PRED DVOBOJEM

Če Zavec izgubi, konec boksa

Objavljeno 10. april 2015 15.21 | Posodobljeno 10. april 2015 15.21 | Piše: Marko Uršič, Marko Pigac

Pred dnevom D med Dejanom Zavcem in Sašo Jengojanom vse bolj vroče.

Mr. Simpatikus za nasprotnika Jengojana ne pripravlja prav ničesar simpatičnega. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Dejan Zavec in belgijski Armenec Saša Jengojan sta se pred jutrišnjim boksarskim dvobojem v supervelterski kategoriji do 69,85 kg za naslov svetovnega prvaka v različici WBF po soočenju v mariborskem hotelu Habakuk spet srečala na odprtem treningu v nakupovalnem središču mesta ob Dravi. Danes bo uradno tehtanje na Ptuju, jutri pa bosta pesti prekrižala v dvorani Tabor.

Na odprti vadbi je prvi nastopil Jengojan, zahvalil se je za lep sprejem in navrgel, da so Slovenci zelo srčni ljudje. Nato je pesti vihtel tudi slovenski as, oba boksarja pričakujeta zahteven dvoboj, a sta tudi prepričana o svoji zmagi. Zavec je v prejšnji, nižji kategoriji pred dvoboji moral vedno hujšati, zdaj v višji za tri kilograme omenjeno mučenje odpade. »Tu ni zadnjih petih mukotrpnih kilogramov, ki se jih je bilo treba znebiti. Zdaj bi tehtnica pokazala največ 500 gramov viška. Kljub napovedim, da je Jengojan precej višji od mene, vidimo, da je razlike le približno pet centimetrov. To v ringu ne bo igralo nobene vloge. Odločala bo hitrost, prepričan sem, da sem hitrejši,« je Zavec menil po javnem mariborskem treningu.

Ptujski cezar trdih pesti tudi ve, da 39 let starosti po eni strani pomeni to: morebitni poraz bi bil konec kariere poklicnega boksarja. »Glede na mojo starost bi bilo nesmiselno še naprej iskati športno pot. A nikoli ne veš. V primeru poraza zagotovo ne morem računati na nadaljevanje kariere. Neuspeh bi bil v bistvu stvaren kazalnik zadev, seveda če bi se zgodil. A se ne bo,« je zatrdil Dejan Zavec.

Maribor pisan na kožo

Saša Jengojan, Zver z vzhoda, kakor tudi imenujejo tridesetletnika, v Mariboru vadi na skrivaj in na odprtem treningu ni razkril ničesar, s čimer bi lahko našemu šampionu pomagal razvozlati uganko, kako se ga bo v soboto lotil. Jengojan je pri svojih letih ambiciozen, zanj 39-letni Zavec velja za ostarelega in odpisanega boksarja. Tudi sicer je Dejan Zavec v tem trenutku anonimnež v boksarskem svetu in toliko slajša tarča za prvaka po različici WBF. A to velja le na papirju. Zavec je za prizorišče dvoboja seveda načrtno izbral Maribor, saj mu je pisan na kožo. V obdravskem mestu ima namreč na sedmih dvobojih popoln izkupiček. »Maribor ima nekaj, česar nima nobeno drugo prizorišče,« je jasen Tomaž Barada, organizator in promotor jutrišnjega boja. »Jengojan bo brezkompromisen, seveda pričakuje, da bo Zavca razbil, a se ne zaveda, da bo na drugi strani stal stroj z enim najmočnejših in najsunkovitejših udarcev.« Na papirju je morda res papirnati favorit belgijski Armenec, vendar bo v ringu postalo jasno, kdo je boljši. »Vem, da je to Dejan. Zagotavljam vam, da bo to noč sunkovitih udarcev,« pravi Tomaž Barada. Jutri bomo torej gledali skrivnostno zver in ljudskega, vsem ljudem dostopnega Mr. Simpatikusa.

 

Deli s prijatelji