LIGA PRVAKOV

Celjani z brcami v glavo, mi smo vračali

Objavljeno 08. december 2014 16.25 | Posodobljeno 08. december 2014 16.27 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško po porazu z Montpellierem brez osmine finala lige prvakov.

Trojni zid Tej, Gaber, Gajić je bil za Ivana Sliškovića pretrd. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V celjskem sobotnem deževnem dnevu nas je naplavilo tudi na pokrito drsališče v Mestnem parku. Mladina se je živahno rekreirala, kakšen najmlajši je tudi izgubil ravnotežje in pogrnil. Spodrsnilo pa je tudi rokometašem Celja Pivovarne Laško. V odločilni tekmi za preboj iz skupine lige prvakov oziroma za uvrstitev v osmino finala jim je Montpellier v Zlatorogu otopil roge in v Francijo odnesel zmago s 30:27.

Varovanci Branka Tamšeta so polovico tekme delovali, da bodo gurmansko snedli galsko rokometno jed, saj so vodili s 14:10. A v drugem polčasu so domača čustva zaigrala preveč po francoskih notah in slovenska kolonija v Montpellieru se je veselila izjemno pomembne zmage. Vedelo se je, da bo v hudem boju odločala hladna glava; čustva je bilo treba s ciljem racionalne igre potlačiti, a knežje rokometaše so živci in utripajoča mišica na koncu pahnili v boleč poraz. Celjani so s tem ostali brez nadaljevanja v elitnem tekmovanju, februarja bo treba oddelati še gostovanje v Veszpremu in doma prezimiti Čehovske medvede, a po sobotni tekmi je vse še posebno težko padlo trenerju Tamšetu. »V drugem polčasu smo storili kar enajst tehničnih napak, igrali smo na način, kot se ga nismo dogovorili. Ni bilo tekočega pretoka igre, bila je igra eden na enega. V zadnjih petnajstih minutah smo padli tako telesno kot psihično. S to ekipo bi se rad še enkrat preizkusil v ligi prvakov. A vsak igralec v Celju, ki po kakovosti štrli ven, postane zanimiv za močnejše klube,« je bil potlačen Tamše, mislil je na Miho Zarabca, po novinarski konferenci pa posadil tudi druge dvome. »Res ne vem, kaj bi rekel, glava je še vroča. Tokrat kot prvi med vsemi nisem bil pravi. Žal mi je zaradi nas samih, vem, koliko treniramo in se trudimo,« je bil razočaran celjski Splitčan Ivan Slišković. »Premalo smo bili zbrani, nismo poslušali napotkov trenerja; to je razlog za poraz,« je doživeto ocenil Zarabec.

Mačkovšek ostaja

O tekmi, kjer so pokale kosti, pa je imel montpellierev Matej Gaber zanimive misli. »Celjani so začeli z grdo igro, z brcami v glavo, bili so večkrat izključeni. Mi smo potem le vračali. Vsekakor je bil poraz s šestnajstimi zadetki razlike v Parizu dodaten motiv. Vse velike ekipe se po takšnem porazu poberejo. Lahko bi povsem razpadli, a nismo, glave smo strnili skupaj in smo po pariškem porazu še močnejši,« je navrgel loški orjak. »Po porazu v Parizu smo se veliko pogovarjali. Bolje je enkrat izgubiti za šestnajst zadetkov kot desetkrat za dva. Tokrat smo v drugem polčasu spremenili obrambo, bolje ustavljali Zarabca. Tudi v napadu smo bili bolj natančni, to je bil ključ do zmage,« je odvrnil Jure Dolenec, drugi rokometaš Montpelliera iz Škofje Loke. »Posebno v drugem polčasu smo nadzorovali igralni ritem. Žogo smo imeli več časa v posesti, kajti Celje igra zelo hitro. S slovensko kolonijo v Montpellieru pa sem nadvse zadovoljen. To so dobri igralci in tudi osebe,« nam je povedal trener francoskega rokometnega velikana Patrice Canayer. A Borut Mačkovšek je poškodovan že vse od začetka sezone, ga boste morebiti zamenjali s katerim drugim igralcem? »Tik preden je prišel v Montpellier, je bil operiran na Hrvaškem. Nato ga je mučilo vnetje hrustanca; zdravimo ga po najboljših močeh, potrebuje veliko počitka. Je mlad igralec, vsa kariera je še pred njim, glede njegove vrnitve pa moramo biti zelo previdni. Ne, Boruta ne bomo zamenjali. Cenimo ga, ni še imel priložnosti pokazati svojega,« je sklenil montpellierev strateg.

Deli s prijatelji