ROKOMET

Celje in Gorenje proti ligi Seha

Objavljeno 25. april 2016 16.12 | Posodobljeno 25. april 2016 16.12 | Piše: Marko Uršič

Le še skupščina Rokometne zveze Slovenije mora pritrditi, da bi Celje Pivovarna Laško in Gorenje zaigrala v regionalni ligi Seha.

Celjani in Velenjčani bodo predvidoma že v naslednji sezoni igrali v regionalni ligi. Foto: Leon Vidic

Ob ligi Seha se nam zeha, smo zapisali dve leti nazaj. Morda se nam bo o regionalni rokometni ligi v prihodnji sezoni zehalo manj, saj naj bi v njej, zeleno luč je že dalo združenje slovenskih prvoligašev, zaigrala tudi dva slovenska kluba. Dokončno potrditev mora predvidoma konec maja dati le še skupščina Rokometne zveze Slovenije (RZS). V zadnji sezoni je bilo v tem tekmovanju 10 klubov iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Belorusije in Slovaške. Slovenska udeleženca bosta prvo- in drugouvrščeni klub po koncu državnega prvenstva, seveda vsi pričakujejo, da bosta to Celje Pivovarna Laško in Gorenje. A vodstvo Sehe je denimo dve leti nazaj od vsakega slovenskega kluba za dve sezoni igranja v regionalnem tekmovanju zahtevalo kar 300.000 evrov pristojbine. Kako je zdaj s tem, kakšni so pogoji pridružitve, smo povprašali direktorja lige Seha Sinišo Ostoića. »Pogoji pridružitve so stvar med nami in njimi. O 300.000 evrih niste slišali iz mojih ust in tega ne morem komentirati, ni pa bilo ravno tako. Pravno-formalno pa moramo o potrditvi pridružitve počakati še skupščino RZS. Na splošno je priključitev slovenskih klubov dobra za RZS in ligo Seha, projekt se dobro razvija, in kot direktor lahko le pozdravim udeležbo dveh kakovostnih slovenskih klubov, ki se nam bo, upam, zgodila. Rokomet v Sloveniji bo veliko dobil, tudi za tiste klube, ki so v tem trenutku malce slabši in se jim ne bo uspelo uvrstiti v ligo Seha, bo zdaj mnogo zanimivejši rokomet, vsakdo bo lahko premagal vsakogar. Skupščina lige Seha je bila soglasna za pridružitev slovenskih klubov, ni bilo nobenega problema,« je povedal Ostoić. No, sehovci živijo pod pokroviteljstvom ruskega plinarskega velikana Gazproma, torej načeloma ni preživetvenih težav tekmovanja.

Predpogodba s Seho

V imenu Celja Pivovarne Laško je Miha Pantelič, predstavnik za odnose z javnostmi, razložil nekaj zelo zanimivih detajlov. Kaj so morebitne največje ovire za vključitev? »Definitivno skupščina RZS, ta je tista, ki bo odločala. Z našega vidika bi bilo nerazumljivo, da bi se skupščina odločila v nasprotju s predsedstvom oziroma združenjem prvoligašev. Oba sta dala pozitivno mnenje. Skupščina načeloma potrjuje, morebiti, govorimo o nekem hipotetičnem vprašanju, bi se lahko ženski klubi odločili nasprotno in bi preprečili odhod. Če sledijo mnenju predsedstva in združenja, pa bi to moralo iti skozi. Dokler pa ne bo glasovanja in ne bo zadeva zaključena, pa ne moremo govoriti o stoodstotni zadevi,« je uvodoma pojasnil Pantelič. S strani lige Seha pa v mestu ob Savinji ne vidijo nobenih ovir. »Ne, z ligo Seha smo se na pobudo RZS, ki je bila pozvana k temu, skupaj z Gorenjem kot drugim vodilnim klubom, z veliko gotovostjo glede na točkovno razliko tudi na koncu prvenstva, pogovarjali in pogajali. Z ligo Seha je podpisana predpogodba, ta stopi v veljavo, če skupščina RZS potrdi vključitev. Potem veljajo vsi pogoji, ki so dogovorjeni, tu nekih pravnih zadev, ki bi bile vprašljive, oziroma kakšnih drugih pogojev ne more biti. So pa usklajeni že vsi. Tokrat o 300.000 evrih seveda ni govora. Pogoj je, da vsak slovenski klub v prvih dveh sezonah plača na sezono po 12.500 evrov kotizacije, pogodba je sicer podpisana za štiri. Za oba kluba je torej to v dveh letih skupno 50.000 evrov. Tretjo in četrto sezono tega ni več, slovenska kluba sta polnopravna, torej enakopravna člana z istimi pogoji. V prvih dveh sezonah morata kluba plačati tudi namestitve gostujočih ekip in sodnikov, vse stroške poti pa si morajo gosti plačati sami oziroma jim jih plača liga Sega. Medtem nam vsa gostovanja plača Gazprom oziroma lige Seha,« je sklenil Miha Pantelič. Nina Dajčer pa je v imenu velenjskega Gorenja dodala: »RK Gorenje je naklonjeno temu, da bi sodelovalo v ligi Seha. To podpiramo in si želimo. Uradno pa bomo izjavo dali, ko bo vse skupaj potrjeno, se pravi konec maja, na začetku junija, ko bo skupščina Rokometne zveze Slovenije.«

 

Deli s prijatelji