina Burića. Ne glede na to, igrali bomo s tistimi igralci, ki jih imamo na voljo, imajo pa Celjani tudi malce širšo in daljšo rezervno klop. A to nas preveč ne obremenjuje, gremo odigrat svoje tekme in videli bomo, kaj nam bo to prineslo,« je sklenil eden udarnih Velenjčanov Mario Šoštarič.

Deli s prijatelji