POKALNI NASLOV

Celjani tudi pokalno že postali polnoletni

Objavljeno 30. marec 2015 18.53 | Posodobljeno 30. marec 2015 18.54 | Piše: Marko Uršič

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so še osemnajstič odnesli domači pokalni naslov.

Tudi Blaž Blagotinšek je prispeval svoj delež k novi celjski lovoriki. Foto: Aleš Černivec/Delo

Pokalna lovorika je bila prva trofeja, ki so jo v letošnji sezoni podelili najboljšemu rokometnemu klubu. Po sklepnem turnirju četverice v koprski Bonifiki pa je čast, da dvignejo pokal, pripadla rokometašem Celja Pivovarne Laško, ki so v velikem finalu premagali velenjsko Gorenje s 34:29 (17:17). Celjani so tako pokal osvojili še osemnajstič, četrtič zapored, Velenjčani pa niso izkoristili možnosti, da ga v svoje vitrine uvrstijo še drugič. V zgodovini slovenskega pokala je trikrat lovoriko osvojil še koprski Cimos, po enkrat pa Gold Club in Prule 67. V letošnjem malem finalu so bili gostitelji iz Kopra 2013 z 28:19 (11:10) boljši od kluba Dol TKI Hrastnik. Celjani so sicer prvega dne v polfinalu zlahka odpravili Hrastničane z 39:21 (23:8), Gorenje pa je bilo v tesnem in dramatičnem dvoboju s 30:28 (18:17) boljše od Kopra.

Vedelo se je, da bo obračun naših dveh najboljših klubov za prvi trofejni prestiž v sezoni vroč, bojevit, oster in tudi na robu živčne izbruha. Rokometaši iz mesta ob Savinji so v uvodu lepo pletli niti okoli šaleških vrat, mojstrsko so našli luknje v tekmečevi obrambi in s pridom zadevali iz igre ali najstrožjih kazni. Državni prvaki so v 8. minuti vodili s 6:3, najvišjo prednost pa so imeli v 17., ko je bilo na semaforju izpisano 11:7. Velenjčani so v obrambni nemoči nekajkrat prešli mejo ostrosti, tako ali tako pa sta sodnika Miran Teršek in Aljoša Žibert imela polne roke dela. V 9. minuti se je poškodoval šaleški vratar Klemen Ferlin in zamenjal ga je Benjamin Burić, ki je nato v prvem polčasu prinesel zasuk. Bojno potezo in klic svojim varovancem za zasuk je naredil tudi trener Ivan Vajdl, saj je 23. minuti zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton. Njegovi varovanci so topili prednost, živčnost se je prikradla v celjski tabor in Vid Poteko je v napadu z levim komolcem podrl Senjamina Burića ter si prislužil dve minuti kazni. Za Gorenjevo poravnavo na 17 pa je za sklep prvega polčasa iz sedemmetrovke zadel Staš Skube, ki se mu je v igri poznalo, da še preboleva bolezen.

Savinjski cepelin

A celjsko moštvo je v drugem polčasu spet začelo bolj organizirano in odločno, po izjemno lepem cepelinu, ki ga je zaključil Ivan Slišković, so knežji rokometaši v 41. minuti spet vodili za štiri zadetke (23:19). Velenjčani so vse bolj ostajali brez potrebne energije za nov zasuk, reprezentančni krožni napadalec Blaž Blagotinšek pa je v 48. minuti zadel za 27:21 in moštvu trenerja Branka Tamšeta prinesel najvišjo prednost na tekmi. Za Šalečane je bilo moči, kakovosti in časa za obrat v svoj prid premalo, tako da je Celje Pivovarna Laško na koncu slavila gladko pokalno zmago. Najboljši celjski strelec je bil Miha Zarabec z devetimi zadetki, Staš Skube jih je na nasprotni strani dal prav toliko. Celjski višek večera v Kopru pa je bil, ko je kapetan Luka Žvižej dvignil še osemnajsto klubsko pokalno lovoriko. Po številu državnih naslovov, osemnajst, so tudi pokalno postali polnoletni.

Deli s prijatelji