TENIS

Čilić od dopinške kršitve do ‘mirakula‘ v New Yorku

Objavljeno 09. september 2014 09.44 | Posodobljeno 09. september 2014 09.44 | Piše: STA, T. L.

Čilić je v finalu brez izgubljenega niza premagal Japonca Nišikorija.

Marin Čilić.

NEW YORK – Hrvaški teniški igralec Marin Čilić (25) je zmagovalec odprtega prvenstva (OP) ZDA v New Yorku. Čilić je v finalu brez izgubljenega niza premagal Japonca Keja Nišikorija s trikrat 6 : 3. Čilić je v prvem finalu na turnirjih velike četverice takoj osvojil naslov. Postal je šele drugi Hrvat po Goranu Ivaniševiću s to lovoriko – njemu je to uspelo šele v četrtem finalu.

Ivanišević, ki je v Wimbledonu zmagal leta 2001, je tokrat spremljal veliki podvig s tribun kot Čilićev trener. Čilić je tako kot v četrtfinalu Čeha Tomaša Berdycha in v polfinalu Švicarja Rogerja Federerja tekmeca v finalu odpravil brez izgubljenega niza. Finalni dvoboj z Nišikorijem, ki je v polfinalu izločil prvega nosilca Srba Novaka Đokovića, je trajal eno uro in 54 minut.

Prvič po letu 2005, ko sta se na OP Avstralije pomerila Marat Safin in Lleyton Hewitt, je finale turnirja za grand slam potekal brez Novaka Đokovića, Rafaela Nadala ali Rogerja Federerja.

Hrvat iz bosansko-hercegovskega Međugorja je lanski Flushing Meadows moral spremljati doma pred televizijskim zaslonom zaradi dopinške kršitve, v enem letu pa se je tudi po zaslugi sodelovanja z 42-letnim slovitim Ivaniševićem v teniško karavano vrnil kot prerojen ter prav v New Yorku dosegel največji uspeh doslej.

»Vse, kar sem dosegel, je plod trdega dela in vseh naporov, ki sem jih skupaj z ekipo vložil v zadnjem letu. Rad bi se zahvalil sodelavcem, še zlasti pa Goranu, ki je veliko prispeval, tudi tisto najpomembnejše, naučil me je, da uživam v tenisu. To se je videlo tudi danes na igrišču, ko sem užival in igral svoj najboljši tenis v življenju,« je bil v zahvalnem govoru na stadionu Arthurja Asha presrečen Čilić.

Nišikori, prvi japonski in azijski finalist na turnirjih velike četverice, ki je na Japonskem kot Čilić na Hrvaškem požel izjemno navdušenje javnosti, je bil razočaran, vendar pa je po izgubljenem finalu čestital tako Čiliću kot njegovi ekipi: »Marin je res pokazal izjemen tenis, saj mi ni dovolil, da bi razvil svojo igro. Gre za grenek poraz, vendar pa sem obenem zelo vesel, da sem se uvrstil v svoj prvi veliki finale. Žal mi je, ker svojega dela nisem nadgradil še z osvojenim pokalom, upam, da se mi bo še kdaj ponudila priložnost.«

Čilić je prvi igralec v 12 letih, po Petu Samprasu, zunaj prve deseterice z osvojenim naslovom v New Yorku. V zadnjem desetletju sta tako kot Čilić prva naslova na največjih turnirjih osvojila tudi Argentinec Juan Martin del Potro leta 2009 in Andy Murray leta 2012. Hrvat se je pred finalom New Yorka najdlje prebil leta 2010, in sicer v polfinale Melbourna in v četrtfinale Wimbledona.

Čilić je dobil več kot lepo zadoščenje za bolečo in po njegovem mnenju nepravično kazen, ki ga je lani oddaljila od vrhunskega tenisa. Čilić je 24. septembra lani zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil devetmesečno prepoved igranja. Po pritožbi na mednarodno športno razsodišče v Lozani so mu sicer kazen znižali na štiri mesece. Za osvojeno lovoriko je prejel lepo število točk (naslednji ponedeljek bo na lestvici ATP skočil na 9. mesto) in tudi ček za tri milijone ameriških dolarjev. Leto dni mlajši Nišikori je z uvrstitvijo v finale bogatejši za 1,4 milijona dolarjev.

Deli s prijatelji