EVROPSKO PRVENSTVO

Center tarče je velik kot kovanec za 10 centov

Objavljeno 02. marec 2015 15.19 | Posodobljeno 01. marec 2015 12.09 | Piše: Iztok Umer

Lokostrelci iz 36 držav so se v koprski Bonifiki potegovali za evropske dvoranske medalje.

Nizozemec Mike Schloesser je v Kopru svoj rekord zgrešil za en sam krog. Foto: Iztok Umer

Irena Rosa, ena prvih lokostrelk še iz časa nekdanje Jugoslavije in priznana mednarodna lokostrelska sodnica, ki se je udeležila tudi več olimpijad, je med najbolj zaslužnimi, da je Koper gostil 257 lokostrelcev iz 36 evropskih držav na 15. dvoranskem evropskem prvenstvu, ki je potekalo v tamkajšnji športni dvorani Bonifika. Organizacija je bila brezhibna, za kar je skrbelo približno 30 neutrudnih članov kamniškega lokostrelskega kluba z Igorjem Štrajharjem na čelu, ki so bili na nogah po štirinajst ur na dan. V izjemno izenačeni konkurenci so se izkazali tudi slovenski lokostrelci, še posebno gre pohvaliti mladinsko (Arne Černe, Staš Modic in Luka Stoševski) in člansko ekipo (Slavko Turšič, Dejan Sitar in Damjan Majer) s sestavljenim lokom ter Tojo Černe, ki z njim strelja kot posameznica. Naši mladinci (Černe, Modic in Stoševski) so pozno popoldne v finalnem obračunu premagali Italijane.

Rekord zgrešil za en krog

Večina puščic, izstreljenih z ukrivljenimi (olimpijskimi) in sestavljenimi loki, je letela v centre 18 metrov oddaljenih tarč, kar je potrdilo vrhunskost evropskih lokostrelcev. Dvorana Bonifika bi se lahko zapisala, da je bil v njej izenačen pred dobrim mesecem v francoskem Nimesu postavljeni dvoranski svetovni rekord. V Franciji je od 60 strelov mladi Nizozemec Mike Schloesser vse puščice ustrelil v center, ki ima obseg kovanca za 10 centov. V Kopru je svoj rekord zgrešil le za en krog. Kako izenačeni so bili dvoboji, pove tudi dejstvo, da je Nizozemec v 45 strelih le trikrat zadel devetico in je vseeno izgubil možnost, da bi se potegoval za zlato medaljo. Skoraj popolnega Nizozemca je v polfinalu premagal mladinski evropski prvak Stephan Hansen.

Sicer so tekmovalci pohvalili tudi nastanitev v portoroškem Bernardinu. Bila je le pripomba, da ni bilo dovolj poskrbljeno za ustekleničeno vodo. Tudi zato, ker večina Evropejcev ni vajena, da najboljša voda teče iz pip iz vodovodnega omrežja. Organizatorjem je na roko šlo tudi vreme, ki seveda pri dvoranskem tekmovanju ne igra nobene vloge v primerjavi s streljanjem na prostem, kjer so za mladinsko in člansko konkurenco tarče oddaljene 70 metrov. Sonca in neverjetnih 15 stopinj Celzija so bili verjetno najbolj veseli Norvežani, ki so od doma odleteli v pravem snežnem viharju in zamudili povezovalni let v Frankfurtu, tako da so v Portorož prispeli šele sredi noči pred slovesnim uradnim odprtjem evropskega prvenstva.

Deli s prijatelji