NA LEDU

Cilj je igrati v ligi NHL

Objavljeno 02. julij 2013 22.15 | Posodobljeno 02. julij 2013 22.15 | Piše: Rok Tamše

Na naboru hokejske lige NHL niso izbrali obetavnih Slovencev Luke Gračnarja in Jurija Repeta.

Ljubitelji hokeja so z rahlim razočaranjem sprejeli vest, da velika slovenska upa, vratar Luka Gračnar in branilec Jurij Repe, nista bila izbrana na izboru lige NHL, kjer so moštva izbirala mlade igralce za prihodnjo sezono. Devetnajstletnega Gračnarja v domovini bolje poznamo, saj je v minuli sezoni branil vrata Red Bull Salzburga v članski ligi EBEL, odlično se je predstavil tudi na majskem svetovnem prvenstvu elitne divizije v članski reprezentanci. Na naboru je kotiral celo kot tretji evropski vratar po kakovosti, a vseeno ni prepričal NHL-moštev. 18-letni Repe pa je že pri 14 letih zapustil domači Bled in odšel uresničevat svoje hokejske sanje v tujino, najprej v češki Trinec.

»Doma se prav veliko nismo pogovarjali o tem, ali bom šel ali ne. Preprosto sem bil že takrat odločen, da grem, ker hočem nekoč igrati v ligi NHL. Pri Trincu so si ogledali posnetke moje igre in me povabili na preizkus. Prvo leto sem živel z družino trenerja Romana Cienciale, potem pa sem bil v hotelu skupaj z drugimi igralci, edini tujec poleg mene je bil Slovak. Spoznal sem nov način življenja, češko kulturo, jezik. Vse skupaj je bila izjemno koristna izkušnja, vedel pa sem, da je to le vmesna postaja na moji hokejski poti,« je mladi reprezentant opisal začetke hokejskega legionarstva.

Po dobrih igrah v mladinski ekipi Trinca se je že znašel na robu članskega moštva, a zanj ni zaigral. Prej so ga opazili agenti iz Kanade in po treh sezonah na Češkem je lani zapustil Evropo ter odšel k moštvu Saint John Sea Dogs, ki igra v QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League). Lansko leto je zaznamovala tudi smrt njegovega češkega trenerja in skrbnika Cienciale, zanj je bil v 46. letu starosti usoden infarkt. Toda pozneje se mu je v Kanadi odprl povsem novi hokejski svet, ki ga je zajel z veliko žlico: »Tam je vse precej bolj profesionalno. Vse je urejeno po zgledu na NHL, da bi se že mladi igralci čim bolj privadili na takšen način igranja in življenja. Veliko je tekem in potovanj. V naši mladinski ligi imamo doma povprečno 4000 gledalcev, v Quebecu se jih na tribunah znajde tudi do 20.000. Igra je hitrejša, predvsem zaradi manjšega igrišča, kot je v Evropi. Na začetku sem bil kar malce nerazpoložen zaradi številnih potovanj, a sem se hitro prilagodil,« pove Jurij, ki v mestu Saint John s približno 100.000 prebivalci živi pri eni izmed družin, povezanih s hokejskim klubom. Z novim klubom je letos izpadel v prvem krogu končnice, kar je bilo v skladu s pričakovanji pred sezono; izločil jih je letošnji prvak Halifax.

Sezona bi bila naravnost odlična, če se pozimi na SP z mlado reprezentanco ne bi poškodoval, saj mu je plošček zdrobil členek prsta na roki in zlomil še eno kost. Tako je postavni branilec (187 cm) z mavcem na roki izpustil dva meseca v pomembni sezoni in s tem tudi izgubil precej možnosti na naboru za ligo NHL (s 171. mesta je padel na 205.). »Malo sem že razočaran, ker nisem bil izbran. A to vseeno ne spremeni mojih načrtov. Nič še ni izgubljeno. Po kratkih počitnicah zdaj že treniram na Bledu od ponedeljka do sobote, tudi po dvakrat na dan. Upam, da bom tako kot lani spet imel čast vaditi na ledu z Anžetom Kopitarjem,« ostaja ambiciozen Jurij Repe, pred katerim je nova sezona dokazovanja v Saint Johnu.
 

Deli s prijatelji