ROKOMET

Celjanom še 19. pokal

Objavljeno 18. april 2016 09.55 | Posodobljeno 18. april 2016 09.57 | Piše: Marko Uršič

Blaž Janc je tudi v finalu Celjanom dal svoj veliki strelski prispevek.

Blaž Janc je tudi v finalu Celjanom dal svoj veliki strelski prispevek. Foto: Tomi Lombar

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so še devetnajstič osvojili slovensko pokalno lovoriko. V finalu v Ribnici so s 38:25 zlahka premagali Koper 2013 in se po koncu tekme z novo lovoriko lahko še oprhali s šampanjcem. Skoraj vse temelje za devetnajsto krono so postavili že v prvem polčasu, njihov najboljši strelec je bil Blaž Janc z desetimi zadetki, Urban Lesjak je zbral petnajst obramb, pri Koprčanih je Jan Gorela dal pet golov. Celjani so se v polfinalu sicer namučili z žilavim gostiteljem Rikom Ribnica, na koncu so ga ugnali s 25:24 (13:13), Koprčani pa so v drugi polfinalni tekmi bili boljši od Trima Trebnje z izidom 28:23 (13:13).

Celjani so proti nasledniku nekoč velikega Cimosa Koper odločno krenili v osvojitev svoje nove pokalne lovorike. Povedli so s 3:0, a po desetih minutah igre je bil izid 5:3, pivovarji pa so celo zgrešili dva strela iz najstrožjih kazni. To je bil sicer tretji medsebojni finale celjskega in koprskega kluba, vsak pa je dobil po enega. Koprčani z mladim domačim kadrom kakor da so hoteli opravičiti naziv drugega najuspešnejšega slovenskega moštva po pokalnih lovorikah, osvojili so jih tri, sicer seveda stari Cimos Koper, in so se tudi v nadaljevanju držali favoritov. V 16. minuti je bil izid 6:5, minuto pozneje 7:6. A v 23. minuti je strelovito napadalna in dobra obrambna igra z vratarjem Urbanom Lesjakom na čelu rokometašem iz savinjske prestolnice le dala plod; po štirih zaporednih zadetkih so v 23. minuti povedli z 12:6. To je bilo deset koprskih sušnih minut, uspešni hitri nasprotni napadi celjskega moštva so se vrstili, v zadnjih sekundah prvega polčasa pa je krožni napadalec Blaž Blagotinšek s črte postavil končni izid prvega polčasa 19:9.

Na uvodu drugega polčasa se je najbolj zanimiv detajl zgodil v 33. minuti. Miha Zarabec je bil izključen, Celjani pa so v napadu namesto z vratarjem zaigrali še s šestim rokometašem v polju. Po zapravljeni akciji so Primorci krenili v nasprotni napad, v vrata je na hitrico moralo levo krilo Luka Žvižej, to pa je izrabil Koprčan Nino Grzentič in znižal na 21:12. Celjanom je v nadaljevanju, ko so v glavah že vedeli, da drvijo proti novi pokalni lovoriki, popustila zbranost, Jan Gorela je zadel za minus 7 (14:21). Tudi trener CPL Branko Tamše se je razburil nad ležerno igro svojih varovancev in jim je jezno navrgel, da so pol ure igrali, v nadaljevanju pa še niti minute. A do konca so odigrali le dovolj izkušeno, priložnost je dobilo tudi nekaj mladcev, da so se znova pokalno veselili. »Vedeli smo, da bosta prvi tekmi po reprezentančnem premoru težki. A odločili sta naša sproščenost in obramba v prvem polčasu,« je po koncu povedal celjski trener Branko Tamše.

Podpirajo igranje v ligi Seha

Člani združenja rokometnih klubov 1. NLB Leasing lige so na redni seji z osmimi glasovi za in štirimi proti dali podporo sodelovanju dveh slovenskih klubov v regionalni ligi Seha, v katero se bosta uvrstila najboljša domača kluba. Trenutno sta v ligi Seha Celje Pivovarna Laško in Gorenje, ki sta tudi sodelovala pri vnovičnih pogovorih z ligo med evropskim prvenstvom januarja na Poljskem. Združenje klubov je prav tako, s sedmimi glasovi za in petimi proti, potrdilo predlog, da se oba slovenska kluba, ki bosta nastopala v ligi Seha, 1. NLB Leasing ligi zaradi natrpanega koledarja tekem, vključno z evropskimi, priključita v končnici. V moškem pokalu bosta sodelovala od začetka. Odločitev o sodelovanju v ligi Seha bo sprejela skupščina Rokometne zveze Slovenije, ta bo potekala predvidoma konec maja.

Deli s prijatelji