REŠITEV

Celje in Gorenje nujno v močno in bogato ligo

Objavljeno 17. april 2014 16.19 | Posodobljeno 17. april 2014 16.19 | Piše: Marko Uršič

Srednjeevropska rokometna liga Seha se bo letos razširila tudi na Slovenijo.

Matjažu Brumnu godi igranje v srednjeevropski rokometni ligi. Foto: Uroš Hočevar

Croatia osiguranje (Zagreb), Nexe (Našice), Metalurg in Vardar (oba Skopje), Partizan (Beograd), Vojvodina (Novi Sad), Meškov (Brest), Tatran (Prešov), Borac (Banjaluka) in Lovćen (Cetinje). Teh deset klubov je v pravkar končani sezoni igralo v srednjeevropski rokometni ligi, v novem tekmovalnem obdobju pa naj bi se jim, liga bi se razširila na 12 klubov, pridružila še slovenska Gorenje in Celje Pivovarna Laško. Pri udeležbi zaradi kriterijev visita bošnjaški in črnogorski klub, rokometna osrednja Evropa naj bi se razširila na Romunijo in Ukrajino. Na sklepnem turnirju četverice lige Seha v Novem Sadu, prvak je postal Vardar in prejel nagrado v višini 35.000 evrov, je bil v imenu Rokometne zveze Slovenije prisoten generalni sekretar Goran Cvijič. Najprej je pokomentiral formalnost, da bo skupščina RZS brez zadržkov prikimala dovoljenju savinjskemu in šaleškemu klubu za udeležbo v ligi, katere pokrovitelj je ruski energetski velikan Gazprom. »Za zdaj kakšnih težav ne pričakujem. Imamo mnenje združenja klubov 1. NLB Leasing lige, na zadnji seji so vstop dveh oziroma treh slovenskih klubov neformalno podprli, potem sledi glasovanje članov predsedstva, ki je tudi podprlo sodelovanje RZS v ligi Seha.« O morebitnem nastopanju Maribora pa je Cvijič pripomnil, da vodstvo lige razmišlja o kvalifikacijskem turnirju štirih tretjeuvrščenih klubov državnih prvenstev iz štirih držav. Zmagovalec naj bi se neposredno uvrstil v srednjevropsko ligo. Kako pa bi potem bil videti slovenski DP? »Združenje klubov pripravlja različne sisteme tekmovanj, nato pa bo o primernem odločila skupščina RZS,« je bil kratek Goran Cvijič. Pri 150.000 evrih pristopnine za slovenska kluba pa je tudi neposredno udaril: »Predsednik lige Mihajlo Mihajlovski je na skupščini povedal, da jih želijo imeti, moj odgovor pa je bil, da jih ne potrebujemo toliko, kolikor oni nas, in da je to absolutno previsoka številka. Dobil sem občutek, da je to predvsem pritisk oziroma postavljanje okvirjev za neka pogajanja,« je diplomatski del rokometa pojasnil Cvijič.

Prišel čas, da se vključijo

Nekdanjemu rokometnemu asu Urošu Šerbcu so pri slovenskem vstopu v rokometno osrednjo Evropo tudi jasni razlogi za to: »Prišel je čas, da se vključijo v to tekmovanje. Zato ker smo videli, da ta liga postaja resno in urejeno tekmovanje, v katero so vključeni zelo kakovostni klubi, ki igrajo tudi v ligi prvakov. Po drugi strani pa naša liga malce pada ter Gorenje in Celje že morda malce preveč odstopata. Za njun razvoj je dobro, da imata več močnih tekem, ki pa jih liga Seha ponuja. Pa pustimo te ekonomske zadeve zaradi sponzorjev ob strani, ki pa so verjetno tudi velik razlog.«

Slovenski rokometaš Matjaž Brumen je z Vardarjem postal prvak lige Seha. »Kar se tiče organizacije, je bilo vse urejeno. Resda so potovanja zelo naporna, a so tekme težke in menim, da gre iz leta v leto na bolje, vedno večja kakovost je,« je začel Ljubljančan. Omenil je, da bodo makedonsko prvenstvo in pokal začeli igrati šele zdaj, deset krogov, prva dva z Metalurgom, da se takoj ve, kdo bo prvak, v pokalu je le turnir četverice. »Glede na stanje, v kakršnem je slovenski rokomet, bo za klube, ki se bodo priključili ligi Seha, to zagotovo dobro, za druge pa ne. Menim, da so kar primorani, da se vključijo.« Kako pa je Vardar v Skopju gledalsko in pokroviteljstko občutil ligo Seha? »To sicer ni liga prvakov, imeli smo nekaj več gledalcev. Na koncu so bile finančne nagrade, tudi to je mik, glede tekmovanja ni nobenih stroškov, vse je pokrito,« je še razkril Matjaž Brumen.

 

Deli s prijatelji