PRED IGRAMI

Če vzamejo zalet, so zelo zelo nevarni

Objavljeno 21. julij 2016 09.27 | Posodobljeno 21. julij 2016 09.27 | Piše: Marko Uršič

Uroš Zorman bo v Riu odigral še svoj drugi olimpijski rokometni turnir.

Uroš Zorman pravi, da bosta slovensko usodo na oi utrli že uvodni tekmi z Egiptom in Brazilijo. Foto Igor Mali

Biti olimpijski športnik je po osebni plati nekaj posebnega in tudi velika odgovornost, a Uroš Zorman že ima to izkušnjo. V rokometni reprezentanci Slovenije je igral že na olimpijskih igrah v zibelki civilizacije Grčiji leta 2004, brazilski že kaotično sproščeni Rio de Janeiro bodo druge in tudi zadnje OI letošnjega zmagovalca lige prvakov s poljskimi Kielcami. Leta so tu, nabralo se jih je 36, torej bo to Zormanov labodji spev na jezeru velikega olimpijskega športnega dogodka. »Menim, da proti olimpijskim igram kar dobro plujemo. Po neuspešnem evropskem prvenstvu na Poljskem smo v novi eri, v olimpijskih kvalifikacijah in tistih za SP smo pokazali povsem drug obraz. Vzdušje je fantastično, nimam kaj dodati, lahko sem le ponosen, da sem kapetan takšni ekipi oziroma kolektivu,« je začel izkušeni steber izbrane vrste, ki jo jutri čaka pripravljalni obračun s Hrvaško v Kopru, v torek še v Opatiji, zadnja kontrola pa bo z Dansko 4. avgusta že v olimpijskem mestu. Selektor Veselin Vujović je po dveh gladkih zmagah v tekmah za brušenje s Tunizijo v Mariboru in Trbovljah navrgel, da je reprezentanca tam nekje na 45 odstotkih optimuma za olimpijske igre. »Zdaj, ko smo oddelali še kopico treningov, smo pridobili nekaj dodatnih odstotkov. Veseli me, da rastemo iz dneva v dan, napredujemo. A po eni strani tudi nima pomena govoriti, kje trenutno smo. Znali smo blesteti na prijateljskih tekmah pred velikimi tekmovanji, pa smo se na njih, po domače povedano, usrali. Bilo pa je tudi obratno,« se pasti zaveda slovenski veteran.

Veter v jadra

Ker bo olimpijski rokometni nastop slovo enega dela slovenske reprezentance, Urošu Zormanu in nekaterim motiva za uspešen Riov nastop gotovo ne manjka. »Ah, seveda. Takšnega športnega dogodka ni na svetu, sploh ker je le vsaka štiri leta. Za tistega, ki bi mu manjkal motiv, bi bilo to res malce čudno.« Veselin Vujović pa je z izjemno dolgo reprezentančno sezono, po le 14. mestu na evropskem prvenstvu v Vroclavu, tudi svojo četo zgradil v složno celoto. »Sploh z olimpijskimi kvalifikacijami v Malmöju smo dobili ogromno vetra v jadra. To se je pokazalo tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Norveški, kaže se tudi zdaj. Menim, da smo zares v vzponu, to čutimo in temu primerno je tudi vzdušje v ekipi in okoli nje. To se vse čuti, zato je vse lažje,« je dodal prekaljeni srednji zunanji igralec.

Mi imamo slovensko skupino B na olimpijskih igrah (Nemčija, Poljska, Švedska, Brazilija, Egipt, Slovenija) za hinavsko. Nemci so evropski prvaki, a vprašanje je, ali bodo v Riu na enaki ravni, Poljaki so denimo na domačem EP v skupinskem delu premagali olimpijske in svetovne prvake Francoze, v drugem delu tekmovanja pa psihično počili ter izgubili z Norveško in katastrofalno s Hrvaško. Brazilci so bili z netipično igro presenečenje na SP v Katarju, zdaj so še gostitelji olimpijskega rokometnega turnirja. V četrtfinale napredujejo po štiri najbolje uvrščene ekipe iz skupin A in B. »Ključni bosta uvodni tekmi z Egiptom in Brazilijo. V teh lahko rešimo že marsikaj, si snamemo breme z ramen in se že uvrstimo v četrtfinale. Potem bo vse lažje, govoril sem že o vetru v jadra, z vsako dobljeno tekmo ga bo še več. Vsi vemo, če vzamemo zalet, smo zelo zelo nevarni,« je Uroš Zorman še podčrtal sproščeno vzdušje in optimizem, ki vejeta iz slovenskih olimpijskih rokometnih vrst.
 

Deli s prijatelji