OBLJUBLJENA DEŽELA

Čudež sredi puščave

Objavljeno 17. februar 2013 11.15 | Posodobljeno 17. februar 2013 11.15 | Piše: Borut Perko

Najboljši kajakaški in kanuistični slalomisti na divjih progah so odkrili novo obljubljeno deželo – na Arabskem polotoku.

Ni fatamorgana, ampak kajakaška proga, in to divja. Foto: Nina Jelenc

V preteklih letih je večina najboljših evropskih slalomistov na divjih vodah del zimskega treninga opravila v Avstraliji, kjer so trenirali na olimpijski progi v Penrithu. Zdaj se mnogi odločajo za precej bližje Združene arabske emirate (ZAE), eno najbogatejših držav na svetu. V Al Ainu, mestu s 450.000 prebivalci, ki je od Dubaja oddaljeno 130 kilometrov, z njim pa je povezano z večpasovno avtocesto prek puščave, so lani odprli supermoderen in razkošen zabaviščno-športni center Wadi Adventure. Ta se ponaša z zelo atraktivno progo za rafting in kajak. Mimogrede: trener lokalnega kluba v hokeju na ledu – v razgretem Al Ainu imajo tudi dvorano z ledeno ploskvijo – je naš nekdanji odlični hokejist Srdan Kuret.

Oaza je baza postala

Manjša časovna razlika z Evropo, predvsem pa precej nižji stroški so privabili tudi slovenske slalomiste, ki že vso zimo trenirajo v arabskem svetu. Če je Al Ain po številu prebivalcev četrto največje mesto v emiratih, pa je največje po površini: razteza se na 25 kilometrih, sestavljajo ga štiri oaze. Lastnik je država, vendar pa ima vse niti v rokah veliki emir v Dubaju. Toda če so emirati obogateli z nafto in plinom, je Al Ain bogat z vodo, naravno, ki tako rekoč sredi puščave priteče iz nje s temperaturo 24 stopinj Celzija. Po njej veslajo tudi naši divjevodaši; vodo s črpalkami prečrpajo iz jezera, divja je kajpak zaradi padca proge, ki je od starta do cilja dolga približno sedem metrov.

Izmed Slovencev so novo progo prvi preizkusili dvakratni svetovni prvak Peter Kauzer, njegov kajakaški in klubski kolega iz Hrastnika Janoš Peterlin ter kanuist Luka Božič, ki je na trening pripotoval brez partnerja v dvojcu, Saše Taljata. S trojico sta bila trener Peter Kauzer starejši, oče hrastniškega šampiona, in direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Trojica se je iz Al Aina že vrnila, zdaj je tam mnogo večja skupina naših, med njimi kajakaš Jure Meglič, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in mlada Ajda Novak, pa najboljši kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof. Z njimi sta tudi trenerja, kajakaški Miha Terdič in kanuistični Jože Vidmar. Zadnji slovenski tekmovalci bodo Al Ain zapustili na začetku marca. Poleg slovenske ekipe so se za trening tu odločili Slovaki, Čehi, Avstrijci, Poljaki, Rusi, Francozi, Španci in Britanci.

Hitreje in ceneje

Naš najboljši kajakaš zadnjih let, Kauzer, je navdušen nad progo: »Pred prihodom sem gledal videe, saj so bili nekateri slovaški divjevodaši s kanuistom Michalom Martikanom in bratoma Hochschorner na čelu v Al Ainu že lani novembra, pa ni bilo videti tako zahtevno. Ko veslaš, se zdi, da ni konca ovinkov. Mislim, da bo to postala priljubljena destinacija za Evropejce, ne samo za tekmovalce.«

Jelenc pravi, da se priprave v Al Ainu nedvomno izplačajo, saj so kar nekajkrat cenejše od dosedanjih v Avstraliji, tudi oddaljenost (okroglih pet ur poleta iz Benetk) in manjša časovna razlika sta velik plus. Mesec treninga, bivanja in povratna letalska vozovnica od Benetk do Dubaja kajakaško zvezo stanejo 1300 evrov na tekmovalca, Avstralija je stala 3500. V Al Ainu je tudi vse ceneje kot v Sloveniji, od najema bungalovov tik ob progi do živil in pijače v vrhunskih trgovinah največjih svetovnih trgovskih verig, kjer dobiš vse – razen alkohola in svinjine.

Deli s prijatelji