KRIZA

Čistka v Union Olimpiji

Objavljeno 09. maj 2015 10.43 | Posodobljeno 09. maj 2015 10.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Union Olimpija

Ljubljanski košarkarji so prvič v zgodovini DP izpadli že v četrtfinalu, za to krivijo sodnika.

Domžalski Sunsi so odpihnili zmaj. Foto: Igor Zaplatil

Agonija košarkarskega kluba Union Olimpija traja že nekaj let. Dolgovi, trenerske in igralske menjave niso dale rezultatov. Za zmaje je letošnja sezona za pozabo, prvič v zgodovini so izpadli že v četrtfinalu Lige Telemach. Z 2:0 v zmagah jih je izločil domžalski Helios Suns, ki mu je sredi sezone grozil izpad v 2. SKL. Takrat so Domžalčani za trenerja pripeljali Gašperja Okorna, ki mu je uspelo povezati konce ekipe, za motivacijo je bil vedno mojster, košarkarskega znanja pa očetu dveh otrok in diplomatkinemu možu ni manjkalo. Domžalčani so zmaje uvodoma ugnali v Stožicah, v sredo pa še pred polno dvorano v Domžalah, odločilne točke je prispeval Jure Pelko, nad katerim je, tako je videl in dosodil Saša Pukl, osebno napako storil Olimpijin Marko Marinović. »Poraz je treba znati prenesti. Dvoma o osebni napaki nad Pelkom ni bilo, zato tudi ni razloga za takšen odziv,« je Okorn okrcal vedenje zmajev, ki niso najbolje prenesli izpada. »Nisem nasprotnik Union Olimpije, saj sem Ljubljančan in ta klub mi je dal kruh, da sem nekaj napravil v karieri. Želim ji, da se postavi na noge, saj brez dobre Union Olimpije ni dobre slovenske košarke,« je Okorn izrazil upanje, da bo ravno poraz s Heliosom prinesel svež veter in kri v obtok Olimpije.

Memi Bečirović, z Okornom sta si leta 2007 stala nasproti v finalu, Memi kot trener Heliosa, Gašper Olimpije, je bil po tekmi vidno razočaran. Pa ne toliko nad igro svojih košarkarjev kot nad tako imenovano kolektivno željo po Olimpijinem porazu. »Vsi napadajo Union Olimpijo, brez nje pa ne bi bilo slovenske košarke. Vprašajte sodnika Pukla, ali je nad Olimpijo in nad slovensko košarko. Poglejmo si posnetek tekme, preverimo, koliko je bilo osebnih napak in koliko izmed njih je bilo dosojenih. Vsi bi radi videli Olimpijo na kolenih. Kaj imate od tega. Boste spremljali drugo ligo? Je to cilj? Če je, potem v redu. Zakaj se nikoli ne napade sodnikov, zakaj oni nikoli niso krivi za odsojeno? Imamo polno mladih fantov. Kaj bodo zdaj počeli? Seveda jim ni vseeno,« je kar kipelo iz njega.

Za Olimpijo je sezone konec, prihodnji mesec se končuje tudi mandat obstoječemu klubskemu vodstvu s predsednikom Janijem Möderndorferjem na čelu, ki se poslavlja brez naslova državnega prvaka in z nekaj manjšim dolgom, kot ga je nasledil. Higienično bi bilo, da odide tudi direktor Matevž Zupančič, ki je med prvomajskimi prazniki celo počitnikoval pri Slobodanu Subotiću v Libanonu. Kako naprej? Če želi Olimpija poleg evropskega pokala (tega si je zagotovila s 5. mestom v ligi ABA) igrati tudi v regiji, mora državni prvak postati Krka. Vsak drugačen scenarij jo vrača v državno prvenstvo. Predvsem pa mora klub dobiti košarkarsko in poslovno podkovano vodstvo – predsednika, športnega direktorja in poslovnega direktorja. Po eni od različic naj bi se v njegovo delo vključil ljubljanski župan Zoran Janković, ki si je pred dvema tednoma skupaj z Izetom Rastoderjem ogledal tretjo tekmo finala lige ABA med Cedevito in Crveno zvezdo. Drugi stavijo na lucidnega, sposobnega in v košarko zaljubljenega poslovneža, direktorja Spara Igorja Merviča, tretji pa na vrnitev Subotića. Mnogi obžalujejo lani zamujeni trenutek in onemogočen prihod Raša Nesterovića s soinvestitorji. Številni nekdanji košarkarji (menda je včeraj že začela nastajati resna iniciativa Za rešitev Olimpije, zbrana okoli Marka Milića in Borisa Gorenca) in trenerji so prosti in pripravljeni pomagati. Tudi Zmago Sagadin (že nekaj mesecev redno pije kavo v ljubljanski Župančičevi jami), čigar nasveti bi bili ob takšnih in drugačnih pomislekih zlata vredni. Pa jih zdajšnji predsednik Möderndorfer ni (dolgo) poslušal. Očitno pa se je predsedujoči v odhodu prenaglil tudi pri trenerski menjavi, ki jo je izvedel letos – namesto Aleša Pipana je ustoličil Bečirovića.

 

Čaka se četrtega

V polfinale košarkarske lige Telemach sta se ob Helios Suns že uvrstila tudi Krka in Tajfun. Slednja se bosta v boju za finale pomerila med seboj, tekmec Domžalčanov pa bo boljši iz obračuna med Rogaško in Grosbasketom; trenutni izid je 1:1, odločala bo današnja tretja tekma.

Deli s prijatelji