ZGODOVINSKO

Celje vesoljski Kiel postavilo na trdna tla

Objavljeno 14. november 2017 09.05 | Posodobljeno 14. november 2017 09.06 | Piše: Marko Uršič

Zgodovinska zmaga Celjanov v Nemčiji.

Jaka Malus je na nemško grobost odgovarjal s hladno glavo in dobro igro. Foto: Thw Kiel

KIEL – Nemški sever je naposled padel! Rokometaši Celja Pivovarne Laško so namreč v 7. krogu skupine B lige prvakov v gosteh z 29:26 (14:15) ugnali veliki Kiel, prvič v zgodovini v gosteh, in udarili pečat na kandidaturo za osvojitev vsaj šestega skupinskega mesta in s tem uvrstitve v osmino finala elitnega klubskega tekmovanja. Da pivovarji zadnje čase igrajo brez poškodovanih Luke Mitrovića (že končal sezono), Boruta Mačkovška in Žige Mlakarja, čivkajo že vrabci na strehah v Celju, trener Branko Tamše pa je imel pred obračunom s Kielom še skrbi zaradi poškodb gležnja Jake Malusa in Daniela Dujšebajeva ter reber vratarja Urbana Lesjaka. A kot da bi Tamše s poudarjanjem zdravstvenih težav uspaval nemškega rokometnega orjaka, s katerim se bodo Celjani znova merili v nedeljo ob 17. uri v Zlatorogu; Lesjak je na obali Baltskega morja zbral 16 obramb, Malus pa je k zmagi prispeval osem zadetkov, štiri iz najstrožjih kazni.

Za gostitelje, pri katerih si kruh služi tudi Miha Zarabec, je največ zadetkov dosegel Niclas Ekberg, šest. »Nimam besed, da bi opisal to zmago, v njej so zbrani maksimalen boj, ponos, zbranost, znanje in fantastično vzdušje v Kielu, kjer ljudje vedo, za kaj v rokometu gre. Manjka veliko kakovostnih fantov, vsaj kar se naše ekipe tiče, a tokrat je vsak prisotni v naš zmagovalni mozaik dodal svoje centimetre. Smo pa tokrat na igrišču imeli najmlajšo ekipo v klubski zgodovini. Tu je bil tudi občutek, da smo telesno bolje pripravljeni, ravno to in mladost sta dala impulz, ki smo ga potrebovali v zadnjih desetih minutah tekme,« je razloge za nov veliki skalp opisal trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše. »V obrambi smo tekmo dobro odprli, se držali dogovorov. V prvem polčasu smo sicer naredili preveč tehničnih napak, osem, a smo se na lastni koži prepričali, da Kiel ni vesoljska ekipa. V drugem smo strnili vrste, v napadu odigrali mirno, do gola, naredili le dve tehnični napaki in dosegli zgodovinsko zmago. To, da so nas Nemci poskušali ustaviti tudi z grobo igro, je del našega posla, s tem se ne obremenjujem. To mi v mojih letih pomaga zoreti. Ostal sem hladen in vrnil z dobro igro,« je bil po epski zmagi prešeren tudi 21-letni Jaka Malus. »Neumnosti v naši igri smo pokurili v prvih petnajstih minutah tekme, vrhunski pa smo bili v obrambi,« je svoje mnenje pristavil Urban Lesjak.

Nekateri mladci so stari šele 17 let in vem, kaj jim pomeni zmaga v Kielu.

»Zelo sem ponosen na naše mladce. Nekateri so stari šele 17 let in vem, kaj jim pomeni zmaga v Kielu. Tudi zame osebno, saj sem tu igralsko preživel najlepša leta. Tokrat smo proti najboljšemu klubu na svetu spisali zgodovino za celjski klub,« pa je menil krožni napadalec Igor Anić. »Celjani so si zaslužili to zmago, naredili so zelo malo napak, mi občutno preveč. Tudi v obrambi smo imeli velike težave, zato tudi naša vratarja nista prišla do izraza,« je modroval trener Kiela, Islandec Alfred Gislason. Vratar in kapetan Niklas Landin pa je pristavil: »Naredili smo preveč napak, odigrali smo eno najslabših tekem v sezoni.«

Deli s prijatelji