EP V ODBOJKI

»Cilj na EP je dobiti vse tekme«

Objavljeno 17. september 2013 18.34 | Posodobljeno 17. september 2013 18.35 | Piše: STA, S. U.

V senci košarkarske evforije v Sloveniji na svoje obračune z najboljšimi evropskimi reprezentancami odhajajo slovenski odbojkarji.

Naš selektor ima Srbijo za favorita skupine, za drugo in tretje mesto pa pričakuje ogorčen boj.

LJUBLJANA – V senci košarkarske evforije v Sloveniji na svoje obračune z najboljšimi evropskimi reprezentancami odhajajo slovenski odbojkarji. Izbranci Luke Slabeta v sredo potujejo v Herning, kjer bo na evropskem prvenstvu, ki ga gostita Poljska in Danska, igrala skupina C. Poleg Slovenije bodo v njej igrale še reprezentance Srbije, Finske in Nizozemske.

Na evropskem prvenstvu že četrtič zapored

Slovenci, ki bodo prvo tekmo odigrali v petek proti branilcem naslova Srbom, bodo na evropskem prvenstvu igrali že četrtič zapored, prvič pa njihov cilj ne bo ena posamična zmaga, ampak uvrstitev v četrtfinale, zato bodo morali v predtekmovalni skupini osvojiti eno izmed prvih treh mest. Če ne bodo prvi, pa bodo morali biti uspešni v dodatnem boju za četrtfinale, v katerem bodo sodelovale drugo- in tretjeuvrščene reprezentance skupin. Slovenska skupina C se v play offu križa s skupino A, v kateri bodo igrale Italija, Belorusija, Danska in Belgija.

»Naš cilj je dobiti vse tekme. Tako razmišljam, tak pač sem. Zavedam pa se, da nas čaka težka naloga. Nobena reprezentanca ni nepremagljiva, upam si celo trditi, da nobena od reprezentanc v naši skupini ne bo imela vseh zmag. Z vsem spoštovanjem do nje, menim, da le Danska na prvenstvu nima možnosti za kakšno zmago. Vse druge reprezentance pa so izenačene, kar kažejo tudi izidi na pripravljalnih tekmah. Nizozemci so na primer pred dnevi s 3 : 0 ugnali Rusijo, zato niti ne gledam, s kom se bi pomerili v morebitnem play offu. Naša naloga na prvenstvu bo, da še nadgradimo igro s pripravljalnih tekem, kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli. V repasažu bo odločalo samo, katera ekipa bo bolj kompaktna, potrpežljiva in zdrava,« je pred odhodom na novinarski konferenci dejal Slabe, ki ima Srbijo za favorita skupine, za drugo in tretje mesto pa pričakuje ogorčen boj.

»Upam, da vse to ne bo večja težava,« se nad zdravstvenim stanjem posebej ne pritožuje Slabe.

Tudi letos ne bo šlo brez poškodb

V preteklosti je imela odbojkarska reprezentanca obilo težav s poškodbami. Jasno je, da tudi letos brez njih ni šlo, toda stanje je boljše, kot je bilo v preteklosti. »Imeli smo nekaj težav. Matevž Kamnik ima kronične težave. Seveda bo igral, a moramo pri njem paziti, da ga ne preobremenimo. V zadnjem času je našo slačilnico obiskala viroza, kar nekaj igralcev ima želodčne težave, najhuje je trenutno pri Janu Planincu

Mitja Gasparini je bil lani po kvalifikacijah za olimpijske igre zelo razočaran nad stanjem reprezentance, omenjalo se je, da bi utegnil celo zapustiti ekipo. A tega ni storil, za kar mu vsaj do zdaj ni prav nič žal. »Že to, da sem tukaj, pomeni, da je stanje dobro. Vse okoli priprav je bilo super, ničesar nismo pogrešali. Na prejšnjem prvenstvu smo storili korak dlje, zdaj želimo storiti še enega. Ne bo pa lahko. Ekipe so izenačene, v naši skupini avtsajderja ne bo, vsak lahko premaga vsakega. Dobro smo pripravljeni, imamo se za močno ekipo, ki lahko naredi veliko,« je optimistično razpoložen Izolčan.

 

Deli s prijatelji