SP 2019

Če se zgodi čudež, bo za Slovenijo igral tudi Dončić

Objavljeno 20. oktober 2017 10.05 | Posodobljeno 20. oktober 2017 10.06 | Piše: Drago Perko

Košarkarsko razklana Evropa pričakuje skorajšen začetek moških kvalifikacij za SP 2019.

Radovan Trifunović ima mesec pred začetkom kvalifikacij še obilo neznank. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Poletje in jesen sta bila košarkarsko bogata z uspehi, članice so igrale na evropskem prvenstvu, mlada ženska vrsta U20 je bila srebrna, piko na i so z evropskim naslovom dodali člani. Od spominov se ne živi, zato so na Košarkarski zvezi Slovenije naglo obrnili nov list. Člani 24. novembra začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019, članice pa slaba dva tedna prej kvalifikacije za EP 2021. Moško vrsto bo vodil Radovan Trifunović (šef v senci in svetovalec bo Igor Kokoškov), članicam bo še naprej poveljeval Damir Grgič, ki uspešno vodi tudi žensko vrsto ŽKK Cinkarna Celje. V prvem delu moških kvalifikacij se bo Slovenija doma pomerila z Belorusijo, v gosteh s Španijo, Trifunović pa še ne ve točno, na koga bo lahko računal.

Razlog je znan: spor med svetovno košarkarsko organizacijo Fibo in evroligo. Kako se bo razpletel, ni točno znano, le čudež in močan igralski sindikat pa bi omogočila, da bi evropske ekipe nastopile v najboljših postavah. »Na osnovni seznam sem uvrstil 22 imen, za prvi del kvalifikacij pa lahko prijavim 24 igralcev. Dve mesti sta še prosti,« je uvodoma povedal novoimenovani selektor. »Pred nami je zahtevno delo – v skupini osmih ekip so na voljo tri mesta, ki vodijo na svetovno prvenstvo. Zagotovo nam ne bo lahko. Stokrat sem že ponovil: še zdaj ne vemo, s kom bomo igrali. Novembra bomo igrali proti eni zasedbi Španije, poleti pa proti povsem drugi. Želim si, da se vsi povabljeni igralci odzovejo na poziv,« pa dodaja Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS.

Z letalom do Vidmarja

Trifunovič je zatrdil, da je z vsemi igralci, torej z vsemi 22, opravil pogovore. »Zoran Dragić želi igrati, obljubil je, da pride,« je Trifunović potrdil, da bo v ekipi vendarle eden od Dragićev. Igranja v kvalifikacijah se veseli tudi realovec Anthony Randolph, ki pa mu igranje, tako kot Luki Dončiću, lahko prepreči odločitev kluba. Zveza ima tudi za to rešitev – Trifunović je opravil poglobljen pogovor s pričakovano užaljenim Alenom Omićem, ki bo verjetno za vedno jezen na košarkarsko zvezo, saj je ta za minulo prvenstvo stare celine angažirala Randolpha, ne pa njega.

Ali bo Alen v teh kvalifikacijah kljub temu odmislil zamero in igral za Slovenijo, bo še javil. Novi selektor danes potuje v Turčijo, kjer se bo jutri v Istanbulu srečal z Gašperjem Vidmarjem. Trifunović bo naredil vse, da Vidmarja prepriča, naj nadaljuje reprezentančno pot. Tudi v ženski zasedbi so pomladili svoje vrste; selektor Damir Grgić je ostal brez Žive Zdolšek in Sandre Piršič, ki sta končali kariero, Maja Erkić pa ne bo več igrala za Slovenijo. V sklop novosti spada tudi zadnja kadrovska vest s KZS: zveza ni podaljšala pogodbe Alenki Škreblin, ki je v preteklosti bdela nad žensko košarko. »Če želimo na EP, moramo po dvakrat premagati Romunijo in Finsko, v skupini je še Francija, ki jo poleg Španije nismo hoteli. A žreb je takšen, kot je. V delo reprezentance smo vključili mlade nadarjene igralke. Naša deviza pa ostajata ponižnost in skromnost,« je optimistično razpoložen Grgić, ki bo še naprej računal na naturalizirano Američanko Shante Evans, ta uspešno (s slovenskim potnim listom) nastopa v dresu španske Girone, vajeti izbrane vrste pa bodo tudi v prihodnje v rokah najboljše slovenske košarkarice Nike Barič. 


Spremlja Lorbka in Alibegovića

Rado Trifunović pozorno spremlja tudi Domna Lorbka. Vesel je njegovih zadnjih iger v dresu Olimpije, a to še ni bilo dovolj, da bi ga uvrstil na seznam. Tu je tudi Amar Alibegović. Fant je že igral za Bosno in Hercegovino, zavoljo očeta Teomana pa bi lahko dobil slovenski potni list. A bi kljub temu imel status naturaliziranega košarkarja, v tem hipu imata prednost Randolph in Omić.




 

Deli s prijatelji